Svenskene satser videre på utdanning

Elevene får spesialistkompetanse innen 3d-printing.

Siden 2016 har nærmere et 40-talls 3d-printingspesialister fått utdannelse i Esløv i Sverige i et prøveprosjekt. Nå forlenges tilbudet i nye to år. – Det skal finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i sin utdanningsplan.

3d-printingspesialist med inretning mot design, konstruksjon og produksjon. Det heter utdanningen som siden for tre år siden drives av Esløvs kommunes yrkeshøyskoleutdanning. I beskrivelsen av utdanningen skriver man blant annet at Næringsdepartementet, samt bransjeorganisasjonen Teknikföretaget, regner med at gjennombruddet for 3d-printing kommer til å skje i løpet av 3–5 år.

– Derfor utdanner Yrkeshøyskolen i Esløv siden 2016 3d-printingspesialister på nivået over videregående skole. Når ulike bransjer for alvor begynner å søke etter nye medarbeidere med 3d-printingkompetanse, skal det finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – og ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i utdanningsplanen.

Helhetsperspektiv på 3d-printing
Under utdanningen inngår kursmomenter som 3d-printing sett fra et helhetsperspektiv, 3d-skanning, digital design, 3d-modellering og programvare, forberedelse, materiallære, forbedringsarbeid med mer. Teknikken, og potensielle jobber finnes for eksempel innen kjøretøy, fly, verksted, plast- og gummi, næringsmidler, forsvaret, medisin, dental, arkitektur, hjelpemidler, kultur og utdanning.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *