AMBER med 3d-printede implantater til giktpasienter

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 23 august 2018

Forskningssenteret AMBER (The Advanced Materials + BioEngineering Research) i Irland driver nå med utvikling av implantater til giktpasienter, produsert med additiv teknologi. Ideen er at implantatene ikke skal erstatte men regenerere syke ledd. 

Dette er det nyeste prosjektet som er lansert fra AMBERs 3D-bioprinting laboratorium. Senteret er produktet av et samarbeid med støtte fra bl.a. legemiddelgiganten Johnson & Johnson.

I dette prosjektet planlegger teamet fra AMBER å lage et hybridimplantat med kjerne i titanium. For å trigge regenerering blir implantatet dekket med pasientvev – formodentlig 3d-bioprintet i laboratoriet.

I en artikkel i Irish Times forklarer prosjektleder Professor Danny Kelly: – I hvert fall i teorien kan vi begynne å printe vev eller organer for potensielt å behandle lidelser som artritt. Så i stedet for å erstatte leddet med et stykke metall skal vi kunne sette inn en bit ben eller brusk som er frembragt i laboratoriet, og som vil regenerere leddet.

På grunn av den store utbredelsen av gikt har brusk blitt et relativt populært produkt når det gjelder 3d-printing for medisin. Det medisinske universitetssentret i Utrecht i Holland har nylig lansert et liknende prosjekt, og i Australie er det et team som er i gang med å undersøke 3d-printing med krokodilleproteiner..

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683