Hybridprintere kan bane vei for byggeindustrien

 

Prosjektpartneren Global Robots finjusterer en av LASIMMs robotarmer.

Et EU-finansiert prosjekt presenterer en hybridprinter for luftfarts- og byggeindustrien. – Å minske kostnadene, forbedre effektiviteten og produksjonsfleksibiliteten er kjernepunkt for å forbedre Europas industrielle konkurransedyktighet, skriver prosjektpartneren Autodesk i en pressemelding.

Ti partnere fra seks land har i Spania bygget en hybrid 3d-printer for store og komplekse metalldeler. Den består av robotarmer som arbeider additivt og bygger opp objektet, samt en fres som arbeider subtraktivt og løsner urenheter samt eventuelle støttestrukturer. Maskinen kommer i starten til å benyttes for produksjon av deler til fly- og byggeindustrien, for eksempel flypaneler, vindturbiner og bjelkestrukturer.

Hybridprinteren er nå klar og kommer til å benyttes for å tilvirke store metalldeler.

Prosjektet som går under navnet LASIMM (large additive subtractive integrated modular machine), er finansiert av EU sitt innovasjonsprogram Horizon 2020. De ti partnerne som står bak prosjektet består av firmaer, forskningsinstitutter og universiteter fra forskjellige land (se spesifikke firmaer i videoen nedenfor).

CAD-modell over hybridprinteren som er 14 x 11 x 5 meter. Maskinen kommer til å kunne tilvirke metalldeler og konstruksjoner som er 6 meter med 2 meter i diameter, og med en vekt på opp til 2000 kilo.

Minskede kostnader og ledetider
Med den nye maskinen regner man med å kunne redusere både kostnader og ledetiden fra produkt til marked (time to market) med 20 prosent, skriver en av prosjektets partnere Autodesk i en pressemelding. Den modulære maskinen baner dessuten veien for et skifte innen 3d-tilvirkning og prosessen «fra-CAD-til-produksjon».

– Mens 3d-printing for konsumenter og tilvirkere har fått stor oppmerksomhet, er det innen industrien og byggeindustrien at denne teknikken kan få sin mest betydningsfulle og bestående effekt, sier Eurico Assuncao, prosjektkoordinator i LASIMM og fortsetter:

– Bruken har nå nådd et tippepunkt med tilvirkning og montering av en av verdens største hybride tilvirkningsmaskin. En teknisk prestasjon som kommer til å bane veien for at hele bygningsinfrastrukturen skal kunne 3d-printes fremover.

Videoen er fra prosjektets start og viser CAD-modellen av 3d-printeren:

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: 

EOS utvider materialporteføljen

Fire nye pulvere for metallprint. Det er hva den tyske 3d-teknikkleverandøren EOS nå utvider produktporteføljen sin med.

Publisert av: