I en artikkel i Diabetesforbundets tidsskrift Diabetes, forteller man om et forskningsprosjekt på Rikshospitalet som kan være godt nytt for diabetikere. Innen et par år regner seniorforsker Hanne Scholz med at de kan gå igang med kliniske forsøk, altså forsøk med mennesker.
– Vi har cellene, vi har den nødvendige infrastrukturen, vi har alginatet som cellene trives i, og vi har 3d-printeren, sier hun. – Og vi har foreløpige gode resultater på diabetiske mus, forteller hun til Diabetes.
Tidsskriftet beskriver prosess og fremgangsmåte slik: Friske insulinproduserende øyceller – isolert fra bukspyttkjertelen til en avdød giver – og stamceller fra pasientens eget fettvev brukes for å lage en struktur med en bioprinter fra Cellink. Denne strukturen kan så transplanteres inn i kroppen til pasienter med diabetes type 1.
– Den 3D-printede strukturen trenger ikke nødvendigvis se ut som et organ, spesielt siden de insulinproduserende cellene bare utgjør to prosent av hele bukspyttkjertelen, og som er det vevet som personer med diabetes trenger å få erstattet. Formen kan derfor se firkantet ut, da det viktigste er å få cellene til å overleve best, sier Scholz til Diabetes.
De første resultatene fra den Oslobaserte forskningen vil bli presentert på TERMIS, verdenskongressen for regenerativ medisin, i Kyoto, Japan i september.
Artikkelen til Diabetes kan leses i sin helhet her.