Studie av 3D-printede tenner

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 27 november 2018

Den digitale utviklingen på dentalområdet blomstrer. Men hvor god er denne teknikken egentlig? Det spørsmålet har tannlege, tanntekniker og forsker Michael Braian tatt for seg i sin siste avhandling.

Tannlege og forsker Michael Braian har tannklinikk og arbeider ved Tandläkarhögskolan i Malmö. Snart disputerer han ved Malmö universitet.

Avhandlingen bærer tittelen Digital dentistry, studies on trueness and precision of additive manufacturing and intraoral scanning, der den undersøker nøyaktigheten i bruk av digital teknikk innenfor dentalområdet. To av fire delstudier fokuserer på hvor nøyaktig de ulike 3d-skriverne kan fremstille spesifikke former. For å teste dette ble nøyaktigheten i to resultater fra samme printer stilt opp mot hverandre.

— De stemte veldig godt overens. Påliteligheten var på det beste en differanse mindre enn to hårstrås tykkelse. Derimot var det stor forskjell på ulike 3d-printers: noen er raskere, andre mer nøyaktige, forteller Michael Braian.

— I 3D-printingen legger man kum til materiale og det er stor frihet i hvilke former som kan fremstilles. Tradisjonell fresing av porselenskroner og brorer innebærer alltid at det fjernes materiale, og dette er kostbart.

I en annen delstudie ble det testet hvor godt en intraoral 3d-skanner tar avtrykk av pasientens tenner. I likhet med de andra studiene viste den svært gode resultater med kun 0,3 millimeters feilmargin. Resultatene støtter at denne teknikken har et stor potensial i å erstatte tradisjonelle fremstillingsmetoder for broer og kroner. Siden studiene ikke er foretatt med en konkret pasient, skal man likevel være varsom med å trekke for bastante konklusjoner, mener Michael.

– I tillegg finnes det feilkilder også i den digitale prosessen, og tester gjort i laboratorium kan ikke overføres direkte til pasienten, poengterer Michael Braian, som også trekker frem at mange parametere handler om menneskelige faktorer. – Det finnes ingen eksakt finns formel, alt er individtilpasset og påvirkes av faktorer som plakkansamling og bakterier.

Mer om studien på Braians nettsider.

Siste nytt

Stort potensial for 3D-printede verktøyinnsatser

Protech lanserer muligheten til å 3D-printe verktøyinnsatser med Xact Metals 3D-printere og Uddeholm Corrax stålpulver. Det beskrives som et viktig skritt mot en bredere bruk av additiv produksjon i form- og verktøyindustrien.
Corrax-2-768x512

Elektrisk motorsykkel av kun 3D-printede deler

På en nylig messe i Japan viste 3D-printerprodusenten BigRep frem en elektrisk motorsykkel som utelukkende består av 3D-printede deler, unntatt elektronikken.
Nera_eMotorbike-1-1024x683

Konsumentemballasjer av plast blir filament for 3D-printing

Mengden plastavfall i tyske husholdninger er tredoblet de siste 30 årene, en stor del av dette kommer fra emballasje. Tyske forskere har nå klart å konvertere plast til filament for 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Stratasys slipper stor og rask SLA-nyhet

På den store AM-messen Rapid + TCT i Detroit 8.-10. april avduket Stratasys et nytt produkt i SLA: Neo800+. En 3D-printer som vil kunne skrive ut 50 prosent raskere enn forgjengeren.
Neo800-768x512

Les mer

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Trender for 3D Printing i 2025: Spørreundersøkelse

3d Printing Industry har som vanlig i starten av året spurt bransjeeksperter om sine spådommer for årets 3D-printmarked. Her er en oppsummering, og vi kan vel fastslå at det råder optimisme om utbredelsen av 3D-printing blant de som har uttalt seg.
company-3502288_1280