Svenskene satser videre på utdanning

Elevene får spesialistkompetanse innen 3d-printing.

Siden 2016 har nærmere et 40-talls 3d-printingspesialister fått utdannelse i Esløv i Sverige i et prøveprosjekt. Nå forlenges tilbudet i nye to år. – Det skal finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i sin utdanningsplan.

3d-printingspesialist med inretning mot design, konstruksjon og produksjon. Det heter utdanningen som siden for tre år siden drives av Esløvs kommunes yrkeshøyskoleutdanning. I beskrivelsen av utdanningen skriver man blant annet at Næringsdepartementet, samt bransjeorganisasjonen Teknikföretaget, regner med at gjennombruddet for 3d-printing kommer til å skje i løpet av 3–5 år.

– Derfor utdanner Yrkeshøyskolen i Esløv siden 2016 3d-printingspesialister på nivået over videregående skole. Når ulike bransjer for alvor begynner å søke etter nye medarbeidere med 3d-printingkompetanse, skal det finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – og ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i utdanningsplanen.

Helhetsperspektiv på 3d-printing
Under utdanningen inngår kursmomenter som 3d-printing sett fra et helhetsperspektiv, 3d-skanning, digital design, 3d-modellering og programvare, forberedelse, materiallære, forbedringsarbeid med mer. Teknikken, og potensielle jobber finnes for eksempel innen kjøretøy, fly, verksted, plast- og gummi, næringsmidler, forsvaret, medisin, dental, arkitektur, hjelpemidler, kultur og utdanning.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


MakerBot lanserer Method X

Makerbot lanserer 3d-printeren Method X. Ifølge produsenten skal den nye maskinen gjøre det mulig å printe i ABS – på ekte.

Publisert av: 

3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: