Studenters 3d-printede satellitt klar for NASA oppskyting

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 30 august 2018
Teamet bak Jai Hind 1-S. Foto: 3Ding

Den indiske fabrikanten av 3d-printere, 3Ding, og studenter ved Hindustan Institute of Technology and Sciences, har 3d-printet en kubeformet satelitt som er klar for oppskyting på en NASA Columbia forskningsfabrikk i Fort Sumner, New Mexico.

Under navnet Jai Hind 1-S ble kuben lagd som et bidrag til «Cubes in Space», en gratis global konkurranse for studenter i alderen 11-18, om å designe og foreslå eksperimenter som skal skytes ut i rommet fra NASAs rakettsenter.

Med sine 33,3 gram er Jai Hind 1-S en av de letteste satelittene i verden.

3d-printet satellittkube

3Ding ble grunnlagt i 2013 av Surendranath Reddy, og er en stor leverandør av 3d-printere i India, med formål å utvide og forbedre bruken av 3d-utskriftsteknologi. Dette siste prosjektet med Hindustan Institute of Technology markerer forhandlerens andre bidrag til Cubes in Spaces-konkurransen, og de planlegger å sikre at den nye satellitten forblir i bane lenger enn den forrige modellen.

Jai Hind 1-S satellitten er utviklet for å måle fuktighet, trykk og temperaturer og kan holde hele 24 timer i rommet, i forhold til forgjengeren, som bare varte i 12 minutter. Prosjektet vil gjøre det mulig for NASA å prøve ut nye ideer for atmosfærisk testing, og kan til og med føre til ytterligere bruk av 3d-printet romutstyr på NASA. Den ble 3d-printed i nylon med en FabX 3D-printer og med en total printtid på 5-6 timer.

– Siden nylon er lett og har høy varmebestandighet og slitestyrke, passer det inn i vårt mål om å lage den lettest mulige satellitten, sier Hari Krishnan, prosjektleder. – Vår søknad krevde en produksjon i nylon i miniatyr, så ingen konvensjonelle metoder var fornuftige og derfor bestemte vi oss for å prøve 3d-printing. 3Ding-teamet ga verdifulle designforslag som hjalp oss til å designe en effektiv modell. Siden 3d-printing er raskere og billigere med hensyn til søknaden vår, kunne vi prøve 2 -3 utgaver av designet de landet på den endelige utformingen.

Jai Hind 1-S. Foto: 3Ding

Den 3d-printede fremtiden for satellitter.

På grunn av fleksibilitet i design, tilbyr 3d-printing produsentene en stor mulighet til å spare viktig vekt og penger på satellittproduksjon. Tidligere i år lanserte SSL sin 3d-printede satellitt, Telstar 19 VANTAGE for å tilby kommunikasjonstjenester til Canada, Sør-Amerika og Karibia.

I fjor kunngjorde Boeing planer om 3d-printede satellitter for å produsere dem billigere og raskere. På samme måte har «Made In Space» lagd Archinaut, en NASA-finansiert satellitt-enhet som er i stand til å 3d-printe og montere store strukturer i bane!

– Vi er spente på å få tilbake Jai Hind fra rommet, sa Harikrishnan. – Vi håper å finne data som temperatur, UV-tetthet og damptrykk blant annet på ulike punkter i satellittens ferd oppover. Dette vil bidra til forskning og bedre forståelse av miljøet i det ytre rom.

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683