3d-printlab på sykehus i New York

Lima og Arcams 3d-printede hofteskål holder kule og hulrom på plass. Foto: Lima Corporate/Arcam

Det globale ortopedi-firmaet LimaCorporate har annonsert at de tar sikte på å åpne eget senter for 3d-printing på New York City’s Hospital for Special Surgery.

Sykehuset spesialiserer seg på intrikate kirurgiske oppdrag, og på det nye senteret vil Limas ansatte ha et nært samarbeid med sykehusets ledende kirurger for å produsere pasientspesifikke implantater for en lang rekke ortopediske diagnoser.

Senteret er ventet igangsatt tidlig i 2020, og skal også være prøvekanin for en senere utrullering av firmaets tjenester innen 3d-printing til sykehus over hele USA.

LimaCorporate ble grunnlagt i Italia i 1945 og har bred erfaring med å produsere ortopediske hjelpemidler, noe som var svært etterspurt i kjølvannet av andre verdenskrig, der mange ofre manglet lemmer etter krigshandlingene. Produktkatalogen til selskapet tilbyr en rekke forskjellige implantater som passer lår, knær og skuldre. De startet med 3d-printing i 2007 med den patenterte “Trabecular Titanium” teknologien.

Trabecular Titanium teknologien er Limas metode for design og produksjon av implantater i rent titanium som replikerer dan naturlige strukturen til trabekulære ben (ryggvirvler, ribben, bekken). Alle Limas 3d-printede implantater er basert på en kompleks gitterstruktur som visstnok skal hjelpe til med å oppmuntre fiksering og ny vekst av brutt benvev.

General Electrics Additive selskap Arcam har produsert Limas Trabecular Titanium produkte ved hjelp av deres egen EBM teknologi i flere år. Nylig rapporterte Dr. Guido Grappiolo, som var den første kirurgen som tok i bruk en 3d-printet Trabecular Titanium (TT) hofteskål på en pasient i 2007, at etter 10 år i pasientenes kropp er implantatet stadig like godt.

New York City’s Hospital for Special Surgery er også minst like respektert, og er ranket som ledende sykehus for voksen ortopedi i USA 9 år på rad.

Introduksjonen av LimaCoporates utplasserte 3d-printfasilitet er en voksende trend og et viktig steg for at teknologien skal integreres på et dypere nivå i helsesegmentet. Også firmaer som Materialise og Stratasys har introdusert sine systemer på sykehus i USA, og i Storbritannia ble det opprettet en 3d-printfasilitet i februar 2018 på North Manchester General Hospital (NMGH), i regi av det nasjonale helsevesenet der

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: