3d-printet stol former seg etter kroppens bevegelser

Henriette Bier, som er lektor ved Teknisk Universitet i Delft, Tyskland, startet et prosjekt som er finansiert av 4TU, sammen med et team bestående av Patrick Teuffel, Qing Wang fra TUE og Senatore Gennaro fra EPF. Etter å ha mottatt finansiering hyret Bier inn sin tidligere student Arwin Hidding, Master of Architecture (M.Arch), og hans bidrag ble overvåket av Bier selv under hele prosessen. TUE og EPFL var også involvert idet de regelmessig evaluerte prosessen underveis. Prosjektet hadde til formål å utvikle multifunksjonelle møbler som reagerer på kroppens bevegelser. To industrivirksomheter ble også tilknyttet prosjektet, 3DRP og 010 Works.

Med numeriske og eksperimentelle undersøkelser, strukturell analyse, robot-simuleringer og 3D-print, var teamet i stand til å produsere en adaptiv geometri i form av en chaiselong, som er designet for å passe til et gjennomsnitts menneskes kropp og vekt. Ved å sitte eller ligge i chaiselongen, aktiverer brukerens fysiske trykk møbelet, slik at det endrer form fra f.eks rett rygg til liggende. Chaiselongen ble 3d-printet robotteknisk av  3D Robot Printing i Rotterdam, av utstyr som de selv hadde utviklet

Ifølge teamet oppnås denne endring av formen ved å kombinere variasjoner i materialmengde og bruken av ​​termoplastisk gummi og elastomerer (TPE). Når materialet kommer over dets smeltetemperatur kan det formes til en bestemt form under opprettholdelse av elastomerisk betjening uten kryssbindende polymerer under fremstillingen. Som følge av TPE kan chaiselongens form endres til sin primære stive struktur.

Konseptet 4D-print kan brukes til mange gjenstander, bl.a. møbler, som skal endre fasong frem og tilbake. Innenfor dette konseptet kan en 2D-polymerstruktur reagere på miljøendringer, dvs. varme, trykk eller fukt, og omdanner seg til en ny, forutbestemt 3D-form. Slik er det skapt et potensial til selvmontering av flate pakker, f.eks. møbler!

Arwin er nå gjesteforsker i Robotic Building group, som ble grunnlagt og er ledet av Bier siden 2014. Han ønsker å begynne på et doktorat  (PhD) under oppsyn av Bier, og dette finansieres av by 3D Robot Printing og 010 Works.
«Variabel Stivhet» (Variable Stiffness) prosjektet bygger opp en ekspertise, noe som har vært i utvikling siden 2014 i Robotic Building gruppen. Spesielt kunnskap og teknologi som ble utviklet i prosjektet skalérbar porøsitet (Scalable Porosity) var basisgrunnlaget for design og tilnærmingen til robotproduksjon.

Les mer om prosjektet her.

Tags: ,
Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printer hjem for folk med lav inntekt

Denne sommeren er det et prosjekt som skal realiseres i Latin-Amerika, der man skal skape «verdens første 3d-printede samfunn» for å avhjelpe hjemløshet hos fattige.

Publisert av: 

Henkel kjøper amerikanske Molecule for å styrke materialsiden

Den tyske kjemigiganten Henkel har kjøpt opp det amerikanske selskapet Molecule Corp, som driver innen 3d-printing og industriell inkjet-printing. Dette er en indikasjon på at Henkel styrker sin portefølje med materialer for 3d-printing, og er et skritt i retning av foretakets mål om å bli det ledende selskapet i sektoren.

Publisert av: 

ABB og Rise har tro på roboter

ABB og Riso har et prosjekt sammen hvor robotarmer overtar 3d-printjobben. Det tar 20 minutter å programmere roboten og dette har fremtiden for seg, mener samrbeidspartnerne.

Publisert av: 

Grafen i fokus for nytt prosjekt

Markedet for metallpulver vokser med mer enn 20 prosent hvert år. Nå skal det svenske forskningsinstituttet Swerim sammen med Uppsala universitet og industripartneren Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing og Quintus Technologies, undersøke hvordan industrikomponenter kan gjøres sterkere ved å tillsette grafenpulver.

Publisert av: 

3d-printede kreasjoner inntok den røde løperen

Den amerikanske motedesigneren Zac Posen har i samarbeid med GE Additive og Protolabs designet en ny kleskolleksjon med 3d-printede elementer. På Met-gallaens røde løper den 6. mai ble det vist en rekke plagg og tilbehør for omverdenen.

Publisert av: 

Større satsing på 3d-printede organer i rommet

For å unngå at tyngdekraft ødelegger sensitive bioprintede deler har det vært foretatt en rekke eksperimenter med printing av organer og annet biomateriale ombord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Publisert av: 

HP lanserer ny serie med industrielle 3D-printere

I dag er en stor dag for HPs 3d- og digitale produksjonssatsning. Sammen med Siemens lettet de på sløret til den nye HP Jet Fusion 5200-serien med 3d-print-løsninger. I tillegg viste de frem et nytt sertifisert TPU-materiale, ideell for elastiske deler. De introduserte også «HP Digital Manufacturing Network», et globalt nettverk for 3D-delleverandører.

Publisert av: 

Designguide for 3d-printing med metall

Hvis man ikke forstår de grunnleggende prinsippene som ligger bak 3d-printing i metall og teknologiens begrensninger kan det føre til ikke-fungerende deler og bortkastet tid og ressurser.

Publisert av: 

EOS feirer 30 år med 3d-print

EOS feirer 30 år innen den additive tilvirkningsbransjen. De har gått fra additiv tilvirkning av plast til også å levere metallsystemer og i dag har de over 1200 ansatte over hele verden. Men hvordan tenker de å takle den stadig større konkurransen på markedet i fremtiden?

Publisert av: