fredag 8 desember – uke 49
Tidlig satsning på ny produksjonsteknologi har i en årrekke gitt gode synergieffekter og god lønnsomhet for Flisa trykkeri. Tidligere i år ble det ryddet plass for en kraftig Canon 3D-printer som kan produsere ulike gjenstander og produkter i gipslignende materialer, fullt ferdige med høy detaljrikdom, strenge toleransegrenser og til og med fargede overflater. Per-Otto Sletten og Ole Peder Berggren legger ikke skjul på at forventningene er store.
– Erfaringen fra tidligere er at man må investere tidlig for å bygge kunnskap og erfaringer, og da er det også mulig å hjelpe kundene våre med å skape unike fortrinn. 3D-printere selges i stort monn i rimelige utgaver for enklere bruk, men det er maskiner som ikke kan sammenlignes med industriløsninger tilsvarende vår investering. Vårt utstyr kan produsere ferdige gjenstander med avansert konstruksjon og både indre og ytre detaljer på høyt nivå, inkludert farger. Markedet er i vekst, og vi tror det er gode synergieffekter mot andre kundegrupper vi arbeider med. Aktuell produksjon kan være å lage prototyper, landskapsmodeller eller reservedeler, helt ned i ett eksemplar. Vi ser også paralleller til formskårne modeller for dekor og interiør, som vi i dag produserer på skjærebordet vårt.
– Teknologi, markedskrav og informasjonskanaler er i konstant endring, og vi har alltid vært bevisst på å posisjonere oss i forkant av utviklingen, sier daglig leder Per-Otto Sletten og produksjonssjef Ole Peder Berggren. Det hersker det ingen tvil om, når de samtidig demonstrerer hvordan deres egenutviklede app-teknologi skaper helt nye opplevelser rett fra trykte bøker og andre grafiske produkter. I samme øyeblikk som smarttelefonen beveges over trykksakene, reiser tredimensjonale boliger seg opp av boligtegningene og matrettene fra kokeboken havner umiddelbart i grytene på telefonskjermen. – Vi ser ikke digital teknologi som en trussel mot det tradisjonelle grafiske området, snarere som en mulighet til å lage enda bedre løsninger for kundene våre, forteller de to.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige