3d-printede reservedeler for svenske tog

Statens Järnvägar, som er den svenske motsvarigheten til NSB har begynt med 3d-printing av reservedeler til sine togvogner. Dette både forenkler produksjonen og fører til billigere deler.

3d-printet del av en dørlås. Foto: Karin Boo

Det svenske jernbaneselskapet SJ forenkler produksjonen av reservedeler med hjelp av 3d-printing. De første delene som kommer til å installeres er holdere for toalettruller, toalettlås i metall till personvogner og kabinetter til strømuttak og ventilasjonslokk.

– 3d-printing revolusjonerer vår måte å lage reservedeler på ved at prosessen blir forenklet og mer fleksibel. Det gjelser spesielt reservedeler som ikke lengre finnes på markedet, noe som er veldig kostbart å erstatte. Dette konseptet har et enormt innsparingspotensial sett ut fra flere perspektiver. Ventetider, lagerhold, logistikk og administrasjon effektiviseres også, forteller  Anders Gustafsson, som er sjef for store prosjekter på SJ sin avdeling Fordon (kjøretøy, fartøy).

Det første SJ kommer til å tilvirke med 3d-printere er reservedeler som ikke påvirker sikkerheten eller er begrensede i størrelse og vekt. Satsningen er en viktig del i det digitaliseringsprogrammet SJ for tiden gjennomfører for å styrke en langsiktig konkurransekraft med høyere punktlighet og mer fornøyde kunder, skriver SJ i en pressemelding.

– Vi kommer suksessivt å tilvirke stadig flere reservedeler med hjelp av 3d-printing. Med et mer effektivt vedlikehold får vi robustere tog, høyere punktlighet og mer fornøyde kunder. Dette er bare starten, sier Anders Gustafsson.

SJ har blant annet et samarbeid om 3d-printing med PostNord Strålfors, som i lengre tid har levert 3d-printede produkter on-demand. De er dessuten med i et internasjonalt nettverk der store foretak er pådrivere i utviklingen av 3d-printing.

– Takket være samarbeidet med andre digitale selskaper har vi kunnet ta store sprang fremover på kort tid, så nå ligger vi i forkant i Europa også når det gjelder 3d-printing, sier Anders Gustafsson.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Airbus trapper opp 3d-printing

Airbus fortsetter å ta initiativer til 3d-printing for både serieproduksjon av flydeler og for monteringsverktøy på sine fabrikker i Europa.

Publisert av: 

3d-printing fra barnsben av

Den dansk-franske Skole i København huser både en skole, barnehage og en ingeniørvirksomhet. Når man som Kim er lærer, datalog og fysiker og underviser tett på tekniker-omgivelser, er det ikke langt til tanken om å bygge en 3d-printer.

Publisert av: 

Hybridprintere kan bane vei for byggeindustrien

Et EU-finansiert prosjekt presenterer en hybridprinter for luftfarts- og byggeindustrien. – Å minske kostnadene, forbedre effektiviteten og produksjonsfleksibiliteten er kjernepunkt for å forbedre Europas industrielle konkurransedyktighet, skriver prosjektpartneren Autodesk i en pressemelding.

Publisert av: 

Selvreparerende sko

Forskere ved University of Southern California (USC) har utviklet et 3d-printet gummimateriale som har den egenskapen at det kan reparere seg selv.

Publisert av: 

Skal stoppe våpenfiler på nettet

En student ved Xenter fikk i oppdrag å designe CAD-filen som skal gjøre det vanskeligere å lokalisere våpenfiler på nettet.

Publisert av: 

3d-printede tenner får flere til å spise

Høyskolen i Halmstad tar nå forskningen på tannimplantater et skritt videre via et nytt digitalt prosjekt. Ved å anvende digital teknikk og 3d-printteknologi vil kontrollert benvekst bli billigere og lettere å tilby pasienter i nød.

Publisert av: 

Rekordstor 3d-printet motordel

Ingeniører fra Ford har sammen med RWTH Aachen Digital Additive Production Institute bygget en rekordstor motordel for en av Fords pick-up modeller: F-150 Hoonitruck.

Publisert av: 

CELLINK bevilges millonbeløp

Den svenske produsenten av bioprintere Cellink har sammen med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, blitt bevilget 10 millioner kroner for Eu-prosjektet FUNC, Functionalized Collagen-based bioink for bioprinting.

Publisert av: 

Tractus3D slipper ny PEEK-printer

Tractus3D er en hollandsk 3d-printerfabrikant som i de siste årene har satt fokus på storformatprintere og 3d-printere som kan håndtere høytpresterende polymer som PEEK. Nå slipper de T850P.

Publisert av: 

Sveitsergarden med 3d-printede hjelmer

Etter fem hundre år med svidde ører pga sommervarmen og vekten av to kilos metallhjelmer hvilende på hodene går Vatikanets sveitsergardister nå lysere tider i møte, takket være nye, 3d-printede hjelmer.

Publisert av: 

Bulgarsk 3d-printet ribbein i nylon

Tidligere har man printet ribben i titan, men dette har ikke vært så egnet som materiale, da det jo ikke er like bøyelig som våre naturlige. Men nå har man tatt i bruk et nylonmateriale som egner seg mye bedre.

Publisert av: 

3d-printet sin egen datamus

Mannen bak YouTube-kanalen Electronic Grenade så en video av noen som hadde modifisert et tastatur for å gjøre det om til en funksjonell datamaskin. Han fikk da en idé om å gjøre det samme, men med en datamus.

Publisert av: