mandag 11 desember – uke 50
En visualisering av formfeil sammenliknet med den opprinnelige CAD-modellen. Foto: Springer International Publishing
Ved å 3d-printe 300 dentalmodeller i form av en underkjeve, har forskere i Japan funnet det perfekte målet på lagtykkelsen for å printe modeller til så lav kostnad som mulig.
I dag benytter både tannleger og de som arbeider med munn- og kjeve kirurgi med 3d-modeller med formål å utdanne, trene g forberede foran operasjoner. Men modellene i seg selv er en dyr prosess å produsere, samtidig som deres medisinske formål stiller høye krav il nøyaktighet.
Forskere ved Tokyo Dental College i Japan som har arbeidet frem en løsning de kaller ”one-stop 3D printing lab”.
Modeller som er printet med ulike lagtykkelser, 0,2 millimeter (a), 0,3 millimeter (b), 0,4 millimeter (c) och 0,5 millimeter (d). Foto: Springer International Publishing
Arbeidet startet å lage en CAD-modell for deretter å printe modellene ved hjelp av en FDM-printer (fused deposition modeling) fra det japanske printermerket Value3D MagiX MF-2000. Totalt ble det printet over 300 modeller av en underkjeve i varierende tykkelser på laget, alt fra 0,1 til 0,5 millimeter. Hver modell ble deretter skannet for at forskerne skulle kunne vurdere modellenes ulike forhold og deformasjon under tilvirkningsprosessen.
– Laboratoriet gjorde det mulig å raskt og billig produsere 3d-modellene som fungerer for oral og maxillofacial kirurgi, skriver forskerne i sin rapport.
I resultatet viste det seg at avhegig av hvor mye filament man brukte per lag og per modell, desto mer eller mindre koster modellen. Det viste seg i studien at den ultimat lagtykkelsen lå på 0,3 millimeter med en 50 prosents fylldensitet.
– Anvendelsen av 3d-printede modeller i oral og maxillofacial kirurgi kommer med all sannsynlighet til å øke. Vi forventer oss at flere billige 3d-printere med FDM-teknikken som produserer billige 3d-modeller kommer til å spille en viktig rolle, skriver forskerne i sin konklusjon.
Her kan du lese hele studien ”Utilizing a low-cost desktop 3D printer to develop a “one-stop 3D printing lab” for oral and maxillofacial surgery and dentistry fields”.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige