3d-printede tenner får flere til å spise

Høyskolen i Halmstad tar nå forskningen på tannimplantater et skritt videre via et nytt digitalt prosjekt. Ved å anvende digital teknikk og 3d-printteknologi vil kontrollert benvekst bli billigere og lettere å tilby pasienter i nød.

For å leve et godt liv har vi bruk for mat og næring. Det er dessverre en tendens blant pasienter som har vondt for å tygge maten å velge færre fiberrike matvarer, noe som kan forringe deres livskvalitet. På Høyskolen i Halmstad har man lenge studert tannimplantater, og nå starter det nye digitale prosjektet som primært skal hjelpe pasienter med å få nye tenner, men også utvikle og gjøre kontrollert benvekst mer tilgjengelig.

Noen ganger behøver en pasient et tannimplantat, mens det mangler benmasse å sette dette fast i. Dette kan skyldes en sykdom eller en form for traume. I slike tilfeller er tannlegen nødt til å bygge opp kjevebenet, hvilket kalles kontrollert benvekst, forklarer Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknikk på Højskolen i Halmstad.

Tidligere har man anvendt erstatningsmaterialer for å bygge opp nye knokler. Alternativt har man kunne transplantere et stykke kjeveben direkte inn i kroppen på patienten. På Høyskolen har de derimot testet anvendelsen av en polymermembran, som fremstilles via digital teknikk og 3d-printteknologi.

-Vi benytter oss også av en polymermembran som fremstilles med digital teknik og 3d-printteknologi. Via en tomografiskanning får vi adgang til CAD- og 3d-data, dette gjør det mulig å tilpasse membranens utforming, alt etter hvordan det ferdige benet skal se ut. Membranen plasseres deretter på området med manglende ben. Membranen stimulerer benvekst, og med denne metoden kan pasienten få akkurat så meget benmasse som er nødvendig for at skru fast en skrue til et tannimplantat, utdyper Bengt-Göran Rosén.

Ettersom membranen fremstilles med digital teknikk i moderne maskiner og er lett å håndtere, er det et stort potensiale for å gi metoden stor utbredelse, uttaler Bengt-Göran Rosén og fortsetter;

-I dag er det ikke alle tannleger som har erfaring med benvekst, da det er en ganske komplisert og tidkrevende prosess. Med vår nye teknologi vil denne prosessen gå mye glattere, og det blir samtidig også meget billigere. Med denne metoden kan tannleger tilby disse behandlingene, hvilket passer til det stigende antallet pasienter som trenger benvekst.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Re-arrangerer celler for bioprinting

Forskere ved universitetet i North Carolina har utviklet en metode for å arrangere rekkefølgen på cellene i 3d-bioprintede geleer. Med denne metoden er hensikten å forbedre samsvaret mellom kunstig lagd cellevev og sine tilsvarende biologiske vev. Formålet er at disse vevene deretter kan benyttes til å behandle vanlige skader.

Publisert av: 

Protolabs lanserer tjeneste for 3d-printede kobberdeler

Protolabs har lansert en 3d-printing tjeneste for kobber, som nå tilbyr kobberdeler som er dels additivt tilvirket og dels maskinelt bearbeidet. Ved å tilby denne tjenesten forsøker Protolabs å fylle et behov i markedet for tilbydere av kobberdeler, som ofte prototypes eller produseres rent maskinelt på subtraktive måter.

Publisert av: 

Formlabs slipper to nye printere

Formlabs har lansert to nye 3d-printere for industriell bruk, Form 3 og Form 3L. – De benytter seg av en ny unik SLA-teknikk som kalles LFS, sier Daniel Ljungstig, adm dir for 3DVerkstan som er Formlabs svenske forhandler.

Publisert av: 

Pantone-sertifisering til to Stratasys-printere

To av PolyJet 3d-printerne fra Stratasys har blitt validert av Pantone, som er global autoritet og standardiseringsekspert på farger for designindustrien. Med dette har Stratasys integrert Pantone sitt fargestyringssystem inn i arbeidsflyten til modellene J735 og J750, noe som gjøre prosessen for å lage prototyper fargeekte.

Publisert av: 

3d-printer skal lokke skiltmakere

Den japanske printerprodusenten Mimaki lanserte sin første 3d-printer i slutten av 2017. Det var en maskin basert på en inkjet-teknikk. Nå har selskapet funnet tiden inne til å lansere ytterligere en maskin, denne gangen i bordmodell med en annen type teknologi.

Publisert av: 

Spytt og urin – basis for fremtidens sushi?

Sugen på sushi? Det japanske selskapet Open Meals har kommet på et helt nytt konsept for å kombinere vitenskap med menneskenes individuelle behov. Med hjelp av 3d-print skal foretaket skreddersy sushi basert på biologiske prøver som for eksempel spytt, urin eller avføring.

Publisert av: 

Ikea gjør det lettere med 3d-print

Ikea har lansert en produktserie for personer med funksjonsvariasjoner. Noen av disse produktene kan man laste ned CAD-filene til og selv foreta 3d-printingen.

Publisert av: 

Arkitektur med ny tankegang

For arkitekter er det flere fordeler med å ta i bruk additiv tilvirking. Ifølge det tyske bygge- og teknologiforetaket Aectual som 3d-printer for arkitekter, begynner printing i de større formatene å forlate sin eksperimentelle fase og entre den virkelige verden.

Publisert av: 

Årets Wohlers Report er her

Nå er 2019-utgaven av den ledende rapporten om 3d-printbransjen her. Wohlers Report viser at additiv tilvirkning fortsetter som en trend med mange nye aktører, og et marked med investeringer som omfatter flere hundre millioner dollar.

Publisert av: 

Dyrk din egen kaffekopp med 3d-printing

Å erstatte plastkopper med plastformer høres kanskje snålt ut, men det er nettopp dette som er idéen til et firma i Brooklyn, New York. Kaffekoppene er plantebaserte og kan med god samvittighet kastes etter bruk. Råmaterialet dyrker du selv!

Publisert av: 

Student fikk firma til å satse på 3d-printing

Nenad Dordevic valgte å ta skrittet og studerte til 3d-printingspesialist. På hans arbeidsplass Alfdex i Landskrona i Sverige har han med hjelp av 3d-printing vist ledelsen hvordan produksjonen kan bli mer effektiv.

Publisert av: