3d-printet implantat reparerer skader på ryggmargen

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 17 januar 2019
Det 3d-printede implantatet brukt som «stillas» for å reparere skader på ryggmarg hos rotter. Illustrasjon: Jacob Koffler/Wei Zhu, UCSD.

Forskere fra University of California San Diego (UCSD) School of Medicine and Institute of Engineering in Medicine (IEM) har med hell 3d-printet et to millimeters ryggmargsimplantat for å reparere ryggmargskader hos rotter. Forskerne mener metoden også kan benyttes på mennesker.

I bladet Nature Medicine forklarer forskerne at det 3d-printede implantatet inneholder kanaler med en bredde på 200 mikrometer (dobbelt så store som hårstrå), som guider stamceller i nervene, noe som til slutt gjenoppretter sammenkoplinger og reparerer ødelagt funksjonalitet.

«Dette viser fleksibiliteten til vår 3d-printteknologi» sier medforfatter av studiet, Wei Zhu, PhD.

3D bioprinting og vaskulering

Vaskulering er prosessen der blodkar dannes. Ifølge Zhu er det «et av de største hindrene for vev-implantater som skal vare lenge i kroppen.»

«3d-printede vev trenger vaskulatur for å få nok ernæring og utslipp av avfall. Vår gruppe har gjort arbeid på 3d-printede blodårenettverk tidligere, men vi har ikke tatt med det i dette arbeidet. Biologien ivaretar dette helt naturlig for oss på grunn av den utmerkede biokompatibiliteten til 3d-stillasene våre. »

I desember utviklet UCSD bioingeniører en 3D bioprinting-metode som integrerer naturlige materialer som produserer levende organvevsmodeller. Før dette fikk forskerne erfaring innen bioengineering ved 3D-utskrift av et rammeverk med funksjonelle blodkar ved hjelp av en DLP-metode (Digital Light Processing) med hydrogel og innkapslede celler.

Et 3d-printet ryggmargsimplantat

Den 3d-printteknologien forskerne brukte, produserte implantatene på to millimeter i løpet av 1,6 sekunder. Til sammenligning viser studien at tradisjonelle dyseskrivere bruker flere timer på å produsere mye enklere strukturer.

Lastet med nevrale stamceller satte teamet implantatene på steder hvor det var alvorlige ryggmargsskader hos rotter. Etter et par måneder hadde ny ryggmargsvev oppstått over skaden og koblet sammen igjen de avskårne endene og aksonene (lange, trådliknende forlengelser på nerveceller ) av vertenes ryggmarg.

Dette forsøket resulterte i at de behandlede rotter gjenvant betydelig funksjonell motorforbedring i bakbena. Etter dette forsøket viste forskerne at denne prosessen var skalerbar til menneskelig ryggmargstørrelse ved 3d-printing av implantater på 4 cm, modellert fra MR-skanning i løpet av 10 minutter.

«Dette markerer et annet viktig skritt mot å gjennomføre kliniske studier for å reparere ryggmargsskader hos mennesker,» sa Kobi Koffler, PhD, assisterende prosjektforsker ved Center for Neural Repair, UCSD.

Kilde: 3dprintingindustry.com

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683