Formnext med fokus på byggebransjen

Formnext-messen i oktober setter et større fokus på additiv tilvirkning innen byggeindustrien.

Formnext, 3d-printmesse i Frankfurt, setter i år fokus på et område der 3d-teknologien fortsatt står og stamper i startgropen: byggebransjen.

For å fremme bruken av additiv tilvirkning i byggebransjen har messearrangøren Formnext og det tekniske universitetet i Darmstadt inngått et samarbeid. Det innebærer at byggebransjen kommer til å få ta større plass under Formnext-messen de nærmeste årene. Samtidig er Formnext involvert som sponsor for Built Environment – Additive Manufacturing Symposium (BE-AM), som tidligere ble lansert av TU Darmstadt, og som regelmessig fører sammen nøkkelpersoner fra byggebransjen og arkitektbransjen for å diskutere additiv tilvirkning i sektoren.

– Additiv tilvirkning er fortsatt et relativt nytt tema innen byggeindustrien, til tross for at det finnes mange innovative bruksmåter og konsepter som kan tillempes. Gjennom samarbeidet med TU Darmstadt vil vi gi et viktig bidrag for å vise det innovative potensialet som finnes med additiv tilvirkning innen byggebransjen, sier Sascha F. Wenzler, sjef for Formnext-divisjonen.

De to professorene Oliver Tessmann og Ulrich Knaack fra TU Darmstadt har i flere år arbeidet med additiv tilvirkning på byggområdet og arbeider for tiden med flere prosjekter. En del forskning handler om ulike produksjonsmetoder og bruken av forskjellige materialer. For tre år siden lanserte de to professorene også BE-AM-symposiet, som kommer til å finne sted i Darmstadt den 12. oktober i år. – Vårt mål er å fremme additiv tilvirkning i byggebransjen, sier professor Knaack fra institutt for strukturmekanikk og design, ISM + D.

– Vi er glade for at vi gjennom vårt samarbeid med Formnext kan få enda bedre kontakt med andre industrisektorer der additiv tilvirkning allerede benyttes i en større utstrekning. Foretak som benytter teknikken i byggebransjen kan få økonomisk utbytte av den, mener Knaack.

– Byggebransjen er en del av andre applikasjonsindustrier i en felles søken etter merverdi av 3d-printede applikasjoner. Vi kommer til å kunne printe intelligente former og mønstre som ikke tidligere har vært mulig, og på den måten kan vi dra nytte av eksisterende erfaringer og bransjer, sier professor Oliver Tessmann, Digital Design Unit, DDU.

I løpet av de nærmeste årene kommer samarbeidet mellom Formnext og BE-AM og TU Darmstadt å intensiveres. Dette kan komma til å bidra til at Formnext blir en viktig plattform for kontakter og inspirasjon blant arkitekter, bygningsingeniører og andre foretak fra byggebransjen.

Formnext går av stabelen den 13. november 2018 i Frankfurt og varer til den 16. Additiv tilvirkning for nettopp byggebransjen kommer til å presenteres i messens AM4U-område den 14 november.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printer hjem for folk med lav inntekt

Denne sommeren er det et prosjekt som skal realiseres i Latin-Amerika, der man skal skape «verdens første 3d-printede samfunn» for å avhjelpe hjemløshet hos fattige.

Publisert av: 

Henkel kjøper amerikanske Molecule for å styrke materialsiden

Den tyske kjemigiganten Henkel har kjøpt opp det amerikanske selskapet Molecule Corp, som driver innen 3d-printing og industriell inkjet-printing. Dette er en indikasjon på at Henkel styrker sin portefølje med materialer for 3d-printing, og er et skritt i retning av foretakets mål om å bli det ledende selskapet i sektoren.

Publisert av: 

ABB og Rise har tro på roboter

ABB og Riso har et prosjekt sammen hvor robotarmer overtar 3d-printjobben. Det tar 20 minutter å programmere roboten og dette har fremtiden for seg, mener samrbeidspartnerne.

Publisert av: 

Grafen i fokus for nytt prosjekt

Markedet for metallpulver vokser med mer enn 20 prosent hvert år. Nå skal det svenske forskningsinstituttet Swerim sammen med Uppsala universitet og industripartneren Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing og Quintus Technologies, undersøke hvordan industrikomponenter kan gjøres sterkere ved å tillsette grafenpulver.

Publisert av: 

3d-printede kreasjoner inntok den røde løperen

Den amerikanske motedesigneren Zac Posen har i samarbeid med GE Additive og Protolabs designet en ny kleskolleksjon med 3d-printede elementer. På Met-gallaens røde løper den 6. mai ble det vist en rekke plagg og tilbehør for omverdenen.

Publisert av: 

Større satsing på 3d-printede organer i rommet

For å unngå at tyngdekraft ødelegger sensitive bioprintede deler har det vært foretatt en rekke eksperimenter med printing av organer og annet biomateriale ombord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Publisert av: 

HP lanserer ny serie med industrielle 3D-printere

I dag er en stor dag for HPs 3d- og digitale produksjonssatsning. Sammen med Siemens lettet de på sløret til den nye HP Jet Fusion 5200-serien med 3d-print-løsninger. I tillegg viste de frem et nytt sertifisert TPU-materiale, ideell for elastiske deler. De introduserte også «HP Digital Manufacturing Network», et globalt nettverk for 3D-delleverandører.

Publisert av: 

Designguide for 3d-printing med metall

Hvis man ikke forstår de grunnleggende prinsippene som ligger bak 3d-printing i metall og teknologiens begrensninger kan det føre til ikke-fungerende deler og bortkastet tid og ressurser.

Publisert av: 

EOS feirer 30 år med 3d-print

EOS feirer 30 år innen den additive tilvirkningsbransjen. De har gått fra additiv tilvirkning av plast til også å levere metallsystemer og i dag har de over 1200 ansatte over hele verden. Men hvordan tenker de å takle den stadig større konkurransen på markedet i fremtiden?

Publisert av: