3d-printede tenner får flere til å spise

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 31 januar 2019

Høyskolen i Halmstad tar nå forskningen på tannimplantater et skritt videre via et nytt digitalt prosjekt. Ved å anvende digital teknikk og 3d-printteknologi vil kontrollert benvekst bli billigere og lettere å tilby pasienter i nød.

For å leve et godt liv har vi bruk for mat og næring. Det er dessverre en tendens blant pasienter som har vondt for å tygge maten å velge færre fiberrike matvarer, noe som kan forringe deres livskvalitet. På Høyskolen i Halmstad har man lenge studert tannimplantater, og nå starter det nye digitale prosjektet som primært skal hjelpe pasienter med å få nye tenner, men også utvikle og gjøre kontrollert benvekst mer tilgjengelig.

Noen ganger behøver en pasient et tannimplantat, mens det mangler benmasse å sette dette fast i. Dette kan skyldes en sykdom eller en form for traume. I slike tilfeller er tannlegen nødt til å bygge opp kjevebenet, hvilket kalles kontrollert benvekst, forklarer Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknikk på Højskolen i Halmstad.

Tidligere har man anvendt erstatningsmaterialer for å bygge opp nye knokler. Alternativt har man kunne transplantere et stykke kjeveben direkte inn i kroppen på patienten. På Høyskolen har de derimot testet anvendelsen av en polymermembran, som fremstilles via digital teknikk og 3d-printteknologi.

-Vi benytter oss også av en polymermembran som fremstilles med digital teknik og 3d-printteknologi. Via en tomografiskanning får vi adgang til CAD- og 3d-data, dette gjør det mulig å tilpasse membranens utforming, alt etter hvordan det ferdige benet skal se ut. Membranen plasseres deretter på området med manglende ben. Membranen stimulerer benvekst, og med denne metoden kan pasienten få akkurat så meget benmasse som er nødvendig for at skru fast en skrue til et tannimplantat, utdyper Bengt-Göran Rosén.

Ettersom membranen fremstilles med digital teknikk i moderne maskiner og er lett å håndtere, er det et stort potensiale for å gi metoden stor utbredelse, uttaler Bengt-Göran Rosén og fortsetter;

-I dag er det ikke alle tannleger som har erfaring med benvekst, da det er en ganske komplisert og tidkrevende prosess. Med vår nye teknologi vil denne prosessen gå mye glattere, og det blir samtidig også meget billigere. Med denne metoden kan tannleger tilby disse behandlingene, hvilket passer til det stigende antallet pasienter som trenger benvekst.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team