Forskere printer metall lag-på-lag

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 14 september 2018

Forskere på Yale University har studert hvordan metallisk glass kan printes lag-på-lag. Dette åpner døren for å printe metallobjekter i stadig mer komplekse geometrier.

Når det gjelder 3d-prints i termoplaster er det relativt enkelt å finne metoder for å printe komplekse geometrier. Men når det kommer til 3d-printing i metall, der metallpulver smeltes med en laser, finnes det visse begrensninger. Nå har en gruppe forskere fra Yale University funnet en måte å lage metallfilament via metallisk glass, eller «bulk metallic glasses» som kan printes til et metallobjekt.

Til forskjell fra andre metaller har denne løsningen en region i sin termodynamiske profil som gjør at den kan varmes til en myk form, gang på gang. På dette viset kan man akkurat som med FFF-tekniken (friformsfremstilling) smelte metallene og bygge opp et objekt lag på lag.

På samme måte som FDM-teknikken mates metallfilamentet gjennom en dyse og ned på byggeflaten. Bilde: © 2018 Forfatterne. Publisert av Elsevier Ltd.

Som bildet over viser mates BMG-materialet ned mellom to matere og gjennom en ekstruder som er varmet opp til 460 grader celsius. Deretter presses materialet ned gjennom en dyse med 0,5 millimeter i diameter. Før materialet når plattformen går fibrene gjennom et 400 graders stålnett, hvilket gjør at krystalliseringen ikke skjer før etter cirka 24 timer. Plattformen beveger seg deretter mellom X og Y aksen samt opp og ned i Z-aksen, og slik bygges metallobjektet opp lag for lag.

Ifølge forskerne kommer det å kreves at materialet blir lett tilgjengelig før det kommer til å synes på det kommersielle marked.
Les hele studien her.

Hva er «bulk metallic glasses» (BMG)?

Det er en kombinasjon av elementer som for eksempel zirkonium og kobber. Vanligvis krystalliseres materialet ved nedkjøling, men om man gjør det raskt nok slik at denne prosessen ikke rekker å skje, lages det som kalles bulk metallglass, eller «bulk metallic glasses». I det spesifikke tilfellet over er det materialene zirkonium, titan, kobber, nikkel og beryllium som har vært benyttet.

Her kan du lære mer om hvordan fremstillingen av materialet «bulk metallic glasses» går til:

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Varmebehandling og kjøling i samme prosess

Svenske Quintus Technologies lanserte i forbindelse med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) for etterbehandling av metalldeler, inkludert for additiv produksjon.
QIH-200-Left-1024x683

Kan Prusa CORE One ta opp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var trolig Prusa Research sin stand en av de mest godt besøkte. Blant nyhetene var en industriell SLA-løsning, som 3dp Norge allerede har skrevet om, men det som trakk mest var nok den nye Prusa CORE One.
Prusa-Core-1024x683

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683