fredag 8 desember – uke 49
GKN Aerospace i Trollhättan i Sverige kalles i dag for Europas senter for ekspertise innen tilvirkning av turbiner og metall-dyser for romfartsindustrien. Foto: GKN Aerospace
GKN Aerospace, et globalt ingeniørselskap, tildeles millionprosjekt for tilvirkning av raketturbiner ved additiv tilvirkning. Disse blir de første rakettmotorturbinene i full skala som er tilvirket i Europa og skal benyttes til prosjektet Prometheus.
GKN Aerospaces senter i Trollhättan i Sverige blir først ute i Europa med å tilvirke rakettmotorturbiner gjennom additiv tilvirkning. Og det er ikke til et hvilket som helst projekt. Prometheus er ett prosjekt om å utvikle gjenvinnbare rakettmotorer, verdt hele 75 millioner euro. Den første turbinen skal leveres i slutten av 2019 og planen er at turbinene skal testes under virkelige oppskytninger i 2020. GKN i Trollhättan har fått tildelt millionkontrakten via ArianeGroup, som de har jobbet med siden starten i 1974.
– Med støtte av svenska Rymdstyrelsen, ESA (European Space Agency) og ArianeGroup er vi stolte over å delta i Prometheus-projektet og å gi et teknisk bidrag til dette viktige romprosjektet, sier Sébastien Aknouche, viseadministrerende direktør.
De to nye turbinene vil erstatte komponenter som tidligere har bestått av over 100 separate delar. Ifølge fabrikanten innebærer dette en kostnadsreduksjon på 90 prosent. Delene kommer til å tilvirkes i GKN sitt senter, men også hos samarbeidspartnere.
– Dette gjør det mulig for oss å sammen med kunden vår og våre leverandører å utvikle og demonstrere avansert AM-teknikk i drift og i full skala. Vi ser frem til å vise fordelene og merverdien i vekt- og kostnadsminskning og i raskere produksjonshastigheter, sier Sébastien Aknouche.
GKN Aerospaces har siden oppstart tilvirket over 1000 forbrenningskammere og munnstykker samt over 250 turbiner for ArianeGroup og i dag er de i fokus som Europas senter for ekspertise innen tilvirkning av turbiner og metall-dyser for romfartsindustrien.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige