3d-printede reservedeler for svenske tog

Statens Järnvägar, som er den svenske motsvarigheten til NSB har begynt med 3d-printing av reservedeler til sine togvogner. Dette både forenkler produksjonen og fører til billigere deler.

3d-printet del av en dørlås. Foto: Karin Boo

Det svenske jernbaneselskapet SJ forenkler produksjonen av reservedeler med hjelp av 3d-printing. De første delene som kommer til å installeres er holdere for toalettruller, toalettlås i metall till personvogner og kabinetter til strømuttak og ventilasjonslokk.

– 3d-printing revolusjonerer vår måte å lage reservedeler på ved at prosessen blir forenklet og mer fleksibel. Det gjelser spesielt reservedeler som ikke lengre finnes på markedet, noe som er veldig kostbart å erstatte. Dette konseptet har et enormt innsparingspotensial sett ut fra flere perspektiver. Ventetider, lagerhold, logistikk og administrasjon effektiviseres også, forteller  Anders Gustafsson, som er sjef for store prosjekter på SJ sin avdeling Fordon (kjøretøy, fartøy).

Det første SJ kommer til å tilvirke med 3d-printere er reservedeler som ikke påvirker sikkerheten eller er begrensede i størrelse og vekt. Satsningen er en viktig del i det digitaliseringsprogrammet SJ for tiden gjennomfører for å styrke en langsiktig konkurransekraft med høyere punktlighet og mer fornøyde kunder, skriver SJ i en pressemelding.

– Vi kommer suksessivt å tilvirke stadig flere reservedeler med hjelp av 3d-printing. Med et mer effektivt vedlikehold får vi robustere tog, høyere punktlighet og mer fornøyde kunder. Dette er bare starten, sier Anders Gustafsson.

SJ har blant annet et samarbeid om 3d-printing med PostNord Strålfors, som i lengre tid har levert 3d-printede produkter on-demand. De er dessuten med i et internasjonalt nettverk der store foretak er pådrivere i utviklingen av 3d-printing.

– Takket være samarbeidet med andre digitale selskaper har vi kunnet ta store sprang fremover på kort tid, så nå ligger vi i forkant i Europa også når det gjelder 3d-printing, sier Anders Gustafsson.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Re-arrangerer celler for bioprinting

Forskere ved universitetet i North Carolina har utviklet en metode for å arrangere rekkefølgen på cellene i 3d-bioprintede geleer. Med denne metoden er hensikten å forbedre samsvaret mellom kunstig lagd cellevev og sine tilsvarende biologiske vev. Formålet er at disse vevene deretter kan benyttes til å behandle vanlige skader.

Publisert av: 

Protolabs lanserer tjeneste for 3d-printede kobberdeler

Protolabs har lansert en 3d-printing tjeneste for kobber, som nå tilbyr kobberdeler som er dels additivt tilvirket og dels maskinelt bearbeidet. Ved å tilby denne tjenesten forsøker Protolabs å fylle et behov i markedet for tilbydere av kobberdeler, som ofte prototypes eller produseres rent maskinelt på subtraktive måter.

Publisert av: 

Formlabs slipper to nye printere

Formlabs har lansert to nye 3d-printere for industriell bruk, Form 3 og Form 3L. – De benytter seg av en ny unik SLA-teknikk som kalles LFS, sier Daniel Ljungstig, adm dir for 3DVerkstan som er Formlabs svenske forhandler.

Publisert av: 

Pantone-sertifisering til to Stratasys-printere

To av PolyJet 3d-printerne fra Stratasys har blitt validert av Pantone, som er global autoritet og standardiseringsekspert på farger for designindustrien. Med dette har Stratasys integrert Pantone sitt fargestyringssystem inn i arbeidsflyten til modellene J735 og J750, noe som gjøre prosessen for å lage prototyper fargeekte.

Publisert av: 

3d-printer skal lokke skiltmakere

Den japanske printerprodusenten Mimaki lanserte sin første 3d-printer i slutten av 2017. Det var en maskin basert på en inkjet-teknikk. Nå har selskapet funnet tiden inne til å lansere ytterligere en maskin, denne gangen i bordmodell med en annen type teknologi.

Publisert av: 

Spytt og urin – basis for fremtidens sushi?

Sugen på sushi? Det japanske selskapet Open Meals har kommet på et helt nytt konsept for å kombinere vitenskap med menneskenes individuelle behov. Med hjelp av 3d-print skal foretaket skreddersy sushi basert på biologiske prøver som for eksempel spytt, urin eller avføring.

Publisert av: 

Ikea gjør det lettere med 3d-print

Ikea har lansert en produktserie for personer med funksjonsvariasjoner. Noen av disse produktene kan man laste ned CAD-filene til og selv foreta 3d-printingen.

Publisert av: 

Arkitektur med ny tankegang

For arkitekter er det flere fordeler med å ta i bruk additiv tilvirking. Ifølge det tyske bygge- og teknologiforetaket Aectual som 3d-printer for arkitekter, begynner printing i de større formatene å forlate sin eksperimentelle fase og entre den virkelige verden.

Publisert av: 

Årets Wohlers Report er her

Nå er 2019-utgaven av den ledende rapporten om 3d-printbransjen her. Wohlers Report viser at additiv tilvirkning fortsetter som en trend med mange nye aktører, og et marked med investeringer som omfatter flere hundre millioner dollar.

Publisert av: 

Dyrk din egen kaffekopp med 3d-printing

Å erstatte plastkopper med plastformer høres kanskje snålt ut, men det er nettopp dette som er idéen til et firma i Brooklyn, New York. Kaffekoppene er plantebaserte og kan med god samvittighet kastes etter bruk. Råmaterialet dyrker du selv!

Publisert av: 

Student fikk firma til å satse på 3d-printing

Nenad Dordevic valgte å ta skrittet og studerte til 3d-printingspesialist. På hans arbeidsplass Alfdex i Landskrona i Sverige har han med hjelp av 3d-printing vist ledelsen hvordan produksjonen kan bli mer effektiv.

Publisert av: