3d-printet stol former seg etter kroppens bevegelser

Henriette Bier, som er lektor ved Teknisk Universitet i Delft, Tyskland, startet et prosjekt som er finansiert av 4TU, sammen med et team bestående av Patrick Teuffel, Qing Wang fra TUE og Senatore Gennaro fra EPF. Etter å ha mottatt finansiering hyret Bier inn sin tidligere student Arwin Hidding, Master of Architecture (M.Arch), og hans bidrag ble overvåket av Bier selv under hele prosessen. TUE og EPFL var også involvert idet de regelmessig evaluerte prosessen underveis. Prosjektet hadde til formål å utvikle multifunksjonelle møbler som reagerer på kroppens bevegelser. To industrivirksomheter ble også tilknyttet prosjektet, 3DRP og 010 Works.

Med numeriske og eksperimentelle undersøkelser, strukturell analyse, robot-simuleringer og 3D-print, var teamet i stand til å produsere en adaptiv geometri i form av en chaiselong, som er designet for å passe til et gjennomsnitts menneskes kropp og vekt. Ved å sitte eller ligge i chaiselongen, aktiverer brukerens fysiske trykk møbelet, slik at det endrer form fra f.eks rett rygg til liggende. Chaiselongen ble 3d-printet robotteknisk av  3D Robot Printing i Rotterdam, av utstyr som de selv hadde utviklet

Ifølge teamet oppnås denne endring av formen ved å kombinere variasjoner i materialmengde og bruken av ​​termoplastisk gummi og elastomerer (TPE). Når materialet kommer over dets smeltetemperatur kan det formes til en bestemt form under opprettholdelse av elastomerisk betjening uten kryssbindende polymerer under fremstillingen. Som følge av TPE kan chaiselongens form endres til sin primære stive struktur.

Konseptet 4D-print kan brukes til mange gjenstander, bl.a. møbler, som skal endre fasong frem og tilbake. Innenfor dette konseptet kan en 2D-polymerstruktur reagere på miljøendringer, dvs. varme, trykk eller fukt, og omdanner seg til en ny, forutbestemt 3D-form. Slik er det skapt et potensial til selvmontering av flate pakker, f.eks. møbler!

Arwin er nå gjesteforsker i Robotic Building group, som ble grunnlagt og er ledet av Bier siden 2014. Han ønsker å begynne på et doktorat  (PhD) under oppsyn av Bier, og dette finansieres av by 3D Robot Printing og 010 Works.
«Variabel Stivhet» (Variable Stiffness) prosjektet bygger opp en ekspertise, noe som har vært i utvikling siden 2014 i Robotic Building gruppen. Spesielt kunnskap og teknologi som ble utviklet i prosjektet skalérbar porøsitet (Scalable Porosity) var basisgrunnlaget for design og tilnærmingen til robotproduksjon.

Les mer om prosjektet her.

Tags: ,
Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


EOS og Siemens utvider samarbeid

EOS og Siemens utvider sitt samarbeide gjennom økt satsing på programvare, automatisering og driftsteknikk for industriell additiv tilvirkning.

Publisert av: 

Futuristisk design med 3d-teknikk

Industridesigneren Nicole Hone har skapt futuristiske og realistiske vannvekster med hjelp av 3d-printer og digitale verktøy. – Balansen mellom kontrollert design og ukontrollert naturlig interaksjon leder til en overbevisende organisk ytelse, skriver Nicole på sin hjemmeside.

Publisert av: 

Industriell 3d-skanning gjort enkelt

Industriell 3d-skanning kan tilføres både automatisering og stor brukervennlighet uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Det var ett av hovedbudskapene, da de to stiftere av firmaet Zebicon, Kasper Fedde Krogh og Jeppe Hebsgaard Laursen, holdt presentasjoner den 2. og 3. oktober hos samarbeidspartneren DTU.

Publisert av: 

3DVerkstan slipper ny versjon av Olsson Ruby

Olsson Ruby er et munnstykke fra 3DVerkstan for FDM-printere, som kan printe flere ulike abrasive materialer, som sliter på vanlige messingsmunnstykker. Nå har 3DVerkstan sammen med den opprinnelige oppfinneren, Anders Olsson, utviklet en ny versjon av munnstykket som klarer høyere temperaturer.

Publisert av: 

3d-printede gulvtepper øker samspillet med selve gulvet

London Design Festival slutter denne uken. Det er en showcase av fascinerende kreasjoner fra alle aspekter av design. Det er naturligvis også 3d-printede effekter i blant, hvor blant andre hollandske Studio Plott fremviser en nyskapning innen for gulvtepper.

Publisert av: 

Ricoh finner finishing-partner til SLS-teknologi

Ricoh har vært på utkikk etter en metode til utjevning av deres nye Selective Laser Sintering (SLS) materialer via vibrasjonsteknologi. De var klar over at teknologien allerede ble brukt til å gjøre 3d-printede deler fremstilt i nylon glatte, men var ikke sikre på om metoden ville være egnet til deres polypropylen-materiale.

Publisert av: 

3d-printet gassturbin runder 8000 produksjonstimer uten problemer

Siemens og energiselskapet E.ON har nådd en betydelig milepæl innenfor 3d-printede komponenter til energisektoren. Verdens første 3d-printede brenner til en SGT-700 gassturbin har vært i drift i over ett år på E.ONs kraftverk i Philippsthal i den tyske delstaten Hessen, og resultatene er imponerende. Brenneren har vært i drift i over 8000 timer uten rapporterte problemer.

Publisert av: 

Ny portal vil øke appetitten for 3d-printing i Norden

Det svenske 3D Printer Distributor 3D Center lanserer en ny portal i samarbeid med den tyske plattformleverandøren 3YOURMIND. Portalen åpner døren for at flere bedrifter kan teste 3D-teknologi før de investerer i sin egen 3D-printer. Håpet for samarbeidet er at man skal lykkes med å fremme tilgjengeligheten til additiv produksjon i Norden.

Publisert av: