Kjøttetende plante inspirerer funksjonelle prints

Illustrasjon: Wikimedia commons

Forskere ved University of Pennsylvania’s School of Engineering and Applied Science har studert mulighetene for å bruke 3d-printing for nye smarte løsninger som skal gagne miljøet.

Idéen kom fra en kjøttetende plante, som til tross for at den ikke har hjerne reagerer når noe stimulerer dens innside. På samme måte har forskerne omfavnet prinsippet – men i 3d-utskrifter. Materialet i utskriften styrer hvilken type stimuli det reagerer på. Det kan være ulike industrielle væsker, vann, olje og så videre. Når materialet kommer i kontakt med disse spesifikke stimuliene sveller det og beveger seg etter hvordan det er designet.

Gjennom å bruke 3d-printere har forskerne kunnet blande forskjellige typer av materialer for å få de ulike komponentene til å svare på ulike typer stimuli. Det kreves heller ikke noen menneskelig interaksjon eller elektronikk for å få delen til å røre på seg.

I videoen (over) vises blant annet et eksempel på hvordan man skulle kunne fremme miljøarbeid ved å ha en struktur som flyter på vannet og som åpner seg når den støter på olje. På denne måten kan den samle opp oljen uten at mennesker eller noen elektronikk trenger å være til stede. Den kan også ligge latent en lang stund og ikke reagere før den rette miljøkoden aktiverer den.

Forskernes arbeid er publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *