mandag 15 august – uke 33
Eccos pilotprojekt Quant-U skal gjennom 3d-printing av skosåler forandre kundens hverdag. – Vi kan forebygge mange typer av skader, sier Patrizio Carlucci, sjef for Eccos innovasjonslaboratorium.
Ecco, dansk skofabrikant, viste under Dassault Systèmes evenement 3DExperience 24. mai, sitt pilotprosjekt der kunden skal kunne kjøpe individtilpassede sko 3d-printet direkte i butikken. Satsingen kommer fra Eccos eget innovasjonslaboratorium og går ut på at dine føtter analyseres i såvel stående posisjon som under gange. Dataene som samles inn benyttes deretter for å 3d-printe en mellomsåle i silikon etter individets spesifikke behov.
– På denne måten kan vi tilpasse oss alle typer føtter og forebygge mange typer skader, sier Patrizio Carlucci som er sjef for Eccos innovasjonslaboratorium.
For tiden har han og hans team utviklet et pilotprosjekt som er utplassert i en av Eccos butikker i Amsterdam, der nysgjerrige kan prøve konseptet.
– Akkurat nå finner du teknologien i vår butikk i Amsterdam og i løpet av juni kommer vi dessuten til å introdusere den i Kina, sier Patrizio. Enn så lenge samler vi inn data og kandidater for prosjektet, men vi kommer til å ha rukket å lage et par hundre sko med denne teknikken i løpet av året. Neste år sikter vi på å utvide og komme opp i et par tusen sko. Teknikken er ganske lett å oppskalere, men samtidig må utstyret være på plass i butikkene og personale må utdannes i hvordan det fungerer.
I butikkene kommer det først til å ta et par timer å lage de spesialtilpassede sålene, emn etter hvert som teknikken utvikles forventes tiden å minske. En sko med 3d-printet såle kommer til å koste omlag 100-150 euro ekstra når det hele er lansert for alvor, mener Patrizio Carlucci. Bak 3d-teknikken står Dassault Systèmes 3DExperience-plattform og dens FashionLab-del.
– Samtidig er holdbarheten helt fenomenal, så når du har slitt ut et par sko kommer du til å kunne flytte over sålen til neste sko, sier han. De passer samtidig til de aller fleste skotyper vi produserer, bortsett fra høyhælte sko og tynne sandaler.
– Det er et fantastisk samarbeid og akkurat det vi har lyst til å gjøre. Her går vi ut fra opplevelsen og utnytter nettsky for at det skal gå raskt å komme inn, komme i gang og lage en innovativ løsning, sier Mårten Gustafsson, ansvarlig for Dassault Systèmes salgsorganisasjon i Nord-Europa.
Han mener at denne typen løsninger er fremtiden, ikke bare for sko men for motebransjen i det store og det hele.
– Det er en viktig del av retailbransjen og det handler ikke om hvorvidt denne typen av løsninger kommer, men når, det er bare et tidsspørsmål. Det handler ikke bare om sko, men om alle typer klær som kommer til å gå i denne retningen.
Dataanalysen som utføres i forbindelse med produksjonen av sålen er samtidig noe som fremover kommer til å flytte inn i selve skoen. Da kommer neste steg i produktutviklingen.
– Steget etter dette virker å bli at du kan avgi data om hvordan skoen har blitt benyttet for at disse skal benyttes videre i utviklingen av produktene. Ganske enkelt en opplevelsesdrevet produktutvikling.
Forskere ved Rutgers University i New Jersey har utviklet en ny måte å skrive ut på ved hjelp av FFF-teknologien. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan være en “game changer” ifølge forskerne bak studien.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. august, 2022
Det danske energiselskapet Ørsted og World Wide Fund for Nature (WWF) i Danmark undersøker i et felles prosjekt hvordan 3D-printede rev kan gagne det biologiske mangfoldet i Kattegatt. Håpet er blant annet å se positive effekter på torskebestanden.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. august, 2022
Ultimaker lanserer nå et tillegg til sin 3D-printer modell S5 som gjør det mulig å skrive ut metalldeler. Dette nye “Ultimaker Metal Expansion Kit” lar brukeren bytte mellom plast- og metallutskrifter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
EOS sin egen opplæringsvirksomhet, Additive Minds Academy, lanserer nå en spesiell app med AR-teknologi. “EOS M 290 Basic Training”-appen lar personalet raskt lære systemet – selv før maskinen er på plass.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 28. juni, 2022
Lufthansa og partneren Aerotec har nådd en viktig milepæl innen additiv produksjon. Sammen har de utviklet flyselskapets første bærende 3D-printede reservedel i metall som er sertifisert for luftfartsbruk.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
En mer fleksibel og bærekraftig produksjonsmetode førte til at Signify, tidligere Philips Lighting, introduserte 3D-printing i sin produksjon. Selskapet har vært en pioner innen belysningsindustrien for å ta i bruk additiv produksjon – men reisen dit har ikke vært enkel.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
For tre år siden startet BMW Group sammen med flere ulike aktører et prosjekt med mål om å revolusjonere bruken av 3D-printing i produksjon av biler. Resultatene viser en vellykket industrialisering og digitalisering av AM.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige