Ny metode får det trege til å flyte

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 13 desember 2018
Monique McClain er en av forskerne som har studert den nya metoden.

Forskere kan ha funnet løsningen for å 3d-printe tregtflytende materialer. Metoden kan lede til mer effektiv trykkraft i rakettmotorer.

I en studie publisert i journalen Additive Manufacturing, har forskere fra Purdue University kommet på en ny metode for å ekstrudere tregtflytende materialer ved additiv tilvirkning. Det kan være materialer som minner om leire eller med en liknende konsistens som ikke alltid er lett å få gjennom et vanlig smalt munnstykke.

Problematikken med å 3d-printe disse materialene er at det fastner i munnstykket på grunn av den friksjonen som oppstår når det presses mot innerveggene. En annen problematikk er det faktum at selv om man får materialet gjennom munnstykket så havner ofte luft inn, som fordeler materialet.

Video der forskerne viser hvordan de har arbeidet.

Ved å vibrere materialet med ”ultralydsvibrasjoner” har forskerne lykkes å eliminere friksjonen, noe som gjør at det enkelt passerer gjennom munnstykket.

– Noen av disse prosessene benytter bokstavelig talt masser av løsemidler som vi ikke behøver, sier Jeffrey Rhoads, en professor som ledet arbeidet.

En doktorand innen romteknologi som har funnet teknikken anvendelig er Monique McClain. Hun har blant annet prøvd det ut med brenselcelle, som benyttes som drivstoff til raketter. Blant annet merket hun at materialet brant annerledes når det var fremstilt med metoden, etter som det da ble mulig å endre formen på selve materialet. Dette skulle kunne bidra til nye måter å utforme materialet for å oppnå bedre trykkraft.

Les hele studien her.

Kilde: 3ders.org

Les mer

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Ny test: Form 4 printer feilfritt 99 ganger av 100

Et uavhengig testinstitutt har testet Formlabs Form 4 for utskriftsnøyaktighet. Resultatene viser en suksessrate på 99 prosent, som er betydelig høyere enn sammenlignbare modeller på markedet.
Formlabs_Form_4_-_1-1024x683

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

Siste nytt

Etablerer AM-senter rettet mot offshore-industrien

Aker Solutions åpner et topp moderne 3D-printsenter i Trondheim sammen med Equinor, kalt ADDMO. Det vil være dedikert til å utforske potensialet til additiv produksjon for offshore vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Ny rapport spår eksponentiell vekst for 3D-printing for datasentre

Additiv produksjon for datasentre representerer en betydelig markedsmulighet for 3d-printing; ny forskningsrapport ser at gjennombruddsrater for AM vokser eksponentielt gjennom 2033.
AM-for-Data-Centers-a-3D-Printing-Market-Opportunity

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav