Studenters 3d-printede satellitt klar for NASA oppskyting

Teamet bak Jai Hind 1-S. Foto: 3Ding

Den indiske fabrikanten av 3d-printere, 3Ding, og studenter ved Hindustan Institute of Technology and Sciences, har 3d-printet en kubeformet satelitt som er klar for oppskyting på en NASA Columbia forskningsfabrikk i Fort Sumner, New Mexico.

Under navnet Jai Hind 1-S ble kuben lagd som et bidrag til «Cubes in Space», en gratis global konkurranse for studenter i alderen 11-18, om å designe og foreslå eksperimenter som skal skytes ut i rommet fra NASAs rakettsenter.

Med sine 33,3 gram er Jai Hind 1-S en av de letteste satelittene i verden.

3d-printet satellittkube

3Ding ble grunnlagt i 2013 av Surendranath Reddy, og er en stor leverandør av 3d-printere i India, med formål å utvide og forbedre bruken av 3d-utskriftsteknologi. Dette siste prosjektet med Hindustan Institute of Technology markerer forhandlerens andre bidrag til Cubes in Spaces-konkurransen, og de planlegger å sikre at den nye satellitten forblir i bane lenger enn den forrige modellen.

Jai Hind 1-S satellitten er utviklet for å måle fuktighet, trykk og temperaturer og kan holde hele 24 timer i rommet, i forhold til forgjengeren, som bare varte i 12 minutter. Prosjektet vil gjøre det mulig for NASA å prøve ut nye ideer for atmosfærisk testing, og kan til og med føre til ytterligere bruk av 3d-printet romutstyr på NASA. Den ble 3d-printed i nylon med en FabX 3D-printer og med en total printtid på 5-6 timer.

– Siden nylon er lett og har høy varmebestandighet og slitestyrke, passer det inn i vårt mål om å lage den lettest mulige satellitten, sier Hari Krishnan, prosjektleder. – Vår søknad krevde en produksjon i nylon i miniatyr, så ingen konvensjonelle metoder var fornuftige og derfor bestemte vi oss for å prøve 3d-printing. 3Ding-teamet ga verdifulle designforslag som hjalp oss til å designe en effektiv modell. Siden 3d-printing er raskere og billigere med hensyn til søknaden vår, kunne vi prøve 2 -3 utgaver av designet de landet på den endelige utformingen.

Jai Hind 1-S. Foto: 3Ding

Den 3d-printede fremtiden for satellitter.

På grunn av fleksibilitet i design, tilbyr 3d-printing produsentene en stor mulighet til å spare viktig vekt og penger på satellittproduksjon. Tidligere i år lanserte SSL sin 3d-printede satellitt, Telstar 19 VANTAGE for å tilby kommunikasjonstjenester til Canada, Sør-Amerika og Karibia.

I fjor kunngjorde Boeing planer om 3d-printede satellitter for å produsere dem billigere og raskere. På samme måte har «Made In Space» lagd Archinaut, en NASA-finansiert satellitt-enhet som er i stand til å 3d-printe og montere store strukturer i bane!

– Vi er spente på å få tilbake Jai Hind fra rommet, sa Harikrishnan. – Vi håper å finne data som temperatur, UV-tetthet og damptrykk blant annet på ulike punkter i satellittens ferd oppover. Dette vil bidra til forskning og bedre forståelse av miljøet i det ytre rom.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Airbus trapper opp 3d-printing

Airbus fortsetter å ta initiativer til 3d-printing for både serieproduksjon av flydeler og for monteringsverktøy på sine fabrikker i Europa.

Publisert av: 

3d-printing fra barnsben av

Den dansk-franske Skole i København huser både en skole, barnehage og en ingeniørvirksomhet. Når man som Kim er lærer, datalog og fysiker og underviser tett på tekniker-omgivelser, er det ikke langt til tanken om å bygge en 3d-printer.

Publisert av: 

Hybridprintere kan bane vei for byggeindustrien

Et EU-finansiert prosjekt presenterer en hybridprinter for luftfarts- og byggeindustrien. – Å minske kostnadene, forbedre effektiviteten og produksjonsfleksibiliteten er kjernepunkt for å forbedre Europas industrielle konkurransedyktighet, skriver prosjektpartneren Autodesk i en pressemelding.

Publisert av: 

Selvreparerende sko

Forskere ved University of Southern California (USC) har utviklet et 3d-printet gummimateriale som har den egenskapen at det kan reparere seg selv.

Publisert av: 

Skal stoppe våpenfiler på nettet

En student ved Xenter fikk i oppdrag å designe CAD-filen som skal gjøre det vanskeligere å lokalisere våpenfiler på nettet.

Publisert av: 

3d-printede tenner får flere til å spise

Høyskolen i Halmstad tar nå forskningen på tannimplantater et skritt videre via et nytt digitalt prosjekt. Ved å anvende digital teknikk og 3d-printteknologi vil kontrollert benvekst bli billigere og lettere å tilby pasienter i nød.

Publisert av: 

Rekordstor 3d-printet motordel

Ingeniører fra Ford har sammen med RWTH Aachen Digital Additive Production Institute bygget en rekordstor motordel for en av Fords pick-up modeller: F-150 Hoonitruck.

Publisert av: 

CELLINK bevilges millonbeløp

Den svenske produsenten av bioprintere Cellink har sammen med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, blitt bevilget 10 millioner kroner for Eu-prosjektet FUNC, Functionalized Collagen-based bioink for bioprinting.

Publisert av: 

Tractus3D slipper ny PEEK-printer

Tractus3D er en hollandsk 3d-printerfabrikant som i de siste årene har satt fokus på storformatprintere og 3d-printere som kan håndtere høytpresterende polymer som PEEK. Nå slipper de T850P.

Publisert av: 

Sveitsergarden med 3d-printede hjelmer

Etter fem hundre år med svidde ører pga sommervarmen og vekten av to kilos metallhjelmer hvilende på hodene går Vatikanets sveitsergardister nå lysere tider i møte, takket være nye, 3d-printede hjelmer.

Publisert av: 

Bulgarsk 3d-printet ribbein i nylon

Tidligere har man printet ribben i titan, men dette har ikke vært så egnet som materiale, da det jo ikke er like bøyelig som våre naturlige. Men nå har man tatt i bruk et nylonmateriale som egner seg mye bedre.

Publisert av: 

3d-printet sin egen datamus

Mannen bak YouTube-kanalen Electronic Grenade så en video av noen som hadde modifisert et tastatur for å gjøre det om til en funksjonell datamaskin. Han fikk da en idé om å gjøre det samme, men med en datamus.

Publisert av: