Selvreparerende sko

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 7 februar 2019
Selvreparerende eksempel på skosåle. Etter å ha blitt skåret over bringes såledelene i kontakt igjen ved 60 °C i to timer. Bilde: NPG Asia Materials.

Forskere ved University of Southern California (USC) har utviklet et 3d-printet gummimateriale som har den egenskapen at det kan reparere seg selv.

Dette elastomeret har potensial for å korte ned produksjonstid og forlenge levetiden for slike ting som sko, dekk, myke kunstige lemmer og elektronikk. Det selvreparerende materialet ble 3d-printet ved en skreddersydd fotopolymerisasjonsprosess.

– Det er konkurranse mellom disse to egenskapene, forklarer Qiming Wang, Assistant Professor på USC. – Og til slutt fant vi formelen som kan både høyne selvrepareringen og relativt rask fotopolymerisasjon.

Eksemplene som er lagd for å teste det selvreparernde materialet. Bilde: NPG Asia Materials.

Endre fotopolymerisering for å utvikle selvreparerende disulfider

Forskningsrapporten med detaljene om disse materialene har fokus på fotopolymerisasjonsreaksjonen til den alkohol-analoge kjemiske gruppen av tioler. Forskerne la inn et oksyderende stoff i prosessen, noe som forandret tiolene til en annen kjemisk gruppe som kalles disulfider. Denne nye gruppen kjemikalier har muligheten til å føye seg sammen igjen når de er ødelagt, noe som muliggjør selv-reparering. Utfordringen var at forskergruppen måtte finne den eksakte mengden av oksyderende stoff for å oppnå effekten uten tap av egenskaper.

–Når vi gradvis øker mengden av oksiderende stoff blir den selvreparerende effekten sterkere, men samtidig blir fotopolymisasjonen svakere, beskriver Wang.

Forskerne publiserte et studie hvor de viser materialets muligheter på en rekke produkter. De forskjellige objektene ble kuttet i to, og etter to timer i 60 grader Celsius var produktene helt reparerte. Reparasjonstiden avhenger av temperaturen.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1