3d-printede reservedeler for svenske tog

Statens Järnvägar, som er den svenske motsvarigheten til NSB har begynt med 3d-printing av reservedeler til sine togvogner. Dette både forenkler produksjonen og fører til billigere deler.

3d-printet del av en dørlås. Foto: Karin Boo

Det svenske jernbaneselskapet SJ forenkler produksjonen av reservedeler med hjelp av 3d-printing. De første delene som kommer til å installeres er holdere for toalettruller, toalettlås i metall till personvogner og kabinetter til strømuttak og ventilasjonslokk.

– 3d-printing revolusjonerer vår måte å lage reservedeler på ved at prosessen blir forenklet og mer fleksibel. Det gjelser spesielt reservedeler som ikke lengre finnes på markedet, noe som er veldig kostbart å erstatte. Dette konseptet har et enormt innsparingspotensial sett ut fra flere perspektiver. Ventetider, lagerhold, logistikk og administrasjon effektiviseres også, forteller  Anders Gustafsson, som er sjef for store prosjekter på SJ sin avdeling Fordon (kjøretøy, fartøy).

Det første SJ kommer til å tilvirke med 3d-printere er reservedeler som ikke påvirker sikkerheten eller er begrensede i størrelse og vekt. Satsningen er en viktig del i det digitaliseringsprogrammet SJ for tiden gjennomfører for å styrke en langsiktig konkurransekraft med høyere punktlighet og mer fornøyde kunder, skriver SJ i en pressemelding.

– Vi kommer suksessivt å tilvirke stadig flere reservedeler med hjelp av 3d-printing. Med et mer effektivt vedlikehold får vi robustere tog, høyere punktlighet og mer fornøyde kunder. Dette er bare starten, sier Anders Gustafsson.

SJ har blant annet et samarbeid om 3d-printing med PostNord Strålfors, som i lengre tid har levert 3d-printede produkter on-demand. De er dessuten med i et internasjonalt nettverk der store foretak er pådrivere i utviklingen av 3d-printing.

– Takket være samarbeidet med andre digitale selskaper har vi kunnet ta store sprang fremover på kort tid, så nå ligger vi i forkant i Europa også når det gjelder 3d-printing, sier Anders Gustafsson.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


MakerBot lanserer Method X

Makerbot lanserer 3d-printeren Method X. Ifølge produsenten skal den nye maskinen gjøre det mulig å printe i ABS – på ekte.

Publisert av: 

3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: