Flisa trykkeri utvider med 3D-print

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 28 november 2018

Tidlig satsning på ny produksjonsteknologi har i en årrekke gitt gode synergieffekter og god lønnsomhet for Flisa trykkeri. Tidligere i år ble det ryddet plass for en kraftig Canon 3D-printer som kan produsere ulike gjenstander og produkter i gipslignende materialer, fullt ferdige med høy detaljrikdom, strenge toleransegrenser og til og med fargede overflater. Per-Otto Sletten og Ole Peder Berggren legger ikke skjul på at forventningene er store.

Flisa trykkeri har 3D-printer som kan produsere detaljrike figurer i farger.

– Erfaringen fra tidligere er at man må investere tidlig for å bygge kunnskap og erfaringer, og da er det også mulig å hjelpe kundene våre med å skape unike fortrinn. 3D-printere selges i stort monn i rimelige utgaver for enklere bruk, men det er maskiner som ikke kan sammenlignes med industriløsninger tilsvarende vår investering. Vårt utstyr kan produsere ferdige gjenstander med avansert konstruksjon og både indre og ytre detaljer på høyt nivå, inkludert farger. Markedet er i vekst, og vi tror det er gode synergieffekter mot andre kundegrupper vi arbeider med. Aktuell produksjon kan være å lage prototyper, landskapsmodeller eller reservedeler, helt ned i ett eksemplar. Vi ser også paralleller til formskårne modeller for dekor og interiør, som vi i dag produserer på skjærebordet vårt.

Bedriften på Flisa i Hedmark utvikler også app-teknologi for 3D-visning.

– Teknologi, markedskrav og informasjonskanaler er i konstant endring, og vi har alltid vært bevisst på å posisjonere oss i forkant av utviklingen, sier daglig leder Per-Otto Sletten og produksjonssjef Ole Peder Berggren. Det hersker det ingen tvil om, når de samtidig demonstrerer hvordan deres egenutviklede app-teknologi skaper helt nye opplevelser rett fra trykte bøker og andre grafiske produkter. I samme øyeblikk som smarttelefonen beveges over trykksakene, reiser tredimensjonale boliger seg opp av boligtegningene og matrettene fra kokeboken havner umiddelbart i grytene på telefonskjermen. – Vi ser ikke digital teknologi som en trussel mot det tradisjonelle grafiske området, snarere som en mulighet til å lage enda bedre løsninger for kundene våre, forteller de to.

Per-Otto Sletten og Ole Peder Berggren i Flisa trykkeri ser muligheter i nytt marked.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683