At brilleinnfatninger kan 3d-printes er jo en selvsagt ting. For det danske brilledesignfirmaet Monoqool ble det muligens også redningen for virksomheten. De trengte at noe skulle skje. I flere år hadde de arbeidet med 3d-printede prototyper av egen design før de ble sendt til produksjon. Så da det virkelig skulle skje noe for å rette opp på en skrantende økonomi, besluttet innehaver Allan Petersen seg for å gjøre virksomheten mere smidig og fleksibel. Middelet er å 3d-printe brilleinnfatningene. Så nå arbeides det både med 3d-printede prototyper og så får Monoqool også 3d-printet tusenvis av innfatninger hos Damvig.
Teknologien gir en designfrihet. Brillene kan produseres helt uten bruk av skruer og sveisinger. Innfatningene fås i flere størrelser eller de kan kundetilpasses efter f.eks. ansiktsfasong og -størrelse. En annen fordel er at brillene kan produseres som virkelig lettvektsbriller, helt ned til 4 gram!
– Men utfordringen er fargeprosessen og etterbehandlingen, forteller Allan Petersen, da han snakket om Monoqool og anvendelsen av 3d-print på Danish AM Summit 2018.
En annen taler på konferansen forrige uke var Maxime Carron fra den franske virksomheten Syos. De har sin helt egen nisje: de fremstiller brukertilpassede munnstykker til akustiske blåseinstrumenter. Med et tilpasset munnstykke blir det lettere for musikeren å lage nettopp den lyden han/hun ønsker.