Skal stoppe våpenfiler på nettet

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 7 februar 2019
Rammzi Jawda studerer for å bli 3d-tekniker ved Xenter i Botkyrka. Foto: Patrik Lark

Den ideelle svenske organisasjonen Non-Violence tok nylig stilling mot nedlastbare filer av våpen som kan tilvirkes med en 3d-printer. En student ved Xenter fikk i oppdrag å designe CAD-filen som skal gjøre det vanskeligere å lokalisere våpenfiler på nettet.

Den svenske ideelle organisasjonen Non-Violence tok nylig stilling i spørsmålet om nedlastbare tegninger for 3d-printede våpen. Et spørsmål som i det siste året har fått bred omtale i medier, ikke minst i USA der organisasjonen Defense Distributed har kjempet for å få rett til å spre våpenfiler.

Non-Violence nye prosjekt, som går under navnet The Non Violence Torrent, går ut på å spre en nedlastbar fil av det kjente kunstverket ”Non-Violence” av Carl Fredrik Reuterswärd. Ved å bevisst gi filen et liknende navn som de som sprer CAD-modeller av fungerende våpen, skal det bli vanskeligere å lokalisere de rette filene.

Student ved Xenter designet filen
Rammzi Jawda, som studerer for å bli 3d-tekniker ved Xenter i Botkyrka, fikk oppdraget med å omvandle kunstverket til en fungerende printbar CAD-fil.

– Det begynte med at jeg fikk 3d-filen av Animal (representerer Non-Violence). Filen inneholdt defekter og ble reparert i Netfabb, og for å minske behovet for støttestrukturer delte jeg revolveren i tre deler. På den måten ble hver enkelt del lettere å printe, forteller Rammzi og fortsetter:

– Deretter kjørte jeg noen testprintinger for å se om delene så bra ut. Når jeg så var fornøyd med alle delene ble de limt sammen og deretter ble den ferdige modellen sendt til Animal.

Rammzi har i øyeblikket studert i sju måneder ved Xenter i Botkyrka for å bli 3d-tekniker. Interessen for 3d-printing begynte som en hobby og utviklet seg til en tanke om potensielt yrkesvalg. Men hvordan ser han på problematikken med muligheten for å printe fungerende våpen?

– Det jeg tenker på i første rekke er at folk kommer til å tro at 3d-printere er våpenskapere, og at de som ikke er opplyste ikke forstår at det finnes flere forskjellige nyanser av 3d-industrien. Det er også en ganske stor risiko for at hele 3d-printbransjen vil fremstå i et uheldig lys. Men alt kan jo misbrukes.

– Dette er nok heller ikke den enkleste måten å skaffe seg våpen på. Om man vet hvem man skal kjøpe våpen fra, så kan man nok skaffe seg et våpen relativt enkelt til en lavere pris, sammenliknet med om man har en 3d-printer, sier Rammzi.

Bronserevolveren med knute på har tittelen «Non-Violence» og ble utformet i 1985 av den svenske kunstneren Carl Fredrik Reuterswärd (1934-2016), og skissene til skulpturen ble påbegynt som en reaksjon på at John Lennon ble skutt og drept utenfor sin leilighet i New York i 1980. Den har blitt et symbol for fred rundt om i verden og står som skulptur på 30 forskjellige steder, flest i Sverige, men også i Frankrike, Sveits, Luxemburg, Kina, Tyskland og utenfor FN-bygningen i New York.

Da ble filen sluppet
Prosjektet fikk sin start etter at det svenske tollvesen og politi hadde advart mot 3d-printede våpen, samt tatt beslag i printede våpen i fjor. Siden den 31. januar i år har det vært mulig å laste ned filen.

– På Non-Violence vet vi at forebyggende arbeid er det eneste som skaper virkelig forandring. Det ville ha vært naivt å tro at vi kan kontrollere eller stoppe delingen av data på nettet. Men med dette initiativet håper vi at spørsmålet kommer opp på agendaen, sier Zena Fialdini som er Sverigesjef hos Non-Violence.

Les mer

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Siste nytt

Høyoppløste detaljer med SAF-oppdatering

Print deler med SAF-teknologi som er mer presise og i enda høyere oppløsning. Det er mulig med oppgraderingen som er utgitt av Stratasys.
Protech-H350-1024x683-1

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Nytt samarbeidsverktøy for additiv produksjon

Det er lansert en ny programvare for samarbeid og kommunikasjon mellom flere, i tillegg til tekst, video og fildeling har den også støtte for 3D-visning: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover