Bioprinting kan på sikt løse mangelen på donorer av øyevev. – Det har vist seg å være mulig å printe hornhinner, sier professor Che Connon fra Newcastle University.
Etter en global mangel på donorer av øyevev har forskere ved Newcastle University funnet en ny metode for å ha tilgang til ubegrensede mengder hornhinner. For første gang har forskere lagd fungerende hornhinner gjennom bioprinting med hjelp av CELLINKs bioplattform, skriver CELLINK i en pressemelding.
I en studie som er publisert av forskerteamet beskrives det hvordan stammen fra en frisk hornhinne har blitt printet på under ti minutter i parallelle sirkler. Deretter viste det seg at stamcellene begynte å vokse.
– Det har vist seg å være mulig å printe hornhinner med hjelp av koordinater tatt fra en pasients øye og at denne fremgangsmåten har potensial til å bekjempe den mangelen på donorer som vi ser i verden, sier professor Che Connon fra universitetet i Newcastle.
Ifølge professoren kommer det likevel til å ta tid før man kan starte opp med transplantasjoner for alvor.
– Våre 3d-printede hornhinner må nå gjennomgå ytterligere tester og det kommer til å ta flere år før vi kan være i en posisjon der vi benytter disse til transplantasjoner.