Bulgarsk 3d-printet ribbein i nylon

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 24 januar 2019
To 3d-printede ribbein, ett med støttestruktur og ett uten.

Tidligere har man printet ribben i titan, men dette har ikke vært så egnet som materiale, da det jo ikke er like bøyelig som våre naturlige. Men nå har man tatt i bruk et nylonmateriale som egner seg mye bedre.

I Bulgaria gikk 35 år gamle Ivaylo Josifov til legen med en mandelbetennelse da det etter undersøkelser ble oppdaget en medfødt deformitet i brystkassen. Ettersom denne kunne skape lungeproblemer for ham i fremtiden, trengte han å få erstattet det deformerte ribbeinet. Ettersom det nye ribbeinet helst skal ha de eksakt samme dimensjonene som det originale, valgte man 3d-printing ettersom denne metoden kan reprodusere nøyaktig organformer. Prosedyren har vært gjort før, men da med implantater av for eksempel titan, et metall som både er veldig dyrt og ikke særlig egnet som ribbein, med tanke på fleksibilitet og stivhet.

Nå finnes det nylonmaterialer som er godkjent for medisinsk bruk og som har bedre mekaniske egenskaper. Materialet tåler også varmen som må til for å sterilisere implantatet før operasjonen.Dermed ble pasientens brystkasse 3D-skannet og et nytt ribbein skrevet ut på mindre enn 24 timer, melder nettsiden Digital Trends. Det var viktig at det reproduserte ribbeinet også hadde samme fleksibilitet som det opprinnelige, så flere modeller ble printet og testet i forhold til originalbeinet.

Det beste av alt er prisen: materialkostnaden, arbeid og maskintid ble til sammen på mindre enn 100 euro.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden