3d-printet implantat reparerer skader på ryggmargen

Det 3d-printede implantatet brukt som «stillas» for å reparere skader på ryggmarg hos rotter. Illustrasjon: Jacob Koffler/Wei Zhu, UCSD.

Forskere fra University of California San Diego (UCSD) School of Medicine and Institute of Engineering in Medicine (IEM) har med hell 3d-printet et to millimeters ryggmargsimplantat for å reparere ryggmargskader hos rotter. Forskerne mener metoden også kan benyttes på mennesker.

I bladet Nature Medicine forklarer forskerne at det 3d-printede implantatet inneholder kanaler med en bredde på 200 mikrometer (dobbelt så store som hårstrå), som guider stamceller i nervene, noe som til slutt gjenoppretter sammenkoplinger og reparerer ødelagt funksjonalitet.

«Dette viser fleksibiliteten til vår 3d-printteknologi» sier medforfatter av studiet, Wei Zhu, PhD.

3D bioprinting og vaskulering

Vaskulering er prosessen der blodkar dannes. Ifølge Zhu er det «et av de største hindrene for vev-implantater som skal vare lenge i kroppen.»

«3d-printede vev trenger vaskulatur for å få nok ernæring og utslipp av avfall. Vår gruppe har gjort arbeid på 3d-printede blodårenettverk tidligere, men vi har ikke tatt med det i dette arbeidet. Biologien ivaretar dette helt naturlig for oss på grunn av den utmerkede biokompatibiliteten til 3d-stillasene våre. »

I desember utviklet UCSD bioingeniører en 3D bioprinting-metode som integrerer naturlige materialer som produserer levende organvevsmodeller. Før dette fikk forskerne erfaring innen bioengineering ved 3D-utskrift av et rammeverk med funksjonelle blodkar ved hjelp av en DLP-metode (Digital Light Processing) med hydrogel og innkapslede celler.

Et 3d-printet ryggmargsimplantat

Den 3d-printteknologien forskerne brukte, produserte implantatene på to millimeter i løpet av 1,6 sekunder. Til sammenligning viser studien at tradisjonelle dyseskrivere bruker flere timer på å produsere mye enklere strukturer.

Lastet med nevrale stamceller satte teamet implantatene på steder hvor det var alvorlige ryggmargsskader hos rotter. Etter et par måneder hadde ny ryggmargsvev oppstått over skaden og koblet sammen igjen de avskårne endene og aksonene (lange, trådliknende forlengelser på nerveceller ) av vertenes ryggmarg.

Dette forsøket resulterte i at de behandlede rotter gjenvant betydelig funksjonell motorforbedring i bakbena. Etter dette forsøket viste forskerne at denne prosessen var skalerbar til menneskelig ryggmargstørrelse ved 3d-printing av implantater på 4 cm, modellert fra MR-skanning i løpet av 10 minutter.

«Dette markerer et annet viktig skritt mot å gjennomføre kliniske studier for å reparere ryggmargsskader hos mennesker,» sa Kobi Koffler, PhD, assisterende prosjektforsker ved Center for Neural Repair, UCSD.

Kilde: 3dprintingindustry.com

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


MakerBot lanserer Method X

Makerbot lanserer 3d-printeren Method X. Ifølge produsenten skal den nye maskinen gjøre det mulig å printe i ABS – på ekte.

Publisert av: 

3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: