Forskere fra Universitetet i Illinois har utviklet en ny slags 3d-printer, som kan produsere komplekse former av sukkermateriale, som kan benyttes til å dyrke biologisk vev.
Printeren benytter en prosess som kalles free-form printing til å kreere strukturer fra isomalt, som ikke kan lages med en tradisjonell «lag-på-lag»-printer. Sluttproduktet er en vannoppløselig konstruksjon, som kan brukes på områder som f.eks. medisinsk forskning, biomedisinsk teknologi og fremstilling av «stillas-konstruksjoner».
– Dette er en fantastisk måte å lage former på, hvor vi kan designe med bløte materialer eller dyrke celler og vev, og senere fjerne formen, forteller Rohit Bhargava, som er professor i bioteknologi og direktør fra Cancer Center i Illonois.
– Man kan f.eks. dyrke vev eller studere tumorer i laboratoriet. Cellekulturer utføres normalt på flate plater. Det er ikke det optimale, for det er ikke en dynamisk måde å se hvordan et system faktisk fungerer i kroppen. Kroppen består av veldefinerte former, og form og funksjon er meget tett forbundet, fortsetter professoren.
Men 3D-print med sukkerbaserte materialer byr også på en rekke utfordringer. Det kan oppstå problemer med sukkerbrenningen eller krystalliseringen. For å forhindre dette, skal materialet holdes ved en bestemt temperatur og ved et bestemt trykk.
Forskerne håper likevel at teknologien en dag kan brukes til 3d-print av menneskelige organer helt fra bunnen av.