
Siemens og energiselskapet E.ON har nådd en betydelig milepæl innenfor 3d-printede komponenter til energisektoren. Verdens første 3d-printede brenner til en SGT-700 gassturbin har vært i drift i over ett år på E.ONs kraftverk i Philippsthal i den tyske delstaten Hessen, og resultatene er imponerende. Brenneren har vært i drift i over 8000 timer uten rapporterte problemer.
I 2017 begynte Siemens å printe gassturbinbrennere ved bruk av selektiv laser melting teknologien (SLM), og de første brennerne ble fremstilt av Siemens i Finspång, Sverige. Hvert brennerhode er fremstilt i ett stykke, i motsetning til tradisjonelle metoder, hvor man måtte lage 13 individuelle deler som måtte sveises sammen på 18 punkter. Designforbedringer, som f.eks. har integrert pilot-gass forsyningen som en del av brennerhodet, i stedet for det utvendige brennstoffrøret, gjør det mulig å holde driftstemperaturen lavere, hvilket igjen bidrar til lengre driftstid av komponentene og i forlengelsen av dette, selve gassturbinene.
Det felles utviklingsarbeidet på dette prosjektet har vært til nytte for begge firmaer. Siemens har fremskyndet utviklingen av innovative design- og produksjonsteknologier, og E.ON nyter godt av disse innovasjonene på et tidlig stadium.
– Som energitjenestetilbyder er presisjon og konsistens et absolutt krav til oss, sier Niklas Lange, prosjektleder hos E.ON Energy Projects.
– Additiv tilvirkning leverer ikke kun dette, men det kan i vår opplevelse også forbedre yteevnen sammenlignet med eldre modeller. Da jeg så disse brennerne fra Siemens i Sverige, visste jeg at vi kunne dra nytte av å bruke dem i en kommersiell turbin. Det er også viktig å bemerke at vårt samarbeid med Siemens har vært en nøkkel til å levere yteevne til vår kunde.
Vladimir Navrotsky, Chief Technology Officer for Siemens Power Generation Services, Distributed Generation, er begeistret for det potensialet additiv produksjon tilbyr.
– Disse tidlige resultatene fra IBUMA brenneren med E.ON bekrefter vår overbevisning om at denne teknologien er en «game changer». Vi setter stor pris på E.ONs aktive deltakelse og engasjement i å drive innovasjon og ser frem til vårt fortsatt tette samarbeid.
Siemens begynte å investere i metal 3d-print så langt tilbake som i 2008 og utviklet teknologien spesifikt for strømproduksjon. I 2012 installerte Siemens den første EOS M280 SLM printeren og tilpasset den til reparasjoner av brennere. I 2013 ble de første 3D-printede delene installert i kommersielle gassturbiner. I 2016 kjøpte Siemens Materials Solutions i England, en av verdens ledende virksomheter innenfor additiv fremstilling. I 2017 designet og printet Siemens 3d-eksperter verdens første gassturbinblader og validerte dem under driftsbetingelser. Samme år ble brennerne, som senere ble installert i Philippsthal for E.ON, bygget i Finspång.
Kilde: powermag.com