Forskere finner løsning for billigere kjeve

En visualisering av formfeil sammenliknet med den opprinnelige CAD-modellen. Foto: Springer International Publishing

Ved å 3d-printe 300 dentalmodeller i form av en underkjeve, har forskere i Japan funnet det perfekte målet på lagtykkelsen for å printe modeller til så lav kostnad som mulig.

I dag benytter både tannleger og de som arbeider med munn- og kjeve kirurgi med 3d-modeller med formål å utdanne, trene g forberede foran operasjoner. Men modellene i seg selv er en dyr prosess å produsere, samtidig som deres medisinske formål stiller høye krav il nøyaktighet.

Forskere ved Tokyo Dental College i Japan som har arbeidet frem en løsning de kaller ”one-stop 3D printing lab”.

Modeller som er printet med ulike lagtykkelser, 0,2 millimeter (a), 0,3 millimeter (b), 0,4 millimeter (c) och 0,5 millimeter (d). Foto: Springer International Publishing

Arbeidet startet å lage en CAD-modell for deretter å printe modellene ved hjelp av en FDM-printer (fused deposition modeling) fra det japanske printermerket Value3D MagiX MF-2000. Totalt ble det printet over 300 modeller av en underkjeve i varierende tykkelser på laget, alt fra 0,1 til 0,5 millimeter. Hver modell ble deretter skannet for at forskerne skulle kunne vurdere modellenes ulike forhold og deformasjon under tilvirkningsprosessen.

Value3D MagiX MF-2000 tilvirket av MUTOH Industries Ltd.

– Laboratoriet gjorde det mulig å raskt og billig produsere 3d-modellene som fungerer for oral og maxillofacial kirurgi, skriver forskerne i sin rapport.

I resultatet viste det seg at avhegig av hvor mye filament man brukte per lag og per modell, desto mer eller mindre koster modellen. Det viste seg i studien at den ultimat lagtykkelsen lå på 0,3 millimeter med en 50 prosents fylldensitet.

– Anvendelsen av 3d-printede modeller i oral og maxillofacial kirurgi kommer med all sannsynlighet til å øke. Vi forventer oss at flere billige 3d-printere med FDM-teknikken som produserer billige 3d-modeller kommer til å spille en viktig rolle, skriver forskerne i sin konklusjon.

Her kan du lese hele studien ”Utilizing a low-cost desktop 3D printer to develop a “one-stop 3D printing lab” for oral and maxillofacial surgery and dentistry fields”.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *