3d-printede tenner får flere til å spise

Høyskolen i Halmstad tar nå forskningen på tannimplantater et skritt videre via et nytt digitalt prosjekt. Ved å anvende digital teknikk og 3d-printteknologi vil kontrollert benvekst bli billigere og lettere å tilby pasienter i nød.

For å leve et godt liv har vi bruk for mat og næring. Det er dessverre en tendens blant pasienter som har vondt for å tygge maten å velge færre fiberrike matvarer, noe som kan forringe deres livskvalitet. På Høyskolen i Halmstad har man lenge studert tannimplantater, og nå starter det nye digitale prosjektet som primært skal hjelpe pasienter med å få nye tenner, men også utvikle og gjøre kontrollert benvekst mer tilgjengelig.

Noen ganger behøver en pasient et tannimplantat, mens det mangler benmasse å sette dette fast i. Dette kan skyldes en sykdom eller en form for traume. I slike tilfeller er tannlegen nødt til å bygge opp kjevebenet, hvilket kalles kontrollert benvekst, forklarer Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknikk på Højskolen i Halmstad.

Tidligere har man anvendt erstatningsmaterialer for å bygge opp nye knokler. Alternativt har man kunne transplantere et stykke kjeveben direkte inn i kroppen på patienten. På Høyskolen har de derimot testet anvendelsen av en polymermembran, som fremstilles via digital teknikk og 3d-printteknologi.

-Vi benytter oss også av en polymermembran som fremstilles med digital teknik og 3d-printteknologi. Via en tomografiskanning får vi adgang til CAD- og 3d-data, dette gjør det mulig å tilpasse membranens utforming, alt etter hvordan det ferdige benet skal se ut. Membranen plasseres deretter på området med manglende ben. Membranen stimulerer benvekst, og med denne metoden kan pasienten få akkurat så meget benmasse som er nødvendig for at skru fast en skrue til et tannimplantat, utdyper Bengt-Göran Rosén.

Ettersom membranen fremstilles med digital teknikk i moderne maskiner og er lett å håndtere, er det et stort potensiale for å gi metoden stor utbredelse, uttaler Bengt-Göran Rosén og fortsetter;

-I dag er det ikke alle tannleger som har erfaring med benvekst, da det er en ganske komplisert og tidkrevende prosess. Med vår nye teknologi vil denne prosessen gå mye glattere, og det blir samtidig også meget billigere. Med denne metoden kan tannleger tilby disse behandlingene, hvilket passer til det stigende antallet pasienter som trenger benvekst.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: