Rikshospitalet forsker på 3d-printede insulinproduserende celler

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 21 juni 2018

I en artikkel i Diabetesforbundets tidsskrift Diabetes, forteller man om et forskningsprosjekt på Rikshospitalet som kan være godt nytt for diabetikere. Innen et par år regner seniorforsker Hanne Scholz med at de kan gå igang med kliniske forsøk, altså forsøk med mennesker.

– Vi har cellene, vi har den nødvendige infrastrukturen, vi har alginatet som cellene trives i, og vi har 3d-printeren, sier hun. – Og vi har foreløpige gode resultater på diabetiske mus, forteller hun til Diabetes.

Forskerne benytter Cellinks Inkredible 3d-bioprinter

Tidsskriftet beskriver prosess og fremgangsmåte slik: Friske insulinproduserende øyceller – isolert fra bukspyttkjertelen til en avdød giver – og stamceller fra pasientens eget fettvev brukes for å lage en struktur med en bioprinter fra Cellink. Denne strukturen kan så transplanteres inn i kroppen til pasienter med diabetes type 1.

– Den 3D-printede strukturen trenger ikke nødvendigvis se ut som et organ, spesielt siden de insulinproduserende cellene bare utgjør to prosent av hele bukspyttkjertelen, og som er det vevet som personer med diabetes trenger å få erstattet. Formen kan derfor se firkantet ut, da det viktigste er å få cellene til å overleve best, sier Scholz til Diabetes.

De første resultatene fra den Oslobaserte forskningen vil bli presentert på TERMIS, verdenskongressen for regenerativ medisin, i Kyoto, Japan i september.

Artikkelen til Diabetes kan leses i sin helhet her.

 

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683