Forskningssenteret AMBER (The Advanced Materials + BioEngineering Research) i Irland driver nå med utvikling av implantater til giktpasienter, produsert med additiv teknologi. Ideen er at implantatene ikke skal erstatte men regenerere syke ledd.
Dette er det nyeste prosjektet som er lansert fra AMBERs 3D-bioprinting laboratorium. Senteret er produktet av et samarbeid med støtte fra bl.a. legemiddelgiganten Johnson & Johnson.
I dette prosjektet planlegger teamet fra AMBER å lage et hybridimplantat med kjerne i titanium. For å trigge regenerering blir implantatet dekket med pasientvev – formodentlig 3d-bioprintet i laboratoriet.
I en artikkel i Irish Times forklarer prosjektleder Professor Danny Kelly: – I hvert fall i teorien kan vi begynne å printe vev eller organer for potensielt å behandle lidelser som artritt. Så i stedet for å erstatte leddet med et stykke metall skal vi kunne sette inn en bit ben eller brusk som er frembragt i laboratoriet, og som vil regenerere leddet.
På grunn av den store utbredelsen av gikt har brusk blitt et relativt populært produkt når det gjelder 3d-printing for medisin. Det medisinske universitetssentret i Utrecht i Holland har nylig lansert et liknende prosjekt, og i Australie er det et team som er i gang med å undersøke 3d-printing med krokodilleproteiner..