Bulgarsk 3d-printet ribbein i nylon

To 3d-printede ribbein, ett med støttestruktur og ett uten.

Tidligere har man printet ribben i titan, men dette har ikke vært så egnet som materiale, da det jo ikke er like bøyelig som våre naturlige. Men nå har man tatt i bruk et nylonmateriale som egner seg mye bedre.

I Bulgaria gikk 35 år gamle Ivaylo Josifov til legen med en mandelbetennelse da det etter undersøkelser ble oppdaget en medfødt deformitet i brystkassen. Ettersom denne kunne skape lungeproblemer for ham i fremtiden, trengte han å få erstattet det deformerte ribbeinet. Ettersom det nye ribbeinet helst skal ha de eksakt samme dimensjonene som det originale, valgte man 3d-printing ettersom denne metoden kan reprodusere nøyaktig organformer. Prosedyren har vært gjort før, men da med implantater av for eksempel titan, et metall som både er veldig dyrt og ikke særlig egnet som ribbein, med tanke på fleksibilitet og stivhet.

Nå finnes det nylonmaterialer som er godkjent for medisinsk bruk og som har bedre mekaniske egenskaper. Materialet tåler også varmen som må til for å sterilisere implantatet før operasjonen.Dermed ble pasientens brystkasse 3D-skannet og et nytt ribbein skrevet ut på mindre enn 24 timer, melder nettsiden Digital Trends. Det var viktig at det reproduserte ribbeinet også hadde samme fleksibilitet som det opprinnelige, så flere modeller ble printet og testet i forhold til originalbeinet.

Det beste av alt er prisen: materialkostnaden, arbeid og maskintid ble til sammen på mindre enn 100 euro.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: