Kjøttetende plante inspirerer funksjonelle prints

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 24 januar 2019
Illustrasjon: Wikimedia commons

Forskere ved University of Pennsylvania’s School of Engineering and Applied Science har studert mulighetene for å bruke 3d-printing for nye smarte løsninger som skal gagne miljøet.

Idéen kom fra en kjøttetende plante, som til tross for at den ikke har hjerne reagerer når noe stimulerer dens innside. På samme måte har forskerne omfavnet prinsippet – men i 3d-utskrifter. Materialet i utskriften styrer hvilken type stimuli det reagerer på. Det kan være ulike industrielle væsker, vann, olje og så videre. Når materialet kommer i kontakt med disse spesifikke stimuliene sveller det og beveger seg etter hvordan det er designet.

Gjennom å bruke 3d-printere har forskerne kunnet blande forskjellige typer av materialer for å få de ulike komponentene til å svare på ulike typer stimuli. Det kreves heller ikke noen menneskelig interaksjon eller elektronikk for å få delen til å røre på seg.

I videoen (over) vises blant annet et eksempel på hvordan man skulle kunne fremme miljøarbeid ved å ha en struktur som flyter på vannet og som åpner seg når den støter på olje. På denne måten kan den samle opp oljen uten at mennesker eller noen elektronikk trenger å være til stede. Den kan også ligge latent en lang stund og ikke reagere før den rette miljøkoden aktiverer den.

Forskernes arbeid er publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1