søndag 10 desember – uke 49
Noen av de aktørene fra land i Norden som er med på den felles satsningen.
De nordiske aktørene er enige; deres respektive markeder er for små. Nå skal de ta felles beslutninger for å skape et større, nordisk marked. Alfred Nobel Science Park i Karlskoga er en del av satsingen.
I mai holdt aktører på det nordiske 3dp-markedet møte i Brüssel. Møtet resulterte i en planlagt konferanse i Estland som nylig har funnet sted. Konferansen viste at alle de nordiske landene har de samme utfordringene hva 3d-printing angår.
– Vi var ni personer fra tre land der alle på ulikt vis jobber med 3d-printing. Alt fra forskningsinstituttet Sintef i Norge, til Pekka Ketola fra 3Dstep Finland som jobber med å lage designer for 3d-printing, sier Mikael Melitshenko som er forretnings- og prosjektutvikler for avansert tilvirkning ved Alfred Nobel Science Park i Karlskoga.
Da de respektive landenes markeder ble presentert viste det seg at alle sa det samme. De ligger etter når det gjelder additiv tilvirkning.
– De svenske, norske, finske og danske markedene påminner veldig mye om hverandre. Det er noen store aktører og så er det veldig mange små foretak. Bransjen for 3d-printing er aldeles for liten, men om vi kunne samarbeide og skape et nordisk marked blir jo mulighetene større. Alle opplever også at markedet fortsatt er for lite, sier Mikael Melitshenko.
Fokus under konferansen lå på å finne konkrete samarbeid og et første skritt blir å arrangere et større felles seminar. Tanken er at det skal finne sted i Stockholm i november, og at det er Alfred Nobel Science Parks som kommer til å være arrangør.
Mikael Melitshenko under en forelesning i Karlskoga der han forteller ingeniører om det nye prosjektet 3DCT. Det er et nasjonalt prosjekt som går ut på å videreutvikle dagens teknikker innen 3d-utskrifter og 3d-røntgen.
– Ettersom vi, Alfred Nobel Science Park, driver 3DTC hvor vi blant annet jobber med å inspirere svensk industri til å omfavne og lære seg mer om additiv tilvirkning, så vil vi gjerne samordne og koordinere også en nordisk satsing. Det blir også veldig konkret nå med seminaret, vi er jo den svenske parten og får ansvaret for å arrangere det, sier han og legger til:
– Vi tenker oss at seminaret skal henvende seg til både industri og akademi, kanskje også til investorer. Hovedfokuset kommer til å være på konkrete og praktisk tilpasningsdyktige presentasjoner, ikke så mye på akademiske teorier.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige