Astronauter gjør søppel om til verktøy med spesiell 3d-printer

Astronautene ombord på den internasjonale romstasjonen ISS har nå fått opp en 3d-printer som setter dem i stand til å lage sitt eget verktøy av deres egne resirkulerte plastgjenstander.

Det er ergerlig når astronauter ombord på Den Internationale Romstasjonen, ISS, står og mangler et viktig verktøy. Det går nemlig som regel opp til flere måneder før en ny sending med saker og ting kommer fra Jorden.

Men det problemet er kanskje nå blitt løst. I november 2018 ankom romfartøyet Cygnus med en ny forsendelse, hvor maskinen Refabricator var ombord.

Forsiden av Refabricator. (Foto: Allison Porter © Tethers Unlimited)

Refabricator er en 3d-printer, og det spesielle ved den er at printeren er den første som selv kan lage det materialet som den så skal bruke til å printe. –Og så kan den gjenbruke ting som allerede er printet. Denne egenskapen er interessant i forbindelse med oppdrag som er lengre vekk enn det normale kretsløpet rundt Jorden.

– Vi kan erstatte mange ting vi mangler når vi er i kretsløp over Jorden. Vi får det bare levert på en materiale-oppsending. Men når man er i det ytre rom har man ikke den muligheten. Man skal derfor ha evnen til å lage alle de delene man kan få bruk for, uten å ha et stort lager av printer-materiale, sier Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Skum og poser blir til bestikk

3D-printeren lager redskapene i plast, som kan printes av skum og plastposer. 3d-printeren er på størrelse med et mini-kjøleskap, og den har derfor en passende størrelse på ISS, hvor plassen skal utnyttes best muligt.

Med den nye Refabricator behøver astronautene derfor ikke å oppbevare ekstra printer-materiale, fordi de nå kan printe det selv.

Refabricators mission slutter i mars 2019, hvor forskere vil ha undersøkt det materialet som Refabricator arbeider med. Det er nemlig Refabricators første tur i rommet, og materialet, som der gjenbrukes til å printe skal derfor testes for om den kan holde strukturen og bevare styrken.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


MakerBot lanserer Method X

Makerbot lanserer 3d-printeren Method X. Ifølge produsenten skal den nye maskinen gjøre det mulig å printe i ABS – på ekte.

Publisert av: 

3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: