lørdag 9 desember – uke 49
HP lanserer nå sin første 3d-printer for metall, HP Metal Jet. Ifølge fabrikanten skal den kunne printe deler 50 ganger raskere og til en lavere kostnad enn andre binder-jetting systemer.
Allerede i 2017 begynte HP å avsløre sine planer om å utforske mulighetene med 3d-printing i metall. Nå har de tatt sitt første skritt inn på markedet når de forleden lanserte sin første 3d-printer for metall, under messen IMTS i Chicago. HP Metal Jet skal ifølge foretaket kunne printe 50 ganger raskere og mer kostnadseffektivt enn andre binder-jetting systemer.
– Vi er midt i en digital industriell revolusjon som forvandler tilvirkningsindustrien til 12 milliarder dollar. HP har hjulpet oss å lede denne forvandlingen ved å slå gjennom med 3d-masseproduksjon av plastdeler. Vi fordobler nå med HP Metal Jet, et gjennombrudd i 3d-teknikk for metallprinting, sier Dion Weisler, administrerende direktør for HP Inc.
Maskinen er basert på binder-jetting-teknikken på voksel-nivå (pulver som bindes sammen med bindemiddel). Byggestørrelsen ligger på 430 x 320 x 200 millimeter. Som en begynnelse kommer den til å kunne printe deler i rustfritt stål med isotrope egenskaper som oppfyller ASTM og MPIF standarder, skriver HP.
Innleder med nye partnerskap
Foretaket lanserer dessuten Metal Jet Production Service som tilbyr kundene å iterere teknikken i sine fabrikker før de begynner å benytte den for masseproduksjon i løpet av 2019. Ifølge HP har flere foretak allerede lastet opp sine designfiler for store opplag av prints. De nye partnerskapene inkluderer blant annet GKN Powder Metallurgy, Parmatech, Volkswagen og Wilo.
Kjøretøyfabrikanten Volkswagen skal integrere HP Metal Jet i sin design- og produksjonsplan og planlegger å benytte teknikken for å printe deler med høye strukturelle krav, slik som girspaker og speilfester.
Wilo, som lager pumper og pumpesystemer, planlegger dessuten å benytte HP Metal Jet-teknikken for å produsere hydrauliske deler som impellere, diffusorer og pumpehus som må motstå intensive sug-, trykk- og temperaturfluktuasjoner.
I løpet av første halvdel av 2019 kommer kunder til å kunne bestille deler fra Metal Jet Production Service. 3d-printeren kommer til å begynne å leveres til de første kundene i 2020 og for det kommersielle marked i 2021. Kostnaden kommer til å starte på 399 000 amerikanske dollar, hvilket tilsvarer cirka 3,6 millioner kroner.
Slik fungerer den nye 3d-printeren:
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige