Den svenske filamentprodusenten add:north lanserer snart sitt nye filament add:architect – Mange arkitekter har etterspurt en helt hvit og matt overflatefinish, sier add:norths direktør, Nils Åsheim.
Filamentprodusenten add:north viste på messen Elmia 3D sitt nye filament for arkitekter, add:architect. Et materiale som både kan printe i tynne lag, samtidig som det blir en matt overflate, noe som lenge har vært etterspurt av arkitekter, mener add:norths direktør Nils Åsheim.
– Det er et filament som gir en matt overflate på grunn av at materialet er lagd av en bioplast som inneholder fibre. Plantefibrene gjør at materialet lettere absorberer farge, også vannbaserte farger, hvilket gjør at mulighetene til å etterbearbeide materialet er mange, forteller Nils Åsheim.
Materialets matthet synes tydelig ved en nærmere titt på filamentrullen. Det ser nesten ut som papirtråd, noe som er vanskelig å tro når man sammenlikner med det robuste ferdigprintede eksempelet som add:north viste frem på sin stand.
Foruten add:architect har foretaket siden starten i 2016 satset helhjertet på sine biobaserte filamenter og nylig ble det gjort investeringer for å øke produksjonskapasiteten. Også teamet, som i dag består av fire personer, forventes å vokse med nyansettelser.
– Siden starten i 2016 har vi bygget opp en industriell produksjon fra bunnen uten noe ekstern kapital. Foruten kunder i Sverige har salget i den senere tiden beveget seg til Norge og Danmark, noe som viser at det er en holdbarhetstanke også der, sier Åsheim.
Foretakets prosjekt re:add er et holdbarhetsinitiativ som går ut på å samle inn spillmaterale og kasserte prints fra 3d-printbrukerne. Plasten gjenvinnes deretter til en separat produksjonslinje ved navn re:add. Et ytterligere initiativ er add:norths samarbeid med 3d-printerforhandler 3DVerkstan.
– Vi har samme ambisjon, både når det gjelder kvalitet og utvikling av holdbare materialer. Samarbeidet innebærer for eksempel at add:north lager et karbonfiberforsterket materiale mens 3DVerkstan står for rubinforsterkede munnstykker som klarer å jobbe med dette materialet. De får dessuten enerett på distribusjonen av utvalgte spesialmaterialer mens vi selger deres munnstykker i vår nettbutikk, forteller Nils Åsheim.
Til tross for at fokuset så langt har vært å nå ut på det svenske markedet, er det et langsiktig mål å slå igjennom globalt.
– Vi må finne de materialene som blir så pass unike at de kommer til å bli etterspurt globalt. Derfor driver vi en del forskningsprosjekter, blant annet et som har til hensikt å utvikle et helt cellulosebasert PLA. Når vi klarer å lage dette kommer det til å bli en verdensnyhet, sier Nils Åsheim.