tirsdag 17 mai – uke 20
HPs Innovation Center i Sant Cugat, Barcelona, hvilket er hovedkontor for HPs virksomhet innen 3d-printing.
3dp var på plass i Barcelona, 22-23. mai, for å delta i HP Innovation Summit. Under disse dagene avslørte teknologigiganten blant annet at de utvikler sine samarbeid med Materialise og Protolabs samt at de satser for å entre ett nytt marked: 3d-printing i metall.
I to dager, 22-23. mai, samlet medier fra hele verden seg da HP for andre år arrangerte HP Innovation Summit i Sant Cugat, Barcelona. Dagene ble innledet med forelesninger med noen av HP sine sjefer innen utvikling og 3d-printing. Ramon Pastor, visedirektør og sjef for HPs 3d-teknikk Multi Jet Fusion, var en av de innledende talerne som fokuserte på nøkkelfaktorene for at 3d-teknikken skal kunne revolusjonere tilvirkningsindustrien. En industri som i dag omsetter 12 billiarder kroner. I dagens situasjon står 3d-printing for mellom fem til seks milliarder kroner av denne summen- noe som forventes å vokse eksplosjonsartet, mener Ramon Pastor.
– Den digitale omstillingen innebærer at vi ikke lenger trenger å tilvirke sentralt eller masseprodusere men kan tilvirke lokalt og samtidig individualisere produkter. Dette kommer i fremtiden til å forandre det 12 billioner-markedet som tilvirkningsindustrien står for i dag. Men for at 3d-printing skal lykkes med dette gjennombruddet er det fremfor alt tre hovedfaktorer som selskapene må fokusere på. Det er kompetanse, logistikk og standardiseringer for å forstå og kunne implementere teknikken, sier Ramon Pastor.
Følgende talere innledet eventet: John Ortiz (HP) produktsjef, Helena Herrero direktør for det spanske flyselskapet Iberia, Ramon Pastor (HP) visedirektør og sjef for HP Jet Fusion-teknikken, Louis Kim (HP) global sjef for immersive computing, Shane Wall (HP) IT-sjef og Nate Hurst (HP) sjef for miljø og sosialt ansvar.
Foruten å snakke om hvordan 3d-teknikken kommer til å forandre tilvirkningsindustrien, fortalte HP om de aller nyeste store forretningene som selskapet har gjennomført. Det internasjonale servicebyrået Protolabs oppgraderer med sju HP Jet Fusion 4210 i USA og i Tyskland, IAM 3D Hub i Spania installerer åtte HP Jet Fusion 4200-printere, belgiske ZiggZagg installerer seks 4210-printere og belgiske Materialise demonstrerer 3d-løsninger for produksjon av individualiserte skosåler.
Under toppmøtet ble det vist flere eksempler der kunder har benyttet Multi Jet Fusion-teknikken. Bland annet en 3d-printet hjelm som bæres av Vatikanets Sveitsergarde og sykkelhjelmer av Sculpteo for kunden Syncro Innovation.
HP viste mange anvendelsesområder for Jet Fusion-teknikken. Blant annet innen bilindustrien, helse- og sykepleie og konsumentprodukter.
Under evenemanget fikk de besøkende muligheten til å studere mange anvendelsesområder som HP sine 3d-printere har vært benyttet til nå. Her var det alt fra konsumentprodukter som mobildeksler til store 3d-printede deler til bilmotorer. Materialet som benyttes for applikasjoner i dag i HP Jet Fusion-tekniken er først og fremst PA12 og PA11, altså plast. På spørsmål om det voksende markedet innen metallprinting svarte HPs sjef for Europa, Midt-Østen og Afrika;
– HP kommer til å satse på metall. Men mange av de applikasjonene vi viser her i dag har erstattet deler som tidligere har vært lagd i metall. De har muliggjort at de er billigere, kan tilvirkes raskere og er lettere enn metall. Til tross for dette er plastmaterialet så pass sterkt at det holder like bra som metall. I år kommer vi til å ferdigstille hvordan vår forretningsstrategi på dette området kommer til å se ut. Det er alt jeg kan si om dette nå, sa Emilio Juarez.
I HPs innerste kjerne, laboratoriet for forskning og utvikling av 3d-printing viste HP frem sin 3d-printer for produksjon, Multi Jet Fusion 4200 og sine siste fargeprintere for prototyper, Jet Fusion 300 og 500. Men det var materialutviklingene forskertemet kom tilbake til gang på gang. Også i disse samtalene kom nye metaerialer og metallprinting på tale.
– Vi forsøker hele tiden å arbeide for å senke kostnadene på materialet til Multi Jet Fusion-printerne. Nå for tiden jobber vi med å utvikle ulike agenter for å kunne kjøre miksede materialer i maskinene, fortalte Jesus Lopez, forsknings- og utviklingssjef for HPs avdeling for 3d.
At HP kommer til å bege seg inn i metallkonkurransen på 3d-markedet er å vente seg. De første skrittene har man allerede begynt å ta.
Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 24. mai, 2018
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige