Hybridprintere kan bane vei for byggeindustrien

 

Prosjektpartneren Global Robots finjusterer en av LASIMMs robotarmer.

Et EU-finansiert prosjekt presenterer en hybridprinter for luftfarts- og byggeindustrien. – Å minske kostnadene, forbedre effektiviteten og produksjonsfleksibiliteten er kjernepunkt for å forbedre Europas industrielle konkurransedyktighet, skriver prosjektpartneren Autodesk i en pressemelding.

Ti partnere fra seks land har i Spania bygget en hybrid 3d-printer for store og komplekse metalldeler. Den består av robotarmer som arbeider additivt og bygger opp objektet, samt en fres som arbeider subtraktivt og løsner urenheter samt eventuelle støttestrukturer. Maskinen kommer i starten til å benyttes for produksjon av deler til fly- og byggeindustrien, for eksempel flypaneler, vindturbiner og bjelkestrukturer.

Hybridprinteren er nå klar og kommer til å benyttes for å tilvirke store metalldeler.

Prosjektet som går under navnet LASIMM (large additive subtractive integrated modular machine), er finansiert av EU sitt innovasjonsprogram Horizon 2020. De ti partnerne som står bak prosjektet består av firmaer, forskningsinstitutter og universiteter fra forskjellige land (se spesifikke firmaer i videoen nedenfor).

CAD-modell over hybridprinteren som er 14 x 11 x 5 meter. Maskinen kommer til å kunne tilvirke metalldeler og konstruksjoner som er 6 meter med 2 meter i diameter, og med en vekt på opp til 2000 kilo.

Minskede kostnader og ledetider
Med den nye maskinen regner man med å kunne redusere både kostnader og ledetiden fra produkt til marked (time to market) med 20 prosent, skriver en av prosjektets partnere Autodesk i en pressemelding. Den modulære maskinen baner dessuten veien for et skifte innen 3d-tilvirkning og prosessen «fra-CAD-til-produksjon».

– Mens 3d-printing for konsumenter og tilvirkere har fått stor oppmerksomhet, er det innen industrien og byggeindustrien at denne teknikken kan få sin mest betydningsfulle og bestående effekt, sier Eurico Assuncao, prosjektkoordinator i LASIMM og fortsetter:

– Bruken har nå nådd et tippepunkt med tilvirkning og montering av en av verdens største hybride tilvirkningsmaskin. En teknisk prestasjon som kommer til å bane veien for at hele bygningsinfrastrukturen skal kunne 3d-printes fremover.

Videoen er fra prosjektets start og viser CAD-modellen av 3d-printeren:

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Re-arrangerer celler for bioprinting

Forskere ved universitetet i North Carolina har utviklet en metode for å arrangere rekkefølgen på cellene i 3d-bioprintede geleer. Med denne metoden er hensikten å forbedre samsvaret mellom kunstig lagd cellevev og sine tilsvarende biologiske vev. Formålet er at disse vevene deretter kan benyttes til å behandle vanlige skader.

Publisert av: 

Protolabs lanserer tjeneste for 3d-printede kobberdeler

Protolabs har lansert en 3d-printing tjeneste for kobber, som nå tilbyr kobberdeler som er dels additivt tilvirket og dels maskinelt bearbeidet. Ved å tilby denne tjenesten forsøker Protolabs å fylle et behov i markedet for tilbydere av kobberdeler, som ofte prototypes eller produseres rent maskinelt på subtraktive måter.

Publisert av: 

Formlabs slipper to nye printere

Formlabs har lansert to nye 3d-printere for industriell bruk, Form 3 og Form 3L. – De benytter seg av en ny unik SLA-teknikk som kalles LFS, sier Daniel Ljungstig, adm dir for 3DVerkstan som er Formlabs svenske forhandler.

Publisert av: 

Pantone-sertifisering til to Stratasys-printere

To av PolyJet 3d-printerne fra Stratasys har blitt validert av Pantone, som er global autoritet og standardiseringsekspert på farger for designindustrien. Med dette har Stratasys integrert Pantone sitt fargestyringssystem inn i arbeidsflyten til modellene J735 og J750, noe som gjøre prosessen for å lage prototyper fargeekte.

Publisert av: 

3d-printer skal lokke skiltmakere

Den japanske printerprodusenten Mimaki lanserte sin første 3d-printer i slutten av 2017. Det var en maskin basert på en inkjet-teknikk. Nå har selskapet funnet tiden inne til å lansere ytterligere en maskin, denne gangen i bordmodell med en annen type teknologi.

Publisert av: 

Spytt og urin – basis for fremtidens sushi?

Sugen på sushi? Det japanske selskapet Open Meals har kommet på et helt nytt konsept for å kombinere vitenskap med menneskenes individuelle behov. Med hjelp av 3d-print skal foretaket skreddersy sushi basert på biologiske prøver som for eksempel spytt, urin eller avføring.

Publisert av: 

Ikea gjør det lettere med 3d-print

Ikea har lansert en produktserie for personer med funksjonsvariasjoner. Noen av disse produktene kan man laste ned CAD-filene til og selv foreta 3d-printingen.

Publisert av: 

Arkitektur med ny tankegang

For arkitekter er det flere fordeler med å ta i bruk additiv tilvirking. Ifølge det tyske bygge- og teknologiforetaket Aectual som 3d-printer for arkitekter, begynner printing i de større formatene å forlate sin eksperimentelle fase og entre den virkelige verden.

Publisert av: 

Årets Wohlers Report er her

Nå er 2019-utgaven av den ledende rapporten om 3d-printbransjen her. Wohlers Report viser at additiv tilvirkning fortsetter som en trend med mange nye aktører, og et marked med investeringer som omfatter flere hundre millioner dollar.

Publisert av: 

Dyrk din egen kaffekopp med 3d-printing

Å erstatte plastkopper med plastformer høres kanskje snålt ut, men det er nettopp dette som er idéen til et firma i Brooklyn, New York. Kaffekoppene er plantebaserte og kan med god samvittighet kastes etter bruk. Råmaterialet dyrker du selv!

Publisert av: 

Student fikk firma til å satse på 3d-printing

Nenad Dordevic valgte å ta skrittet og studerte til 3d-printingspesialist. På hans arbeidsplass Alfdex i Landskrona i Sverige har han med hjelp av 3d-printing vist ledelsen hvordan produksjonen kan bli mer effektiv.

Publisert av: