Astronauter gjør søppel om til verktøy med spesiell 3d-printer

Astronautene ombord på den internasjonale romstasjonen ISS har nå fått opp en 3d-printer som setter dem i stand til å lage sitt eget verktøy av deres egne resirkulerte plastgjenstander.

Det er ergerlig når astronauter ombord på Den Internationale Romstasjonen, ISS, står og mangler et viktig verktøy. Det går nemlig som regel opp til flere måneder før en ny sending med saker og ting kommer fra Jorden.

Men det problemet er kanskje nå blitt løst. I november 2018 ankom romfartøyet Cygnus med en ny forsendelse, hvor maskinen Refabricator var ombord.

Forsiden av Refabricator. (Foto: Allison Porter © Tethers Unlimited)

Refabricator er en 3d-printer, og det spesielle ved den er at printeren er den første som selv kan lage det materialet som den så skal bruke til å printe. –Og så kan den gjenbruke ting som allerede er printet. Denne egenskapen er interessant i forbindelse med oppdrag som er lengre vekk enn det normale kretsløpet rundt Jorden.

– Vi kan erstatte mange ting vi mangler når vi er i kretsløp over Jorden. Vi får det bare levert på en materiale-oppsending. Men når man er i det ytre rom har man ikke den muligheten. Man skal derfor ha evnen til å lage alle de delene man kan få bruk for, uten å ha et stort lager av printer-materiale, sier Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Skum og poser blir til bestikk

3D-printeren lager redskapene i plast, som kan printes av skum og plastposer. 3d-printeren er på størrelse med et mini-kjøleskap, og den har derfor en passende størrelse på ISS, hvor plassen skal utnyttes best muligt.

Med den nye Refabricator behøver astronautene derfor ikke å oppbevare ekstra printer-materiale, fordi de nå kan printe det selv.

Refabricators mission slutter i mars 2019, hvor forskere vil ha undersøkt det materialet som Refabricator arbeider med. Det er nemlig Refabricators første tur i rommet, og materialet, som der gjenbrukes til å printe skal derfor testes for om den kan holde strukturen og bevare styrken.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny 3d-printer for dentalbransjen

Den amerikanske 3d-printerleverandøren Stratasys slapp nylig et hint om deres kommende 3d-printer for dentalbransjen på sitt nettsted. J720 skal ifølge Stratasys komme til å kunne 3d-printe realistiske modeller.

Publisert av: 

Fem grunner til at firmaene velger å benytte servicebyråer

Additiv tilvirkning i metall er populært, men flere sluttbrukere nøler med å starte opp med egen produksjon av 3d-printede metalldeler i eget hus. Dette er en fordel for servicebyråer som spesialiserer seg på å 3d-printe på oppdrag for andre. Denne artikkelen peker på fem faktorer som gjør at enkelte servicebyråer planlegger å doble antallet metallprintere i 2019.

Publisert av: 

Intervju: Kvinner i 3d-printing

For fem år siden grunnla Nora Touré organisasjonen Women in 3D Printing som arbeider for mangfold i den additive tilvirkningsindustrien.

Publisert av: 

Ny storformatprinter fra Massivit

Produsenten av storformat 3d-printere Massivit lanserer en ny modell. Massivit 1800 Pro er en oppgradert utgave av deres tidligere Massivit 1800.

Publisert av: 

3d-print i Oscarvinnende film

3d-printing ble benyttet under kostymedesignet for den Oscarbelønnede amerikanske filmen Black Panther. Kostymet har også høstet priser på andre gallaer.

Publisert av: 

Sikrer seg med sertifiseringer

Digital Metal kan meddele at deres binder jetting metallsystem, DM P2500, UL-sertifiseres. Og i tillegg lanserer de for tiden to nye legeringer som tåler høye temperaturer.

Publisert av: 

USA: Hær og marine tar i bruk 3d-printing i felten

Den amerikanske hær og marine tar ombord 3d-printing for å sette fart på sine operasjoner. Over en 28-måneders periode skal marinens USS George HW Bush (CVN 77) hangarskip oppgraderes med både konvensjonelle og 3d-printede deler.

Publisert av: 

Vant pris for verktøystål

En 3d-printet ståltype, som er i stand til å produsere verktøy som kan skjære gjennom titan, har vunnet en pris på $15 tusen australske dollar for en doktorgradskandidat på RMIT Universitetet i Melbourne.

Publisert av: 

Svenskene satser videre på utdanning

Siden 2016 har nærmere et 40-talls 3d-printingspesialister fått utdannelse i Esløv i Sverige i et prøveprosjekt. Nå forlenges tilbudet i nye to år. – Det skal finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i sin utdanningsplan.

Publisert av: