3d-printede tenner får flere til å spise

Høyskolen i Halmstad tar nå forskningen på tannimplantater et skritt videre via et nytt digitalt prosjekt. Ved å anvende digital teknikk og 3d-printteknologi vil kontrollert benvekst bli billigere og lettere å tilby pasienter i nød.

For å leve et godt liv har vi bruk for mat og næring. Det er dessverre en tendens blant pasienter som har vondt for å tygge maten å velge færre fiberrike matvarer, noe som kan forringe deres livskvalitet. På Høyskolen i Halmstad har man lenge studert tannimplantater, og nå starter det nye digitale prosjektet som primært skal hjelpe pasienter med å få nye tenner, men også utvikle og gjøre kontrollert benvekst mer tilgjengelig.

Noen ganger behøver en pasient et tannimplantat, mens det mangler benmasse å sette dette fast i. Dette kan skyldes en sykdom eller en form for traume. I slike tilfeller er tannlegen nødt til å bygge opp kjevebenet, hvilket kalles kontrollert benvekst, forklarer Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknikk på Højskolen i Halmstad.

Tidligere har man anvendt erstatningsmaterialer for å bygge opp nye knokler. Alternativt har man kunne transplantere et stykke kjeveben direkte inn i kroppen på patienten. På Høyskolen har de derimot testet anvendelsen av en polymermembran, som fremstilles via digital teknikk og 3d-printteknologi.

-Vi benytter oss også av en polymermembran som fremstilles med digital teknik og 3d-printteknologi. Via en tomografiskanning får vi adgang til CAD- og 3d-data, dette gjør det mulig å tilpasse membranens utforming, alt etter hvordan det ferdige benet skal se ut. Membranen plasseres deretter på området med manglende ben. Membranen stimulerer benvekst, og med denne metoden kan pasienten få akkurat så meget benmasse som er nødvendig for at skru fast en skrue til et tannimplantat, utdyper Bengt-Göran Rosén.

Ettersom membranen fremstilles med digital teknikk i moderne maskiner og er lett å håndtere, er det et stort potensiale for å gi metoden stor utbredelse, uttaler Bengt-Göran Rosén og fortsetter;

-I dag er det ikke alle tannleger som har erfaring med benvekst, da det er en ganske komplisert og tidkrevende prosess. Med vår nye teknologi vil denne prosessen gå mye glattere, og det blir samtidig også meget billigere. Med denne metoden kan tannleger tilby disse behandlingene, hvilket passer til det stigende antallet pasienter som trenger benvekst.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: 

EOS utvider materialporteføljen

Fire nye pulvere for metallprint. Det er hva den tyske 3d-teknikkleverandøren EOS nå utvider produktporteføljen sin med.

Publisert av: