3Shape: Digitaliseringen av tannleger er et kappløp som skal vinnes

David Fischer demonstrerer den trådløse TRIOS intra-oral skanneren som ikke er stort større enn en elektrisk tannbørste. Med det bevegelige iPad-lignende displayet (rett over skanneren) integrerer det fint inn i tannlegens verktøykasse.

Ønsket om å ta seg godt ut, og også gjerne se litt yngre ut enn man kanskje er, har ikke minsket de siste årene. Da tennene er en ganske sentral del av vårt utseende, ofrer vi også gjerne penger på dem. I takt med at velstanden er stigende blant middelklassene globalt sett, så stiger ønsket om også å bruke penger på flotte tenner.

Det forteller David Fischer, som er en av fem Software Directors hos 3Shape, et firma som utvikler og selger 3D intra-oral skannere og systemløsninger til dentalbransjen. Davids ansvarsområde er blant annet CAM- og skanningssoftware til 3Shapes skannere. 3Shape startet opp i 2000 i København og er i dag formentlig en av verdens største leverandører av profesjonelt 3D skanningsutstyr.

3Shape startet med å levere skannere til høreapparatindustrien, hvor tre av de i alt seks dominerende firmaer på verdensplan holder til i Danmark. Dette var medvirkende til at de fikk en kick-start og er i dag den ledende leverandøren av utstyr til 3D skanning av voksavstøpninger av øreganger og digital etterbehandling av skall til høreapparater, ifølge David Fischer.

Dentalmarkedet har et kjempepotensial
I 2005 rettet 3Shape blikket mot tannlegemarkedet og lanserte 3D skannere til dentallaboratorier. Dette er skannere som kan skanne avstøpninger av tenner på samme måte som de skanner voksmodeller av øregangene. Med en slik skanner kan dentallaboratoriene digitalisere og effektivisere fremstillingsprosessen av kunstige tenner. Siden 2005 har de utviklet en rekke forskjellige skannere, heriblant intra-oral skannere, som gjør at man ikke lengre behøver å ta avtrykk av tenner, gane og gummer, men i stedet kan få dem skannet med et verktøy som ikke er stort større enn en elektrisk tannbørste. Det vil potensielt gjøre det både bedre, billigere og mer behagelig å gå til tannlegen.

Dentalbransjen består overordnet av dentallaboratorier og tannlegeklinikker. Klinikkene er typisk små, ofte familieeide virksomheter. Det anslås at det i den vestlige verden er omkring en million klinikker med en eller flere tannleger ansatt. David Fischer forteller:
– Vi er markedsledende innenfor dentallaboratorier. Våre markedsanalyser viser at 56 prosent av alle tannlegeklinikker overveier å kjøpe en intra-oral skanner i løpet av de neste 3 årene. På tannlegesiden har vi 3-4 konkurrenter, men markedet har et kjempepotensial. Maksimalt 10 prosent av klinikkene har en intra-oral skanner, og vi tror på at alle skal ha en. Vi har kun sett toppen av isfjellet, så det er her at kappløpet skal vinnes.

Programvare er avgjørende
For å vinne dette slaget skal man selvfølgelig ha en veldig god skanner å tilby, men like viktig er det at prosessene er lett tilgjengelige, med høy automatiseringsgrad og at de er meget visuelle, så både prosessen og resultatet er tydelig for brukeren. Derfor er langt den største delen av arbeidet med å utvikle 3D skannere faktisk programvareutvikling. Det avspeiler seg også i 3Shapes organisation, hvor omkring 450 mennesker beskjeftiger seg med utvikling, og 80 prosent av dem driver med programvareutvikling.

– Vi har den programvaren med flest muligheter. Det er på det nåværende tidspunktet 15 forskjellige moduler vi kan koble til, så tannlegene kan lage alt fra låseguide til bøylepåsetting (indirect bonding) over modeller til kirurgiske guide skinner og egentlige tenner. Dessverre er det ennå ikke mulig å printe tenner i en kvalitet som tilsvarer det vi kjenner fra håndbearbeidet porselen. Jeg tror ikke at det er printerne som er problemet. Det er snarere materialeleverandørene som ennå ikke har fått øynene opp for potensialet, sier David Fischer, og påpeker at dette faktisk er en hemsko for utviklingen i bransjen.

Men at programvaren er avgjørende sees også på de nye produktene som 3Shape har på gang. Fellesbetegnelsen er excitement apps og er et samlebegrep for nye verktøyer til tannleger, som skal gjøre det mulig å illustrere effekten av en gitt behandling, og dermed forbedre pasientens beslutningsprosess. Det skjer ved å utnytte den nye CBCT-skanneren til å skanne både pasientens ansikt og tannstruktur. Så kan man vise effekten både av tannbleking og tannregulering eller hva det nå måtte være snakk om.

3D skannere og programvareutviklingen vil også føre til at vi med årene vil få en mer databasert tannpleie. Det betyr at man vil være mye mer oppmerksom på utviklinger og i høyere grad vil kunne forebygge forskjellige tannlidelser, forteller David Fischer. Vi vil i langt mindre utstrekning være avhengige av tannlegenes øyeblikksvurderinger og i langt høyere grad blive presentert for faktabaserte data om våre tenners tilstand og utvikling.

3Shape har sitt eget utviklingslaboratorium med blant annet 3D dentalprintere. I samarbeid med en rekke leverandører, tester 3Shape arbeidsflyten med 3Shape software og kan gå god for at det er en fullt ut integrert løsning, hvor 3Shape har konfigurert oppsettet på forhånd, slik at tannlegen får det optimale resultatet i en enkel og intuitiv arbeidsgang.

Tett samarbeid med partnere
Det er mange samarbeidspartnere involvert i et komplett behandlingsforløp for tannlegen, også innenfor 3D print. Løsningene 3Shape leverer er kun en del av dette forløpet, og det kompliserer ofte tingene for tannlegen.

Det kan være en nesten uoverkommelig oppgave for en liten tannlegevirksomhet, som kanskje har utstyr fra en rekke forskjellige leverandører, å sørge for at hele arbeidsflyten fungerer. For å imøtekomme dette har 3Shape utviklet et tett samarbeid med en rekke forskjellige leverandører av printere, fresere og administrative programvareløsninger. Med dem har 3Shape testet arbeidsflyten og kan gå god for at det er en fullt integrert løsning, hvor 3Shape har forhåndskonfigurert oppsettet. Så kan tannlegen fokusere på å reparere tenner og ikke IT-integrasjon.

Utfordringene er mange, men de går på med krum hals hos 3Shape. Inntil videre har det vært med en betydelig suksess, og det er mange nye spennende tiltak i støpeskjeen. En av de mer kuriøse er programvaren 3Shape TRIOS Smile Design som forventes å bli meget utbredt i Brasil og USA. Ifølge David Fischer har folk her fått øynene opp for at man ser yngre ut hvis man har store fortenner. TRIOS Smile Design kan så hjelpe kundene på vei med hvilke størrelse fortenner de skal ha. Dette lyder umiddelbart som et eksempel på hvor forskjellig vi ser på skjønnhet rundt omkring i verden, mon tro om dette kan komme til Norge også en gang?

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: 

EOS utvider materialporteføljen

Fire nye pulvere for metallprint. Det er hva den tyske 3d-teknikkleverandøren EOS nå utvider produktporteføljen sin med.

Publisert av: