Astronauter gjør søppel om til verktøy med spesiell 3d-printer

Astronautene ombord på den internasjonale romstasjonen ISS har nå fått opp en 3d-printer som setter dem i stand til å lage sitt eget verktøy av deres egne resirkulerte plastgjenstander.

Det er ergerlig når astronauter ombord på Den Internationale Romstasjonen, ISS, står og mangler et viktig verktøy. Det går nemlig som regel opp til flere måneder før en ny sending med saker og ting kommer fra Jorden.

Men det problemet er kanskje nå blitt løst. I november 2018 ankom romfartøyet Cygnus med en ny forsendelse, hvor maskinen Refabricator var ombord.

Forsiden av Refabricator. (Foto: Allison Porter © Tethers Unlimited)

Refabricator er en 3d-printer, og det spesielle ved den er at printeren er den første som selv kan lage det materialet som den så skal bruke til å printe. –Og så kan den gjenbruke ting som allerede er printet. Denne egenskapen er interessant i forbindelse med oppdrag som er lengre vekk enn det normale kretsløpet rundt Jorden.

– Vi kan erstatte mange ting vi mangler når vi er i kretsløp over Jorden. Vi får det bare levert på en materiale-oppsending. Men når man er i det ytre rom har man ikke den muligheten. Man skal derfor ha evnen til å lage alle de delene man kan få bruk for, uten å ha et stort lager av printer-materiale, sier Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Skum og poser blir til bestikk

3D-printeren lager redskapene i plast, som kan printes av skum og plastposer. 3d-printeren er på størrelse med et mini-kjøleskap, og den har derfor en passende størrelse på ISS, hvor plassen skal utnyttes best muligt.

Med den nye Refabricator behøver astronautene derfor ikke å oppbevare ekstra printer-materiale, fordi de nå kan printe det selv.

Refabricators mission slutter i mars 2019, hvor forskere vil ha undersøkt det materialet som Refabricator arbeider med. Det er nemlig Refabricators første tur i rommet, og materialet, som der gjenbrukes til å printe skal derfor testes for om den kan holde strukturen og bevare styrken.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: