Formnext med fokus på byggebransjen

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 11 oktober 2018
Formnext-messen i oktober setter et større fokus på additiv tilvirkning innen byggeindustrien.

Formnext, 3d-printmesse i Frankfurt, setter i år fokus på et område der 3d-teknologien fortsatt står og stamper i startgropen: byggebransjen.

For å fremme bruken av additiv tilvirkning i byggebransjen har messearrangøren Formnext og det tekniske universitetet i Darmstadt inngått et samarbeid. Det innebærer at byggebransjen kommer til å få ta større plass under Formnext-messen de nærmeste årene. Samtidig er Formnext involvert som sponsor for Built Environment – Additive Manufacturing Symposium (BE-AM), som tidligere ble lansert av TU Darmstadt, og som regelmessig fører sammen nøkkelpersoner fra byggebransjen og arkitektbransjen for å diskutere additiv tilvirkning i sektoren.

– Additiv tilvirkning er fortsatt et relativt nytt tema innen byggeindustrien, til tross for at det finnes mange innovative bruksmåter og konsepter som kan tillempes. Gjennom samarbeidet med TU Darmstadt vil vi gi et viktig bidrag for å vise det innovative potensialet som finnes med additiv tilvirkning innen byggebransjen, sier Sascha F. Wenzler, sjef for Formnext-divisjonen.

De to professorene Oliver Tessmann og Ulrich Knaack fra TU Darmstadt har i flere år arbeidet med additiv tilvirkning på byggområdet og arbeider for tiden med flere prosjekter. En del forskning handler om ulike produksjonsmetoder og bruken av forskjellige materialer. For tre år siden lanserte de to professorene også BE-AM-symposiet, som kommer til å finne sted i Darmstadt den 12. oktober i år. – Vårt mål er å fremme additiv tilvirkning i byggebransjen, sier professor Knaack fra institutt for strukturmekanikk og design, ISM + D.

– Vi er glade for at vi gjennom vårt samarbeid med Formnext kan få enda bedre kontakt med andre industrisektorer der additiv tilvirkning allerede benyttes i en større utstrekning. Foretak som benytter teknikken i byggebransjen kan få økonomisk utbytte av den, mener Knaack.

– Byggebransjen er en del av andre applikasjonsindustrier i en felles søken etter merverdi av 3d-printede applikasjoner. Vi kommer til å kunne printe intelligente former og mønstre som ikke tidligere har vært mulig, og på den måten kan vi dra nytte av eksisterende erfaringer og bransjer, sier professor Oliver Tessmann, Digital Design Unit, DDU.

I løpet av de nærmeste årene kommer samarbeidet mellom Formnext og BE-AM og TU Darmstadt å intensiveres. Dette kan komma til å bidra til at Formnext blir en viktig plattform for kontakter og inspirasjon blant arkitekter, bygningsingeniører og andre foretak fra byggebransjen.

Formnext går av stabelen den 13. november 2018 i Frankfurt og varer til den 16. Additiv tilvirkning for nettopp byggebransjen kommer til å presenteres i messens AM4U-område den 14 november.

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683