Forskere kan ha funnet løsningen for å 3d-printe tregtflytende materialer. Metoden kan lede til mer effektiv trykkraft i rakettmotorer.
I en studie publisert i journalen Additive Manufacturing, har forskere fra Purdue University kommet på en ny metode for å ekstrudere tregtflytende materialer ved additiv tilvirkning. Det kan være materialer som minner om leire eller med en liknende konsistens som ikke alltid er lett å få gjennom et vanlig smalt munnstykke.
Problematikken med å 3d-printe disse materialene er at det fastner i munnstykket på grunn av den friksjonen som oppstår når det presses mot innerveggene. En annen problematikk er det faktum at selv om man får materialet gjennom munnstykket så havner ofte luft inn, som fordeler materialet.
Video der forskerne viser hvordan de har arbeidet.
Ved å vibrere materialet med ”ultralydsvibrasjoner” har forskerne lykkes å eliminere friksjonen, noe som gjør at det enkelt passerer gjennom munnstykket.
– Noen av disse prosessene benytter bokstavelig talt masser av løsemidler som vi ikke behøver, sier Jeffrey Rhoads, en professor som ledet arbeidet.
En doktorand innen romteknologi som har funnet teknikken anvendelig er Monique McClain. Hun har blant annet prøvd det ut med brenselcelle, som benyttes som drivstoff til raketter. Blant annet merket hun at materialet brant annerledes når det var fremstilt med metoden, etter som det da ble mulig å endre formen på selve materialet. Dette skulle kunne bidra til nye måter å utforme materialet for å oppnå bedre trykkraft.
Les hele studien her.
Kilde: 3ders.org