Astronauter gjør søppel om til verktøy med spesiell 3d-printer

Astronautene ombord på den internasjonale romstasjonen ISS har nå fått opp en 3d-printer som setter dem i stand til å lage sitt eget verktøy av deres egne resirkulerte plastgjenstander.

Det er ergerlig når astronauter ombord på Den Internationale Romstasjonen, ISS, står og mangler et viktig verktøy. Det går nemlig som regel opp til flere måneder før en ny sending med saker og ting kommer fra Jorden.

Men det problemet er kanskje nå blitt løst. I november 2018 ankom romfartøyet Cygnus med en ny forsendelse, hvor maskinen Refabricator var ombord.

Forsiden av Refabricator. (Foto: Allison Porter © Tethers Unlimited)

Refabricator er en 3d-printer, og det spesielle ved den er at printeren er den første som selv kan lage det materialet som den så skal bruke til å printe. –Og så kan den gjenbruke ting som allerede er printet. Denne egenskapen er interessant i forbindelse med oppdrag som er lengre vekk enn det normale kretsløpet rundt Jorden.

– Vi kan erstatte mange ting vi mangler når vi er i kretsløp over Jorden. Vi får det bare levert på en materiale-oppsending. Men når man er i det ytre rom har man ikke den muligheten. Man skal derfor ha evnen til å lage alle de delene man kan få bruk for, uten å ha et stort lager av printer-materiale, sier Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Skum og poser blir til bestikk

3D-printeren lager redskapene i plast, som kan printes av skum og plastposer. 3d-printeren er på størrelse med et mini-kjøleskap, og den har derfor en passende størrelse på ISS, hvor plassen skal utnyttes best muligt.

Med den nye Refabricator behøver astronautene derfor ikke å oppbevare ekstra printer-materiale, fordi de nå kan printe det selv.

Refabricators mission slutter i mars 2019, hvor forskere vil ha undersøkt det materialet som Refabricator arbeider med. Det er nemlig Refabricators første tur i rommet, og materialet, som der gjenbrukes til å printe skal derfor testes for om den kan holde strukturen og bevare styrken.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printer hjem for folk med lav inntekt

Denne sommeren er det et prosjekt som skal realiseres i Latin-Amerika, der man skal skape «verdens første 3d-printede samfunn» for å avhjelpe hjemløshet hos fattige.

Publisert av: 

Henkel kjøper amerikanske Molecule for å styrke materialsiden

Den tyske kjemigiganten Henkel har kjøpt opp det amerikanske selskapet Molecule Corp, som driver innen 3d-printing og industriell inkjet-printing. Dette er en indikasjon på at Henkel styrker sin portefølje med materialer for 3d-printing, og er et skritt i retning av foretakets mål om å bli det ledende selskapet i sektoren.

Publisert av: 

ABB og Rise har tro på roboter

ABB og Riso har et prosjekt sammen hvor robotarmer overtar 3d-printjobben. Det tar 20 minutter å programmere roboten og dette har fremtiden for seg, mener samrbeidspartnerne.

Publisert av: 

Grafen i fokus for nytt prosjekt

Markedet for metallpulver vokser med mer enn 20 prosent hvert år. Nå skal det svenske forskningsinstituttet Swerim sammen med Uppsala universitet og industripartneren Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing og Quintus Technologies, undersøke hvordan industrikomponenter kan gjøres sterkere ved å tillsette grafenpulver.

Publisert av: 

3d-printede kreasjoner inntok den røde løperen

Den amerikanske motedesigneren Zac Posen har i samarbeid med GE Additive og Protolabs designet en ny kleskolleksjon med 3d-printede elementer. På Met-gallaens røde løper den 6. mai ble det vist en rekke plagg og tilbehør for omverdenen.

Publisert av: 

Større satsing på 3d-printede organer i rommet

For å unngå at tyngdekraft ødelegger sensitive bioprintede deler har det vært foretatt en rekke eksperimenter med printing av organer og annet biomateriale ombord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Publisert av: 

HP lanserer ny serie med industrielle 3D-printere

I dag er en stor dag for HPs 3d- og digitale produksjonssatsning. Sammen med Siemens lettet de på sløret til den nye HP Jet Fusion 5200-serien med 3d-print-løsninger. I tillegg viste de frem et nytt sertifisert TPU-materiale, ideell for elastiske deler. De introduserte også «HP Digital Manufacturing Network», et globalt nettverk for 3D-delleverandører.

Publisert av: 

Designguide for 3d-printing med metall

Hvis man ikke forstår de grunnleggende prinsippene som ligger bak 3d-printing i metall og teknologiens begrensninger kan det føre til ikke-fungerende deler og bortkastet tid og ressurser.

Publisert av: 

EOS feirer 30 år med 3d-print

EOS feirer 30 år innen den additive tilvirkningsbransjen. De har gått fra additiv tilvirkning av plast til også å levere metallsystemer og i dag har de over 1200 ansatte over hele verden. Men hvordan tenker de å takle den stadig større konkurransen på markedet i fremtiden?

Publisert av: