3d-printet våpen – en reell trussel?

”The Liberator” er det 3d-printede våpenet på bildet som har sirkulert i mediene den siste tiden. Pistolen er printet i ABS-plast og er derfor ikke sporbar via et serienummer. Dette gjør at de ofte kalles ”spøkelsespistoler”. Bilde: Jay Janner/AP/TT

Når det gjelder hva man kan 3d-printe er det bare fantasien som setter grensene. Men hva skjer når CAD-filer av dødelige våpen slippes fri for allmenheten?

I USA har det i de siste årene vært en juridisk strid mellom myndigheter og våpenlobbyister om CAD-tegninger for 3d-printere. I 2013 slapp selskapet Defense Distributed våpentegninger som folk rakk å laste ned over 100 00 ganger før USAs Utenriksdepartement kunne stoppe det. Siden da har selskapet kjempet for å få den juridiske retten på sin side.

Siste nytt i den saken er at Defense Distributed den 29. juni i år fikk rettighetene til å publisere tegningene, med start den 1. august 2018. Rett etter at denne beslutningen var fattet feiret selskapet gjennom blant annet å publisere teksten ”The age of the downloadable gun formally begins” sammen med datoen for publiseringen på sitt nettsted. Men åtte domstoler motsatte seg beslutningen dagen før og lyktes å få til en midlertidig stopp for publiseringen. Hva som kommer til å skje nå er uklart.

I en av delstatens saker mot selskapet anklages de blant annet for å ha forsøkt å forsyne fungerende skytevåpen til alle i befolkningen som har internett og en 3d-printer. Ifølge den føderale advokaten Josh Shapiro, som er en av de involverte i saken fra staten Pennsylvania, går dette imot flere føderale lover som handler om våpenkontroll.

– Når disse uoppdagede våpen er på våre gater og i våre skolor kan vi aldri få dem tilbake. Beslutningen i kveld gjøres for å blokkere Pennsylvania-brukere fra å laste ned disse filene og er en seier for allmen sikkerhet og sunn fornuft. Selskapet gikk også med på å ikke laste opp noen nye våpenfiler på sitt nettsted – noe som er en annen viktig utvikling, skriver Josh Shapiro i en pressemeddelelse.

The Liberator – en virkelig trussel?

Så hva er det egentlig for slags våpen vi snakker om? En av tegningene som selskapet publiserte i 2013 kalles ”The Liberator” og består av forskjellige 3d-printede deler som enkelt kan settes sammen til noe som virker å bli et fungerende våpen. Cody Wilson, som eier Defense Distrubator, har derimot sagt at hans motiv aldri var å massedistribuere våpen til folk, men hele tiden har blitt drevet av politiske spørsmål som retten til å bære våpen.

FOTO: WIKIMEDIA

De siste ukene har flere medier via videofilmer vist verden at disse våpnene kanskje kan være noe vi trenger å frykte. Men det finnes også andre tester som har vist at teknikken ikke er tilstrekkelig for denne typen 3d-prints ennå. Når den finske TV-kanalen YLE prøveskjøt med den, gikk den i stykker. En annen amerikansk teste viste at det gikk an å skyte ni skudd. Akkurat den modellen var printet på en 3d-printer som kostet rundt tusen dollar. ABS eller PLA-meterialer på en FDM maskin er ikke tilstrekkelig pålitelig og kan gå i stykker, og en 3d-printer for metall er foreløpig veldig dyr.

I fjor tok politiet i Sverige beslag i 3d-printede våpen i Malmø ved to tilfeller. Ettersom tegningene sirkulerer blant annet på torrentstedet The Pirate Bay kan de også hentes derfra. Man ser nå på muligheter for endringer i våpenloven i Sverige for å ulovliggjøre fremstillingen av våpen med denne metoden. Foreløpig er det imidlertid også veldig god tilgang på konvensjonelle våpen i Sverige.

Prøveskyting av ”The Liberator”, en video som har sirkulert en hel del i mediene den siste tiden.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *