Kjøttetende plante inspirerer funksjonelle prints

Illustrasjon: Wikimedia commons

Forskere ved University of Pennsylvania’s School of Engineering and Applied Science har studert mulighetene for å bruke 3d-printing for nye smarte løsninger som skal gagne miljøet.

Idéen kom fra en kjøttetende plante, som til tross for at den ikke har hjerne reagerer når noe stimulerer dens innside. På samme måte har forskerne omfavnet prinsippet – men i 3d-utskrifter. Materialet i utskriften styrer hvilken type stimuli det reagerer på. Det kan være ulike industrielle væsker, vann, olje og så videre. Når materialet kommer i kontakt med disse spesifikke stimuliene sveller det og beveger seg etter hvordan det er designet.

Gjennom å bruke 3d-printere har forskerne kunnet blande forskjellige typer av materialer for å få de ulike komponentene til å svare på ulike typer stimuli. Det kreves heller ikke noen menneskelig interaksjon eller elektronikk for å få delen til å røre på seg.

I videoen (over) vises blant annet et eksempel på hvordan man skulle kunne fremme miljøarbeid ved å ha en struktur som flyter på vannet og som åpner seg når den støter på olje. På denne måten kan den samle opp oljen uten at mennesker eller noen elektronikk trenger å være til stede. Den kan også ligge latent en lang stund og ikke reagere før den rette miljøkoden aktiverer den.

Forskernes arbeid er publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


MakerBot lanserer Method X

Makerbot lanserer 3d-printeren Method X. Ifølge produsenten skal den nye maskinen gjøre det mulig å printe i ABS – på ekte.

Publisert av: 

3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: