3d-printet våpen – en reell trussel?

”The Liberator” er det 3d-printede våpenet på bildet som har sirkulert i mediene den siste tiden. Pistolen er printet i ABS-plast og er derfor ikke sporbar via et serienummer. Dette gjør at de ofte kalles ”spøkelsespistoler”. Bilde: Jay Janner/AP/TT

Når det gjelder hva man kan 3d-printe er det bare fantasien som setter grensene. Men hva skjer når CAD-filer av dødelige våpen slippes fri for allmenheten?

I USA har det i de siste årene vært en juridisk strid mellom myndigheter og våpenlobbyister om CAD-tegninger for 3d-printere. I 2013 slapp selskapet Defense Distributed våpentegninger som folk rakk å laste ned over 100 00 ganger før USAs Utenriksdepartement kunne stoppe det. Siden da har selskapet kjempet for å få den juridiske retten på sin side.

Siste nytt i den saken er at Defense Distributed den 29. juni i år fikk rettighetene til å publisere tegningene, med start den 1. august 2018. Rett etter at denne beslutningen var fattet feiret selskapet gjennom blant annet å publisere teksten ”The age of the downloadable gun formally begins” sammen med datoen for publiseringen på sitt nettsted. Men åtte domstoler motsatte seg beslutningen dagen før og lyktes å få til en midlertidig stopp for publiseringen. Hva som kommer til å skje nå er uklart.

I en av delstatens saker mot selskapet anklages de blant annet for å ha forsøkt å forsyne fungerende skytevåpen til alle i befolkningen som har internett og en 3d-printer. Ifølge den føderale advokaten Josh Shapiro, som er en av de involverte i saken fra staten Pennsylvania, går dette imot flere føderale lover som handler om våpenkontroll.

– Når disse uoppdagede våpen er på våre gater og i våre skolor kan vi aldri få dem tilbake. Beslutningen i kveld gjøres for å blokkere Pennsylvania-brukere fra å laste ned disse filene og er en seier for allmen sikkerhet og sunn fornuft. Selskapet gikk også med på å ikke laste opp noen nye våpenfiler på sitt nettsted – noe som er en annen viktig utvikling, skriver Josh Shapiro i en pressemeddelelse.

The Liberator – en virkelig trussel?

Så hva er det egentlig for slags våpen vi snakker om? En av tegningene som selskapet publiserte i 2013 kalles ”The Liberator” og består av forskjellige 3d-printede deler som enkelt kan settes sammen til noe som virker å bli et fungerende våpen. Cody Wilson, som eier Defense Distrubator, har derimot sagt at hans motiv aldri var å massedistribuere våpen til folk, men hele tiden har blitt drevet av politiske spørsmål som retten til å bære våpen.

FOTO: WIKIMEDIA

De siste ukene har flere medier via videofilmer vist verden at disse våpnene kanskje kan være noe vi trenger å frykte. Men det finnes også andre tester som har vist at teknikken ikke er tilstrekkelig for denne typen 3d-prints ennå. Når den finske TV-kanalen YLE prøveskjøt med den, gikk den i stykker. En annen amerikansk teste viste at det gikk an å skyte ni skudd. Akkurat den modellen var printet på en 3d-printer som kostet rundt tusen dollar. ABS eller PLA-meterialer på en FDM maskin er ikke tilstrekkelig pålitelig og kan gå i stykker, og en 3d-printer for metall er foreløpig veldig dyr.

I fjor tok politiet i Sverige beslag i 3d-printede våpen i Malmø ved to tilfeller. Ettersom tegningene sirkulerer blant annet på torrentstedet The Pirate Bay kan de også hentes derfra. Man ser nå på muligheter for endringer i våpenloven i Sverige for å ulovliggjøre fremstillingen av våpen med denne metoden. Foreløpig er det imidlertid også veldig god tilgang på konvensjonelle våpen i Sverige.

Prøveskyting av ”The Liberator”, en video som har sirkulert en hel del i mediene den siste tiden.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Desktop Metal introduserer Studio System + og Studio Fleet

Desktop Metal har introdusert Studio System +, et avansert metall 3D-printsystem som kombinerer alle de innovative og kontorvennlige funksjonene fra det originale Studio System med mer funksjonalitet til å printe små metalldeler med høyere oppløsning.

Publisert av: 

Forskere printer metall lag-på-lag

Forskere på Yale University har studert hvordan metallisk glass kan printes lag-på-lag. Dette åpner døren for å printe metallobjekter i stadig mer komplekse geometrier.

Publisert av: 

Flere bittskinner med 3d-teknikk

Align Technology investerer ytterligere i 3D Systems SLA-teknikk for å printe flere bittskinner. Produktet gir pasienter rettere tenner og har hittil ført til behandlinger av 5,8 millioner mennesker globalt.

Publisert av: 

HP lanserer 3d-printer for metall

HP lanserer nå sin første 3d-printer for metall, HP Metal Jet. Ifølge fabrikanten skal den kunne printe deler 50 ganger raskere og til en lavere kostnad enn andre binder-jetting systemer.

Publisert av: 

Ny FDM-printer fra Stratasys

Stratasys har lansert en ny FDM-printer, Fortus 380mc Carbon Fiber Edition som arbeider med karbonfiberforsterket Nylon 12. Maskinen leverer sluttprodukter i høy kvalitet og er velegnet til f.eks prototyper til produktutvikling, spesielt tilpassede fiksturer og monteringsredskaper samt serieproduksjon.

Publisert av: 

3D Systems girer opp med Figure 4 Standalone

3D Systems slipper 3d-printeren Figure 4 Standalone. – Det tar bare minutter å printe ut i stedet for timer, sier Phil Schultz, viseadministrerende direktør for 3d Systems.

Publisert av: 

QR-koder kan sikre opphavsretten til 3D-filer

Det har lenge vært et seriøst problem hvordan opphavsretten til 3D-filer kan sikres. Der er kjørt rettssaker på opphavsretten til et design. Men nå har forskere fra New Yorks universitet funnet en ny løsning, som er basert på bruken av QR-koder.

Publisert av: 

GKN Aerospace får millionkontrakt for 3d-printede raketturbiner

GKN Aerospace, et globalt ingeniørselskap, tildeles millionprosjekt for tilvirkning av raketturbiner ved additiv tilvirkning. Disse blir de første rakettmotorturbinene i full skala som er tilvirket i Europa og skal benyttes til prosjektet Prometheus.

Publisert av: 

Cellink: «Med pasientene i tankene»

Bioprinterfabrikanten Cellink tok nylig på seg oppdraget med å utvikle en ny plattform, nytt bioblekk samt myk- og hardvare for å 3d-printe menneskelige kreftsvulster. 3dp kontaktet administrerende direktør Erik Gatenholm for å få flere tanker rundt det nye prosjektet.

Publisert av: