QR-koder kan sikre opphavsretten til 3D-filer

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 6 september 2018

Det har lenge vært et seriøst problem hvordan opphavsretten til 3D-filer kan sikres. Der er kjørt rettssaker på opphavsretten til et design. Men nå har forskere fra New Yorks universitet funnet en ny løsning, som er basert på bruken av QR-koder.

En QR-kode omdannes først til et tredimensjonalt objekt, som deretter integreres i både selve 3D-objektet og i CAD-filen. På en måte, hvor det verken er synlig eller påvirker det 3D-printede objektet.

– Ved å konvertere en relativt liten todimensjonal merking i en kompleks 3D-figur, som inneholder over hundre små elementer og som etterpå blir skjult inne i det 3D-printede produktet, kan vi skape en form for maskering, som betyder at QR-koden kan skjules for alle som ikke vet hvor de skal lete etter den, forteller professor Nikhil Gupta fra universitetet.

Utover at det er testet en rekke forskjellige måter å nedbryte QR-koden til små og tilstrekkelig mange deler, så har de også arbeidet med forskjellige printmetoder. Blant annet 3D-print i termo, polymer og forskjellige legeringer.

Ifølge forskerne er det først og fremst innenfor biomedisin og flyindustrien de ønsker å benytte dette nye ”sikkerhedsprintet”. Disse bransjene forventes å integrere mange flere 3D-printede objekter i deres arbeid over de kommende tre årene, hvilket vil være en høyere sikkerhet mot piratkopiering.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1