De første speksene for Norsk Titaniums Rapid Plasma Deposition

Merke-IV maskinen. Foto via Norsk Titanium.

Norsk Titanium har sammen med den globale standardiseringsorganisasjonen SAE International offentliggjort de første tekniske spesifikasjonene for deler lagd med direct energy deposition (DED) teknologien.

Ved å omfatte Norsk Titaniums Rapid Plasma Deposition (RPD) teknologi, vil spesifikasjonene bidra til å utvide selskapets kundebase og hjelpe tredjeparter med å opprettholde passende standarder.

Michael Canario, konsernsjef i Norsk Titanium, kommenterer: –Våre ingeniører har gjennogående satt pris på å jobbe sammen med teamet fra SAE for å validere vår proprietære prosess med ingeniører rundt omkring.

Norsk Titaniums RPD er teknologien som er benyttet til å bygge Boeings første strukturelt støttende 3d-printede komponent – en øvre del for 787 Dreamliner. Med MERKE IV, Norsk Titaniums fjerde generasjon additive tilvirkningssystem har RPD et byggevolum på 900 mm x 600 mm x 300 mm og typisk deposisjonsrate på mellom 5 og 10 kg i timen.

For å møte de høye kravene innen romfartsindustrien blir RPD monitorert «mer enn 600 ganger i sekundet» ifølge Norsk Titanium, for å sikre delenes kvalitet.

De nye SAE Aerospace Materials Specifications (AMS) utviklet av Norsk Titanium vil bidra til å støtte samsvar med internasjonale regulatoriske krav.

SAE Aerospace Materials Specifications for DED

Utviklet innenfor SAE Additive Manufacturing Committee (SAE AMS-AM) gir de nye DED spesifikasjonene detaljer om minimumbasisen som kreves av RPD-lagde deler, både for romfarts- oh ikke-romfartskunder. De respektive dokumentene har titlene:

AMS7004 «Titanium Alloy Preforms from Plasma Arc Directed Energy Deposition Additive Manufacturing on Substrate Ti-6Al-4V Stress Relieved»

og

AMS7005 «Wire Fed Plasma Arc Directed Energy Deposition Additive Manufacturing Process»

Selv om begge disse er spesielt egnet til romfartsindustrien kan de også være til hjelp for DED teknologier som opererer på andre områder.

En «kritisk gryende teknologi»

Norsk Titanium har sine fasiliteter i Hønefoss her til lands, samt i Plattsburgh, New York. Siden de etablerte seg i Plattsburgh har de mottatt kraftig støtte fra de lokale myndigheter der, blant annet $125 millioner til å trappe opp produksjonen. I juni 2018 fikk fabrikken der anerkjennelse fra Boeing da de kom inn på flyfabrikantens liste over kvalifiserte produsenter.

Produksjonsgulvet hos Norsk Titanium Plattsburgh. Foto via Norsk Titanium

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printer hjem for folk med lav inntekt

Denne sommeren er det et prosjekt som skal realiseres i Latin-Amerika, der man skal skape «verdens første 3d-printede samfunn» for å avhjelpe hjemløshet hos fattige.

Publisert av: 

Henkel kjøper amerikanske Molecule for å styrke materialsiden

Den tyske kjemigiganten Henkel har kjøpt opp det amerikanske selskapet Molecule Corp, som driver innen 3d-printing og industriell inkjet-printing. Dette er en indikasjon på at Henkel styrker sin portefølje med materialer for 3d-printing, og er et skritt i retning av foretakets mål om å bli det ledende selskapet i sektoren.

Publisert av: 

ABB og Rise har tro på roboter

ABB og Riso har et prosjekt sammen hvor robotarmer overtar 3d-printjobben. Det tar 20 minutter å programmere roboten og dette har fremtiden for seg, mener samrbeidspartnerne.

Publisert av: 

Grafen i fokus for nytt prosjekt

Markedet for metallpulver vokser med mer enn 20 prosent hvert år. Nå skal det svenske forskningsinstituttet Swerim sammen med Uppsala universitet og industripartneren Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing og Quintus Technologies, undersøke hvordan industrikomponenter kan gjøres sterkere ved å tillsette grafenpulver.

Publisert av: 

3d-printede kreasjoner inntok den røde løperen

Den amerikanske motedesigneren Zac Posen har i samarbeid med GE Additive og Protolabs designet en ny kleskolleksjon med 3d-printede elementer. På Met-gallaens røde løper den 6. mai ble det vist en rekke plagg og tilbehør for omverdenen.

Publisert av: 

Større satsing på 3d-printede organer i rommet

For å unngå at tyngdekraft ødelegger sensitive bioprintede deler har det vært foretatt en rekke eksperimenter med printing av organer og annet biomateriale ombord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Publisert av: 

HP lanserer ny serie med industrielle 3D-printere

I dag er en stor dag for HPs 3d- og digitale produksjonssatsning. Sammen med Siemens lettet de på sløret til den nye HP Jet Fusion 5200-serien med 3d-print-løsninger. I tillegg viste de frem et nytt sertifisert TPU-materiale, ideell for elastiske deler. De introduserte også «HP Digital Manufacturing Network», et globalt nettverk for 3D-delleverandører.

Publisert av: 

Designguide for 3d-printing med metall

Hvis man ikke forstår de grunnleggende prinsippene som ligger bak 3d-printing i metall og teknologiens begrensninger kan det føre til ikke-fungerende deler og bortkastet tid og ressurser.

Publisert av: 

EOS feirer 30 år med 3d-print

EOS feirer 30 år innen den additive tilvirkningsbransjen. De har gått fra additiv tilvirkning av plast til også å levere metallsystemer og i dag har de over 1200 ansatte over hele verden. Men hvordan tenker de å takle den stadig større konkurransen på markedet i fremtiden?

Publisert av: