Studie av 3D-printede tenner

Den digitale utviklingen på dentalområdet blomstrer. Men hvor god er denne teknikken egentlig? Det spørsmålet har tannlege, tanntekniker og forsker Michael Braian tatt for seg i sin siste avhandling.

Tannlege og forsker Michael Braian har tannklinikk og arbeider ved Tandläkarhögskolan i Malmö. Snart disputerer han ved Malmö universitet.

Avhandlingen bærer tittelen Digital dentistry, studies on trueness and precision of additive manufacturing and intraoral scanning, der den undersøker nøyaktigheten i bruk av digital teknikk innenfor dentalområdet. To av fire delstudier fokuserer på hvor nøyaktig de ulike 3d-skriverne kan fremstille spesifikke former. For å teste dette ble nøyaktigheten i to resultater fra samme printer stilt opp mot hverandre.

— De stemte veldig godt overens. Påliteligheten var på det beste en differanse mindre enn to hårstrås tykkelse. Derimot var det stor forskjell på ulike 3d-printers: noen er raskere, andre mer nøyaktige, forteller Michael Braian.

— I 3D-printingen legger man kum til materiale og det er stor frihet i hvilke former som kan fremstilles. Tradisjonell fresing av porselenskroner og brorer innebærer alltid at det fjernes materiale, og dette er kostbart.

I en annen delstudie ble det testet hvor godt en intraoral 3d-skanner tar avtrykk av pasientens tenner. I likhet med de andra studiene viste den svært gode resultater med kun 0,3 millimeters feilmargin. Resultatene støtter at denne teknikken har et stor potensial i å erstatte tradisjonelle fremstillingsmetoder for broer og kroner. Siden studiene ikke er foretatt med en konkret pasient, skal man likevel være varsom med å trekke for bastante konklusjoner, mener Michael.

– I tillegg finnes det feilkilder også i den digitale prosessen, og tester gjort i laboratorium kan ikke overføres direkte til pasienten, poengterer Michael Braian, som også trekker frem at mange parametere handler om menneskelige faktorer. – Det finnes ingen eksakt finns formel, alt er individtilpasset og påvirkes av faktorer som plakkansamling og bakterier.

Mer om studien på Braians nettsider.

Tags: , ,
Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Filament som ligner glass

Durabio anvendes allerede i biler og mobiltelefoner, nå er det tilgjengelig for 3d-printing og kan i visse tilfeller være enda bedre enn glass.

Publisert av: 

Ny metode får det trege til å flyte

Forskere kan ha funnet løsningen for å 3d-printe tregtflytende materialer. Metoden kan lede til mer effektiv trykkraft i rakettmotorer.

Publisert av: 

De tar Kodaks 3d-printer til Norden

3D Center i Sverige har inngått avtale med Kodak 3D Printing for å begynne å selge deres 3d-printer i Norden. Avtalen inkluderer alt fra salg av maskin, programvarer, materialer til service.

Publisert av: 

Saken er 3D-biff!

Spansk produsent av vegetarmat 3D-printer måltidet ditt. Riktignok er det større sjanse for at biffen inneholder tang og erter enn storfe.

Publisert av: 

Studie av 3D-printede tenner

Den digitale utviklingen på dentalområdet blomstrer. Men hvor god er denne teknikken egentlig? Det spørsmålet har tannlege, tanntekniker og forsker Michael Braian tatt for seg i sin siste avhandling.

Publisert av: 

På vei mot fullautomatisert prosess

Det var et stykke mellom de skandinaviske utstillerne på Formnext i Frankfurt. Digital Metal var et av unntakene, med sin binder jetting-teknologi.

Publisert av: