fredag 8 desember – uke 49
Selvreparerende eksempel på skosåle. Etter å ha blitt skåret over bringes såledelene i kontakt igjen ved 60 °C i to timer. Bilde: NPG Asia Materials.
Forskere ved University of Southern California (USC) har utviklet et 3d-printet gummimateriale som har den egenskapen at det kan reparere seg selv.
Dette elastomeret har potensial for å korte ned produksjonstid og forlenge levetiden for slike ting som sko, dekk, myke kunstige lemmer og elektronikk. Det selvreparerende materialet ble 3d-printet ved en skreddersydd fotopolymerisasjonsprosess.
– Det er konkurranse mellom disse to egenskapene, forklarer Qiming Wang, Assistant Professor på USC. – Og til slutt fant vi formelen som kan både høyne selvrepareringen og relativt rask fotopolymerisasjon.
Endre fotopolymerisering for å utvikle selvreparerende disulfider
Forskningsrapporten med detaljene om disse materialene har fokus på fotopolymerisasjonsreaksjonen til den alkohol-analoge kjemiske gruppen av tioler. Forskerne la inn et oksyderende stoff i prosessen, noe som forandret tiolene til en annen kjemisk gruppe som kalles disulfider. Denne nye gruppen kjemikalier har muligheten til å føye seg sammen igjen når de er ødelagt, noe som muliggjør selv-reparering. Utfordringen var at forskergruppen måtte finne den eksakte mengden av oksyderende stoff for å oppnå effekten uten tap av egenskaper.
–Når vi gradvis øker mengden av oksiderende stoff blir den selvreparerende effekten sterkere, men samtidig blir fotopolymisasjonen svakere, beskriver Wang.
Forskerne publiserte et studie hvor de viser materialets muligheter på en rekke produkter. De forskjellige objektene ble kuttet i to, og etter to timer i 60 grader Celsius var produktene helt reparerte. Reparasjonstiden avhenger av temperaturen.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige