I India forskjønnes gamle templer med hjelp av 3d-printede takplater i kobber. Totalt har nesten 240 templer fått den nye generasjonen graverte kobberplater med hjelp av 3d-printing.
Diskusjonen om hvor langt anvendelsen av 3d-printing i byggkonstruksjoner har kommet pendler frem og tilbake. Flere i bransjen er derimot enige om at produksjoner av hele bygninger ligger i fremtiden. I hvert fall de kommersielle løsningene.
Men det kan være meningsfullt å printe deler til en bygning som det kan være vanskelig å produsere på andre måter. Nedenfor er et utdrag av en artikkel i det indiske bladet The Hindu, der de viser hvordan de med metallprinting har lagd dekorative takplater i kobber til et gammelt tempel.
Redigert utdrag fra The Hindu:
Etter at anvendelse av metall i byggkonstruksjoner har gått over til rustfritt stål og aluminium i de siste 50 årene, gjør nå de tradisjonelle metallene comeback. Bronse og kobber kommer inn på markedene i nye inkarnasjoner og lages eksempelvis med 3d-printteknikk for oppussing av tempeltak. Totalt har nesten 240 templer fått den nye generasjonen graverte kobberplater med hjelp av 3d-printing.
– Denne nye teknikken har revolusjonert tempelets arkitektur sier M. Shivaprasad, en kobbersmed i Govardhan Metalworks.
– Når jeg undersøkte den 3-400 år gamle kobberkledningen i tempelet fant jag at de ikke hadde graverings- eller kilegenskaper. De sys på trebjelkene og tillater vann å strømme inn gjennom årene. Visse tempelforvaltninger har valgt å male dem med en beskyttende maling som gjorde takene kjedelige å betrakte.
Kobber, tre, stein, sølv og gull ble brukt i templene ettersom disse ansees å være materialer i naturens reneste form.
– New Age tempelarkitekter råder myndigheter og samfunn om hvordan man gjør templene estetisk tiltalende, lette å vedlikeholde, samtidig som de er holdbare. Et tempel som gjennomgikk en takrenovering er Shantadurga templet i Goa, sier tempelarkitekten Vasudeva Acharya.
Neelesh, en mekanisk ingeniør som arbeider med 3d-printere hos Govardhan Metals i Mangaluru sier:
– De 3d-printede takplatene er korrekte ned til minste millimeter. Jeg sier ikke at de store håndverkerne fra den tidligere æraen var dårligere, men i moderne tid trenger vi store volumer på kort tid og det er her teknikken spiller en avgjørende rolle.