3d-printing fra barnsben av

Elever selvkjørende i ny 3d-printer

Den dansk-franske Skole i København huser både en skole, barnehage og en ingeniørvirksomhet. Når man som Kim er lærer, datalog og fysiker og underviser tett på tekniker-omgivelser, er det ikke langt til tanken om å bygge en 3d-printer.

Kim og barna fikk bygget en 3d-printer, og de printet allverdens finurligheter, bl.a. en smart liten klips i Freecad til å holde styr på ledningene på kontorbordene. Det var en ytterst lærerik prosess, hvor det blev lest manualer, skrudd, samlet, feilsøkt og problemløst i mange timer.

–En dag kom noen av de seks år gamle elevene gående forbi og så maskinen i aksjon. De ble stående i laaang tid, mens objektet lag for lag oppsto ut av det tomme intet. En av elevene spurte, om hun kunne få en. Det kunne hun selvfølgelig gjerne, for vi kunne jo bare printe en til, forklarer Kim, som er lærer på Den dansk-franske Skole.

Interessen var stabil, og i en lengre periode var 3d-printeren den første maskinen som ble slått på om morgenen og den siste maskinen som ble slått av før stengetid. Den intensive bruken medførte at printeren raskt ble slitt, og skolen valgte å oppgradere til en bedre modell.

Den nye printeren er en Prusa i3 Mk2, som ifølge Kim er noe dyrere enn dens mange kloner, men det avgjørende for skolen var at monteringen kunne skje knirkefritt.

Barna ble raskt selvgående i 3d-printerens LCD-meny, og de lærte fort å velge og starte prints. De begynte også snart å finne og designe sine egne modeller med hjelp av internett.

Prosjektet viser tydelig at barn over 6 år kan lære å bruke en 3d-printer. De forstår hvordan man bruker Tinkercad og slic3r til å lage den gcoden som printeren bruker, og de litt eldre barna har lært å bruke Blender, som er et 3d-grafikkprogram.
Mange av barna ønsker seg nå sin egen 3d-printer.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Airbus trapper opp 3d-printing

Airbus fortsetter å ta initiativer til 3d-printing for både serieproduksjon av flydeler og for monteringsverktøy på sine fabrikker i Europa.

Publisert av: 

3d-printing fra barnsben av

Den dansk-franske Skole i København huser både en skole, barnehage og en ingeniørvirksomhet. Når man som Kim er lærer, datalog og fysiker og underviser tett på tekniker-omgivelser, er det ikke langt til tanken om å bygge en 3d-printer.

Publisert av: 

Hybridprintere kan bane vei for byggeindustrien

Et EU-finansiert prosjekt presenterer en hybridprinter for luftfarts- og byggeindustrien. – Å minske kostnadene, forbedre effektiviteten og produksjonsfleksibiliteten er kjernepunkt for å forbedre Europas industrielle konkurransedyktighet, skriver prosjektpartneren Autodesk i en pressemelding.

Publisert av: 

Selvreparerende sko

Forskere ved University of Southern California (USC) har utviklet et 3d-printet gummimateriale som har den egenskapen at det kan reparere seg selv.

Publisert av: 

Skal stoppe våpenfiler på nettet

En student ved Xenter fikk i oppdrag å designe CAD-filen som skal gjøre det vanskeligere å lokalisere våpenfiler på nettet.

Publisert av: 

3d-printede tenner får flere til å spise

Høyskolen i Halmstad tar nå forskningen på tannimplantater et skritt videre via et nytt digitalt prosjekt. Ved å anvende digital teknikk og 3d-printteknologi vil kontrollert benvekst bli billigere og lettere å tilby pasienter i nød.

Publisert av: 

Rekordstor 3d-printet motordel

Ingeniører fra Ford har sammen med RWTH Aachen Digital Additive Production Institute bygget en rekordstor motordel for en av Fords pick-up modeller: F-150 Hoonitruck.

Publisert av: 

CELLINK bevilges millonbeløp

Den svenske produsenten av bioprintere Cellink har sammen med sin partner ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, blitt bevilget 10 millioner kroner for Eu-prosjektet FUNC, Functionalized Collagen-based bioink for bioprinting.

Publisert av: 

Tractus3D slipper ny PEEK-printer

Tractus3D er en hollandsk 3d-printerfabrikant som i de siste årene har satt fokus på storformatprintere og 3d-printere som kan håndtere høytpresterende polymer som PEEK. Nå slipper de T850P.

Publisert av: 

Sveitsergarden med 3d-printede hjelmer

Etter fem hundre år med svidde ører pga sommervarmen og vekten av to kilos metallhjelmer hvilende på hodene går Vatikanets sveitsergardister nå lysere tider i møte, takket være nye, 3d-printede hjelmer.

Publisert av: 

Bulgarsk 3d-printet ribbein i nylon

Tidligere har man printet ribben i titan, men dette har ikke vært så egnet som materiale, da det jo ikke er like bøyelig som våre naturlige. Men nå har man tatt i bruk et nylonmateriale som egner seg mye bedre.

Publisert av: 

3d-printet sin egen datamus

Mannen bak YouTube-kanalen Electronic Grenade så en video av noen som hadde modifisert et tastatur for å gjøre det om til en funksjonell datamaskin. Han fikk da en idé om å gjøre det samme, men med en datamus.

Publisert av: