3d-printet stol former seg etter kroppens bevegelser

Henriette Bier, som er lektor ved Teknisk Universitet i Delft, Tyskland, startet et prosjekt som er finansiert av 4TU, sammen med et team bestående av Patrick Teuffel, Qing Wang fra TUE og Senatore Gennaro fra EPF. Etter å ha mottatt finansiering hyret Bier inn sin tidligere student Arwin Hidding, Master of Architecture (M.Arch), og hans bidrag ble overvåket av Bier selv under hele prosessen. TUE og EPFL var også involvert idet de regelmessig evaluerte prosessen underveis. Prosjektet hadde til formål å utvikle multifunksjonelle møbler som reagerer på kroppens bevegelser. To industrivirksomheter ble også tilknyttet prosjektet, 3DRP og 010 Works.

Med numeriske og eksperimentelle undersøkelser, strukturell analyse, robot-simuleringer og 3D-print, var teamet i stand til å produsere en adaptiv geometri i form av en chaiselong, som er designet for å passe til et gjennomsnitts menneskes kropp og vekt. Ved å sitte eller ligge i chaiselongen, aktiverer brukerens fysiske trykk møbelet, slik at det endrer form fra f.eks rett rygg til liggende. Chaiselongen ble 3d-printet robotteknisk av  3D Robot Printing i Rotterdam, av utstyr som de selv hadde utviklet

Ifølge teamet oppnås denne endring av formen ved å kombinere variasjoner i materialmengde og bruken av ​​termoplastisk gummi og elastomerer (TPE). Når materialet kommer over dets smeltetemperatur kan det formes til en bestemt form under opprettholdelse av elastomerisk betjening uten kryssbindende polymerer under fremstillingen. Som følge av TPE kan chaiselongens form endres til sin primære stive struktur.

Konseptet 4D-print kan brukes til mange gjenstander, bl.a. møbler, som skal endre fasong frem og tilbake. Innenfor dette konseptet kan en 2D-polymerstruktur reagere på miljøendringer, dvs. varme, trykk eller fukt, og omdanner seg til en ny, forutbestemt 3D-form. Slik er det skapt et potensial til selvmontering av flate pakker, f.eks. møbler!

Arwin er nå gjesteforsker i Robotic Building group, som ble grunnlagt og er ledet av Bier siden 2014. Han ønsker å begynne på et doktorat  (PhD) under oppsyn av Bier, og dette finansieres av by 3D Robot Printing og 010 Works.
«Variabel Stivhet» (Variable Stiffness) prosjektet bygger opp en ekspertise, noe som har vært i utvikling siden 2014 i Robotic Building gruppen. Spesielt kunnskap og teknologi som ble utviklet i prosjektet skalérbar porøsitet (Scalable Porosity) var basisgrunnlaget for design og tilnærmingen til robotproduksjon.

Les mer om prosjektet her.

Tags: ,
Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Airbus trapper opp 3d-printing

Airbus fortsetter å ta initiativer til 3d-printing for både serieproduksjon av flydeler og for monteringsverktøy på sine fabrikker i Europa.

Publisert av: 

3d-printing fra barnsben av

Den dansk-franske Skole i København huser både en skole, barnehage og en ingeniørvirksomhet. Når man som Kim er lærer, datalog og fysiker og underviser tett på tekniker-omgivelser, er det ikke langt til tanken om å bygge en 3d-printer.

Publisert av: 

Hybridprintere kan bane vei for byggeindustrien

Et EU-finansiert prosjekt presenterer en hybridprinter for luftfarts- og byggeindustrien. – Å minske kostnadene, forbedre effektiviteten og produksjonsfleksibiliteten er kjernepunkt for å forbedre Europas industrielle konkurransedyktighet, skriver prosjektpartneren Autodesk i en pressemelding.

Publisert av: 

Selvreparerende sko

Forskere ved University of Southern California (USC) har utviklet et 3d-printet gummimateriale som har den egenskapen at det kan reparere seg selv.

Publisert av: 

Skal stoppe våpenfiler på nettet

En student ved Xenter fikk i oppdrag å designe CAD-filen som skal gjøre det vanskeligere å lokalisere våpenfiler på nettet.

Publisert av: 

3d-printede tenner får flere til å spise

Høyskolen i Halmstad tar nå forskningen på tannimplantater et skritt videre via et nytt digitalt prosjekt. Ved å anvende digital teknikk og 3d-printteknologi vil kontrollert benvekst bli billigere og lettere å tilby pasienter i nød.

Publisert av: 

Rekordstor 3d-printet motordel

Ingeniører fra Ford har sammen med RWTH Aachen Digital Additive Production Institute bygget en rekordstor motordel for en av Fords pick-up modeller: F-150 Hoonitruck.

Publisert av: 

CELLINK bevilges millonbeløp

Den svenske produsenten av bioprintere Cellink har sammen med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, blitt bevilget 10 millioner kroner for Eu-prosjektet FUNC, Functionalized Collagen-based bioink for bioprinting.

Publisert av: 

Tractus3D slipper ny PEEK-printer

Tractus3D er en hollandsk 3d-printerfabrikant som i de siste årene har satt fokus på storformatprintere og 3d-printere som kan håndtere høytpresterende polymer som PEEK. Nå slipper de T850P.

Publisert av: 

Sveitsergarden med 3d-printede hjelmer

Etter fem hundre år med svidde ører pga sommervarmen og vekten av to kilos metallhjelmer hvilende på hodene går Vatikanets sveitsergardister nå lysere tider i møte, takket være nye, 3d-printede hjelmer.

Publisert av: 

Bulgarsk 3d-printet ribbein i nylon

Tidligere har man printet ribben i titan, men dette har ikke vært så egnet som materiale, da det jo ikke er like bøyelig som våre naturlige. Men nå har man tatt i bruk et nylonmateriale som egner seg mye bedre.

Publisert av: 

3d-printet sin egen datamus

Mannen bak YouTube-kanalen Electronic Grenade så en video av noen som hadde modifisert et tastatur for å gjøre det om til en funksjonell datamaskin. Han fikk da en idé om å gjøre det samme, men med en datamus.

Publisert av: