3d-printing fra barnsben av

Elever selvkjørende i ny 3d-printer

Den dansk-franske Skole i København huser både en skole, barnehage og en ingeniørvirksomhet. Når man som Kim er lærer, datalog og fysiker og underviser tett på tekniker-omgivelser, er det ikke langt til tanken om å bygge en 3d-printer.

Kim og barna fikk bygget en 3d-printer, og de printet allverdens finurligheter, bl.a. en smart liten klips i Freecad til å holde styr på ledningene på kontorbordene. Det var en ytterst lærerik prosess, hvor det blev lest manualer, skrudd, samlet, feilsøkt og problemløst i mange timer.

–En dag kom noen av de seks år gamle elevene gående forbi og så maskinen i aksjon. De ble stående i laaang tid, mens objektet lag for lag oppsto ut av det tomme intet. En av elevene spurte, om hun kunne få en. Det kunne hun selvfølgelig gjerne, for vi kunne jo bare printe en til, forklarer Kim, som er lærer på Den dansk-franske Skole.

Interessen var stabil, og i en lengre periode var 3d-printeren den første maskinen som ble slått på om morgenen og den siste maskinen som ble slått av før stengetid. Den intensive bruken medførte at printeren raskt ble slitt, og skolen valgte å oppgradere til en bedre modell.

Den nye printeren er en Prusa i3 Mk2, som ifølge Kim er noe dyrere enn dens mange kloner, men det avgjørende for skolen var at monteringen kunne skje knirkefritt.

Barna ble raskt selvgående i 3d-printerens LCD-meny, og de lærte fort å velge og starte prints. De begynte også snart å finne og designe sine egne modeller med hjelp av internett.

Prosjektet viser tydelig at barn over 6 år kan lære å bruke en 3d-printer. De forstår hvordan man bruker Tinkercad og slic3r til å lage den gcoden som printeren bruker, og de litt eldre barna har lært å bruke Blender, som er et 3d-grafikkprogram.
Mange av barna ønsker seg nå sin egen 3d-printer.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: 

EOS utvider materialporteføljen

Fire nye pulvere for metallprint. Det er hva den tyske 3d-teknikkleverandøren EOS nå utvider produktporteføljen sin med.

Publisert av: