tirsdag 17 mai – uke 20
Siemens og energiselskapet E.ON har nådd en betydelig milepæl innenfor 3d-printede komponenter til energisektoren. Verdens første 3d-printede brenner til en SGT-700 gassturbin har vært i drift i over ett år på E.ONs kraftverk i Philippsthal i den tyske delstaten Hessen, og resultatene er imponerende. Brenneren har vært i drift i over 8000 timer uten rapporterte problemer.
I 2017 begynte Siemens å printe gassturbinbrennere ved bruk av selektiv laser melting teknologien (SLM), og de første brennerne ble fremstilt av Siemens i Finspång, Sverige. Hvert brennerhode er fremstilt i ett stykke, i motsetning til tradisjonelle metoder, hvor man måtte lage 13 individuelle deler som måtte sveises sammen på 18 punkter. Designforbedringer, som f.eks. har integrert pilot-gass forsyningen som en del av brennerhodet, i stedet for det utvendige brennstoffrøret, gjør det mulig å holde driftstemperaturen lavere, hvilket igjen bidrar til lengre driftstid av komponentene og i forlengelsen av dette, selve gassturbinene.
Det felles utviklingsarbeidet på dette prosjektet har vært til nytte for begge firmaer. Siemens har fremskyndet utviklingen av innovative design- og produksjonsteknologier, og E.ON nyter godt av disse innovasjonene på et tidlig stadium.
– Som energitjenestetilbyder er presisjon og konsistens et absolutt krav til oss, sier Niklas Lange, prosjektleder hos E.ON Energy Projects.
– Additiv tilvirkning leverer ikke kun dette, men det kan i vår opplevelse også forbedre yteevnen sammenlignet med eldre modeller. Da jeg så disse brennerne fra Siemens i Sverige, visste jeg at vi kunne dra nytte av å bruke dem i en kommersiell turbin. Det er også viktig å bemerke at vårt samarbeid med Siemens har vært en nøkkel til å levere yteevne til vår kunde.
Vladimir Navrotsky, Chief Technology Officer for Siemens Power Generation Services, Distributed Generation, er begeistret for det potensialet additiv produksjon tilbyr.
– Disse tidlige resultatene fra IBUMA brenneren med E.ON bekrefter vår overbevisning om at denne teknologien er en “game changer”. Vi setter stor pris på E.ONs aktive deltakelse og engasjement i å drive innovasjon og ser frem til vårt fortsatt tette samarbeid.
Siemens begynte å investere i metal 3d-print så langt tilbake som i 2008 og utviklet teknologien spesifikt for strømproduksjon. I 2012 installerte Siemens den første EOS M280 SLM printeren og tilpasset den til reparasjoner av brennere. I 2013 ble de første 3D-printede delene installert i kommersielle gassturbiner. I 2016 kjøpte Siemens Materials Solutions i England, en av verdens ledende virksomheter innenfor additiv fremstilling. I 2017 designet og printet Siemens 3d-eksperter verdens første gassturbinblader og validerte dem under driftsbetingelser. Samme år ble brennerne, som senere ble installert i Philippsthal for E.ON, bygget i Finspång.
Kilde: powermag.com
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige