En sukkerprinter til medisinsk forskning

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 8 juni 2018

Forskere fra Universitetet i Illinois har utviklet en ny slags 3d-printer, som kan produsere komplekse former av sukkermateriale, som kan benyttes til å dyrke biologisk vev.

Printeren benytter en prosess som kalles free-form printing til å kreere strukturer fra isomalt, som ikke kan lages med en tradisjonell «lag-på-lag»-printer. Sluttproduktet er en vannoppløselig konstruksjon, som kan brukes på områder som f.eks. medisinsk forskning, biomedisinsk teknologi og fremstilling av «stillas-konstruksjoner».

– Dette er en fantastisk måte å lage former på, hvor vi kan designe med bløte materialer eller dyrke celler og vev, og senere fjerne formen, forteller Rohit Bhargava, som er professor i bioteknologi og direktør fra Cancer Center i Illonois.

– Man kan f.eks. dyrke vev eller studere tumorer i laboratoriet. Cellekulturer utføres normalt på flate plater. Det er ikke det optimale, for det er ikke en dynamisk måde å se hvordan et system faktisk fungerer i kroppen. Kroppen består av veldefinerte former, og form og funksjon er meget tett forbundet, fortsetter professoren.

Men 3D-print med sukkerbaserte materialer byr også på en rekke utfordringer. Det kan oppstå problemer med sukkerbrenningen eller krystalliseringen. For å forhindre dette, skal materialet holdes ved en bestemt temperatur og ved et bestemt trykk.

Forskerne håper likevel at teknologien en dag kan brukes til 3d-print av menneskelige organer helt fra bunnen av.

Les mer

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Siste nytt

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

RenAM-familien har fått familieøkning

Fleksibilitet, produktivitet og kostnadseffektivitet. Slik oppsummerer maskinprodusenten Renishaw den nyeste modellen RenAM 500D, som så dagens lys for første gang på Formnext.
Renishaw-1024x683