3d-printet våpen – en reell trussel?

”The Liberator” er det 3d-printede våpenet på bildet som har sirkulert i mediene den siste tiden. Pistolen er printet i ABS-plast og er derfor ikke sporbar via et serienummer. Dette gjør at de ofte kalles ”spøkelsespistoler”. Bilde: Jay Janner/AP/TT

Når det gjelder hva man kan 3d-printe er det bare fantasien som setter grensene. Men hva skjer når CAD-filer av dødelige våpen slippes fri for allmenheten?

I USA har det i de siste årene vært en juridisk strid mellom myndigheter og våpenlobbyister om CAD-tegninger for 3d-printere. I 2013 slapp selskapet Defense Distributed våpentegninger som folk rakk å laste ned over 100 00 ganger før USAs Utenriksdepartement kunne stoppe det. Siden da har selskapet kjempet for å få den juridiske retten på sin side.

Siste nytt i den saken er at Defense Distributed den 29. juni i år fikk rettighetene til å publisere tegningene, med start den 1. august 2018. Rett etter at denne beslutningen var fattet feiret selskapet gjennom blant annet å publisere teksten ”The age of the downloadable gun formally begins” sammen med datoen for publiseringen på sitt nettsted. Men åtte domstoler motsatte seg beslutningen dagen før og lyktes å få til en midlertidig stopp for publiseringen. Hva som kommer til å skje nå er uklart.

I en av delstatens saker mot selskapet anklages de blant annet for å ha forsøkt å forsyne fungerende skytevåpen til alle i befolkningen som har internett og en 3d-printer. Ifølge den føderale advokaten Josh Shapiro, som er en av de involverte i saken fra staten Pennsylvania, går dette imot flere føderale lover som handler om våpenkontroll.

– Når disse uoppdagede våpen er på våre gater og i våre skolor kan vi aldri få dem tilbake. Beslutningen i kveld gjøres for å blokkere Pennsylvania-brukere fra å laste ned disse filene og er en seier for allmen sikkerhet og sunn fornuft. Selskapet gikk også med på å ikke laste opp noen nye våpenfiler på sitt nettsted – noe som er en annen viktig utvikling, skriver Josh Shapiro i en pressemeddelelse.

The Liberator – en virkelig trussel?

Så hva er det egentlig for slags våpen vi snakker om? En av tegningene som selskapet publiserte i 2013 kalles ”The Liberator” og består av forskjellige 3d-printede deler som enkelt kan settes sammen til noe som virker å bli et fungerende våpen. Cody Wilson, som eier Defense Distrubator, har derimot sagt at hans motiv aldri var å massedistribuere våpen til folk, men hele tiden har blitt drevet av politiske spørsmål som retten til å bære våpen.

FOTO: WIKIMEDIA

De siste ukene har flere medier via videofilmer vist verden at disse våpnene kanskje kan være noe vi trenger å frykte. Men det finnes også andre tester som har vist at teknikken ikke er tilstrekkelig for denne typen 3d-prints ennå. Når den finske TV-kanalen YLE prøveskjøt med den, gikk den i stykker. En annen amerikansk teste viste at det gikk an å skyte ni skudd. Akkurat den modellen var printet på en 3d-printer som kostet rundt tusen dollar. ABS eller PLA-meterialer på en FDM maskin er ikke tilstrekkelig pålitelig og kan gå i stykker, og en 3d-printer for metall er foreløpig veldig dyr.

I fjor tok politiet i Sverige beslag i 3d-printede våpen i Malmø ved to tilfeller. Ettersom tegningene sirkulerer blant annet på torrentstedet The Pirate Bay kan de også hentes derfra. Man ser nå på muligheter for endringer i våpenloven i Sverige for å ulovliggjøre fremstillingen av våpen med denne metoden. Foreløpig er det imidlertid også veldig god tilgang på konvensjonelle våpen i Sverige.

Prøveskyting av ”The Liberator”, en video som har sirkulert en hel del i mediene den siste tiden.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Stratasys introduserer metalløsning til små serier

På Formnext har Stratasys nettopp frigitt detaljer om deres nye metallprinterteknologi, Layered Powder Metallurgi (LPM), som er under utvikling og er beregnet til små produksjonsserier. Teknologien er utviklet for å gjøre fremstillingen av metalldeler hurtigere, enklere og mer kostnadseffektivt.

Publisert av: 

Color on Demand

Seks år har Colorfabb brukt på å utvikle sitt Color on Demand filament. Colorfabb er, som navnet antyder spesialister på fargede 3D-printmaterialer.

Publisert av: 

En million lasere

3d-printerleverandøren EOS premiereviste sin LaserProFusion-teknikk for polymerprinting på Formnext-messen. En teknikk som ifølge EOS er en utfordrer til formstøping for serieproduksjon.

Publisert av: 

Mitsubishi på vei inn i 3d-verden?

I flere internasjonale medier har man i det siste kunne lese at Mitsubishi er på vei med en ny 3d-metallprinter. Den er ennå ikke navngitt, og er muligvis kun på prototypestadiet. Men i løpet av de neste to, tre årene vil den kunne være en realitet.

Publisert av: 

Ikke gå glipp av dette under Formnext

Flere firmaer hinter om hva som vil kunne beskues på Formnext-messen i Frankfurt, 13-16. november. Vi lister noen få av aktørene som kommer til å stille på stand og gå ikke glipp av den flyvende mannen hos EOS!

Publisert av: 

Elmia setter fokus på kjøretøy

Bilindustrien tar til seg additiv tilvirkning på nye måter. –Kjøretøyfabrikanter har i den siste tiden begynt å jobbe med å endre hele bilens oppbygging, mener Dr Sascha Peters fra material- og teknikkforetaket Haute Innovation.

Publisert av: 

Legger inn neste gir for metallprinting

Additive Industries og 3rd Dimension Industrial 3D Printing inngår partnerskap. 3rd Dimension la nylig inn sin første bestilling hos Additive Industries på den mye omtalte metallprinteren MetalFAB1.

Publisert av: 

Munnstykker og briller skal da 3d-printes!

Det skrantet for økonomien til det danske brilledesignfirmaet Monoqool. Men da de gikk over fra å 3d-printe kun prototypene til også å 3d-printe sluttproduktene snudde det.

Publisert av: 

Ford anerkjent for integrering av 3d-print

Flere større bilprodusenter benytter 3d-print på et eller annet nivå. Ford er en av ​​disse. Nylig har Ford blitt anerkjent for deres arbeid med 3d-print. Det er Automotive Innovation Awards-konkurransen fra Automotive Division of Society of Plastics Engineers (SPE), som for første gang har additiv produksjon som en særskilt kategori. Ford vant alle de tre nye kategoriene.

Publisert av: 

3D printer fra Xerox i 2019?

Ifølge flere medier planlegger Xerox å gå inn på markedet for 3d-print. På et møte for investorer fortalte administrerende direktør John Visentin nylig at Xerox er i ferd med å utvikle en kjøreplan for sin deltakelse på 3d-printmarkedet.

Publisert av: 

3D Systems utvider satsing på dentalområdet

3D Systems går sammen med programvareutvikleren for dentale applikasjoner, Amann Girrbach, for å utvikle et velfungerende dentalt arbeidsflyt. For dentale laboratorier kommer det til å innebære en raskere og mer kostnadseffektiv produksjon, mener selskapene.

Publisert av: 

Nye bioblekk fra Cellink

Cellink, svensk bioprinterprodusent lanserer nye serier bioblekk. Til å begynne med slippes to nye serier samt et nytt tillegg til en eksisterende serie.

Publisert av: