Korallrev i 3d kan redde marint liv

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 23 august 2018
Verdens største 3d-printede korallrev. Foto: PRNewsfoto/Summer Island Maldives

Vannet i våre hav blir varmere og varmere. Nå har det største 3d-printede korallrevet i verden blitt utplassert med forhåpning om å redde liv.

De stigende havtemperaturene utgjør en alvorlig trussel mot verdens korallrev, og ikke minst mot de som er i vannet rundt Maldivene. Nå tror forskere at de har funnet en ny måte å redde det livet som finnes under overflaten – med hjelp av 3d-teknikk.

Prosjektet fikk sin start i Australia der designeren Alex Goad, som arbeider på Reef Design Lab, bygde opp et digitalt design av revet. For å få det så likt som mulig la Alex inn de samme konturene som ekte korallrev har. Deretter ble det printet ut totalt 220 keramikk-deler med hjelp av en 3d-printer, disse ble sendt til Maldivenes Summer Islands blå lagune og der ble de fylt med betong. Begge disse materialene er sammenliknbare med det kalsiumkarbonatet som er i ekte korallrev.

Sju meter under overflaten har nå delene blitt satt sammen som et puslespill og dekorert med levende koraller. Alt for å etterlikne de ekte korallrevene som er bare noen meter unna. Håpet er at de plantede korallene kommer til å kolonisere seg på 3d-strukturen og settes pris på av det marine livet.

– 3d-teknikken hjelper oss å utvikle mer innovative måter å beskytte korallrevene på. Teknikken tillater oss å etterlikne kompleksiteten hos naturlige revstrukturer, slik at vi kan utforme kunstige rev som likner de som finnes i naturen. Vi håper at dette kommer til å bli en mer effektiv måte å dyrke og erstatte koraller som er borte på, sier Alex Goad.

Ta en titt på revet her:

Les mer

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Siste nytt

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

RenAM-familien har fått familieøkning

Fleksibilitet, produktivitet og kostnadseffektivitet. Slik oppsummerer maskinprodusenten Renishaw den nyeste modellen RenAM 500D, som så dagens lys for første gang på Formnext.
Renishaw-1024x683