Formnext med fokus på byggebransjen

Formnext-messen i oktober setter et større fokus på additiv tilvirkning innen byggeindustrien.

Formnext, 3d-printmesse i Frankfurt, setter i år fokus på et område der 3d-teknologien fortsatt står og stamper i startgropen: byggebransjen.

For å fremme bruken av additiv tilvirkning i byggebransjen har messearrangøren Formnext og det tekniske universitetet i Darmstadt inngått et samarbeid. Det innebærer at byggebransjen kommer til å få ta større plass under Formnext-messen de nærmeste årene. Samtidig er Formnext involvert som sponsor for Built Environment – Additive Manufacturing Symposium (BE-AM), som tidligere ble lansert av TU Darmstadt, og som regelmessig fører sammen nøkkelpersoner fra byggebransjen og arkitektbransjen for å diskutere additiv tilvirkning i sektoren.

– Additiv tilvirkning er fortsatt et relativt nytt tema innen byggeindustrien, til tross for at det finnes mange innovative bruksmåter og konsepter som kan tillempes. Gjennom samarbeidet med TU Darmstadt vil vi gi et viktig bidrag for å vise det innovative potensialet som finnes med additiv tilvirkning innen byggebransjen, sier Sascha F. Wenzler, sjef for Formnext-divisjonen.

De to professorene Oliver Tessmann og Ulrich Knaack fra TU Darmstadt har i flere år arbeidet med additiv tilvirkning på byggområdet og arbeider for tiden med flere prosjekter. En del forskning handler om ulike produksjonsmetoder og bruken av forskjellige materialer. For tre år siden lanserte de to professorene også BE-AM-symposiet, som kommer til å finne sted i Darmstadt den 12. oktober i år. – Vårt mål er å fremme additiv tilvirkning i byggebransjen, sier professor Knaack fra institutt for strukturmekanikk og design, ISM + D.

– Vi er glade for at vi gjennom vårt samarbeid med Formnext kan få enda bedre kontakt med andre industrisektorer der additiv tilvirkning allerede benyttes i en større utstrekning. Foretak som benytter teknikken i byggebransjen kan få økonomisk utbytte av den, mener Knaack.

– Byggebransjen er en del av andre applikasjonsindustrier i en felles søken etter merverdi av 3d-printede applikasjoner. Vi kommer til å kunne printe intelligente former og mønstre som ikke tidligere har vært mulig, og på den måten kan vi dra nytte av eksisterende erfaringer og bransjer, sier professor Oliver Tessmann, Digital Design Unit, DDU.

I løpet av de nærmeste årene kommer samarbeidet mellom Formnext og BE-AM og TU Darmstadt å intensiveres. Dette kan komma til å bidra til at Formnext blir en viktig plattform for kontakter og inspirasjon blant arkitekter, bygningsingeniører og andre foretak fra byggebransjen.

Formnext går av stabelen den 13. november 2018 i Frankfurt og varer til den 16. Additiv tilvirkning for nettopp byggebransjen kommer til å presenteres i messens AM4U-område den 14 november.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Airbus trapper opp 3d-printing

Airbus fortsetter å ta initiativer til 3d-printing for både serieproduksjon av flydeler og for monteringsverktøy på sine fabrikker i Europa.

Publisert av: 

3d-printing fra barnsben av

Den dansk-franske Skole i København huser både en skole, barnehage og en ingeniørvirksomhet. Når man som Kim er lærer, datalog og fysiker og underviser tett på tekniker-omgivelser, er det ikke langt til tanken om å bygge en 3d-printer.

Publisert av: 

Hybridprintere kan bane vei for byggeindustrien

Et EU-finansiert prosjekt presenterer en hybridprinter for luftfarts- og byggeindustrien. – Å minske kostnadene, forbedre effektiviteten og produksjonsfleksibiliteten er kjernepunkt for å forbedre Europas industrielle konkurransedyktighet, skriver prosjektpartneren Autodesk i en pressemelding.

Publisert av: 

Selvreparerende sko

Forskere ved University of Southern California (USC) har utviklet et 3d-printet gummimateriale som har den egenskapen at det kan reparere seg selv.

Publisert av: 

Skal stoppe våpenfiler på nettet

En student ved Xenter fikk i oppdrag å designe CAD-filen som skal gjøre det vanskeligere å lokalisere våpenfiler på nettet.

Publisert av: 

3d-printede tenner får flere til å spise

Høyskolen i Halmstad tar nå forskningen på tannimplantater et skritt videre via et nytt digitalt prosjekt. Ved å anvende digital teknikk og 3d-printteknologi vil kontrollert benvekst bli billigere og lettere å tilby pasienter i nød.

Publisert av: 

Rekordstor 3d-printet motordel

Ingeniører fra Ford har sammen med RWTH Aachen Digital Additive Production Institute bygget en rekordstor motordel for en av Fords pick-up modeller: F-150 Hoonitruck.

Publisert av: 

CELLINK bevilges millonbeløp

Den svenske produsenten av bioprintere Cellink har sammen med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, blitt bevilget 10 millioner kroner for Eu-prosjektet FUNC, Functionalized Collagen-based bioink for bioprinting.

Publisert av: 

Tractus3D slipper ny PEEK-printer

Tractus3D er en hollandsk 3d-printerfabrikant som i de siste årene har satt fokus på storformatprintere og 3d-printere som kan håndtere høytpresterende polymer som PEEK. Nå slipper de T850P.

Publisert av: 

Sveitsergarden med 3d-printede hjelmer

Etter fem hundre år med svidde ører pga sommervarmen og vekten av to kilos metallhjelmer hvilende på hodene går Vatikanets sveitsergardister nå lysere tider i møte, takket være nye, 3d-printede hjelmer.

Publisert av: 

Bulgarsk 3d-printet ribbein i nylon

Tidligere har man printet ribben i titan, men dette har ikke vært så egnet som materiale, da det jo ikke er like bøyelig som våre naturlige. Men nå har man tatt i bruk et nylonmateriale som egner seg mye bedre.

Publisert av: 

3d-printet sin egen datamus

Mannen bak YouTube-kanalen Electronic Grenade så en video av noen som hadde modifisert et tastatur for å gjøre det om til en funksjonell datamaskin. Han fikk da en idé om å gjøre det samme, men med en datamus.

Publisert av: