Kjøttetende plante inspirerer funksjonelle prints

Illustrasjon: Wikimedia commons

Forskere ved University of Pennsylvania’s School of Engineering and Applied Science har studert mulighetene for å bruke 3d-printing for nye smarte løsninger som skal gagne miljøet.

Idéen kom fra en kjøttetende plante, som til tross for at den ikke har hjerne reagerer når noe stimulerer dens innside. På samme måte har forskerne omfavnet prinsippet – men i 3d-utskrifter. Materialet i utskriften styrer hvilken type stimuli det reagerer på. Det kan være ulike industrielle væsker, vann, olje og så videre. Når materialet kommer i kontakt med disse spesifikke stimuliene sveller det og beveger seg etter hvordan det er designet.

Gjennom å bruke 3d-printere har forskerne kunnet blande forskjellige typer av materialer for å få de ulike komponentene til å svare på ulike typer stimuli. Det kreves heller ikke noen menneskelig interaksjon eller elektronikk for å få delen til å røre på seg.

I videoen (over) vises blant annet et eksempel på hvordan man skulle kunne fremme miljøarbeid ved å ha en struktur som flyter på vannet og som åpner seg når den støter på olje. På denne måten kan den samle opp oljen uten at mennesker eller noen elektronikk trenger å være til stede. Den kan også ligge latent en lang stund og ikke reagere før den rette miljøkoden aktiverer den.

Forskernes arbeid er publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Digital Metal lanserer fremtidssikkert system

Binder Jet 3D-printerleverandøren Digital Metal lanserte 17. mai sitt nye DMP/PRO binder jetting system. PRO-serien er utviklet som en modulær komponent av en komplett binder jet-løsning, noe produsenten mener er et paradigmeskifte innen binder jet 3D-printing. Lanseringen fant sted på 3D-printmessen Rapid TCT i USA.

Publisert av: 

Elmia 3D-messen

10. – 13. mai var det tid for den andre utgaven av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. En messe som i år trakk til seg et tjuetalls utstillere innen additiv produksjon, som viste alt fra 3D-printere og materialer til skanneutstyr og etterbehandling.

Publisert av: 

Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: