torsdag 7 desember – uke 49
Forskere på Yale University har studert hvordan metallisk glass kan printes lag-på-lag. Dette åpner døren for å printe metallobjekter i stadig mer komplekse geometrier.
Når det gjelder 3d-prints i termoplaster er det relativt enkelt å finne metoder for å printe komplekse geometrier. Men når det kommer til 3d-printing i metall, der metallpulver smeltes med en laser, finnes det visse begrensninger. Nå har en gruppe forskere fra Yale University funnet en måte å lage metallfilament via metallisk glass, eller “bulk metallic glasses” som kan printes til et metallobjekt.
Til forskjell fra andre metaller har denne løsningen en region i sin termodynamiske profil som gjør at den kan varmes til en myk form, gang på gang. På dette viset kan man akkurat som med FFF-tekniken (friformsfremstilling) smelte metallene og bygge opp et objekt lag på lag.
På samme måte som FDM-teknikken mates metallfilamentet gjennom en dyse og ned på byggeflaten. Bilde: © 2018 Forfatterne. Publisert av Elsevier Ltd.
Som bildet over viser mates BMG-materialet ned mellom to matere og gjennom en ekstruder som er varmet opp til 460 grader celsius. Deretter presses materialet ned gjennom en dyse med 0,5 millimeter i diameter. Før materialet når plattformen går fibrene gjennom et 400 graders stålnett, hvilket gjør at krystalliseringen ikke skjer før etter cirka 24 timer. Plattformen beveger seg deretter mellom X og Y aksen samt opp og ned i Z-aksen, og slik bygges metallobjektet opp lag for lag.
Ifølge forskerne kommer det å kreves at materialet blir lett tilgjengelig før det kommer til å synes på det kommersielle marked.
Les hele studien her.
Hva er “bulk metallic glasses” (BMG)?
Det er en kombinasjon av elementer som for eksempel zirkonium og kobber. Vanligvis krystalliseres materialet ved nedkjøling, men om man gjør det raskt nok slik at denne prosessen ikke rekker å skje, lages det som kalles bulk metallglass, eller “bulk metallic glasses”. I det spesifikke tilfellet over er det materialene zirkonium, titan, kobber, nikkel og beryllium som har vært benyttet.
Her kan du lære mer om hvordan fremstillingen av materialet “bulk metallic glasses” går til:
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige