Svenskene satser videre på utdanning

Elevene får spesialistkompetanse innen 3d-printing.

Siden 2016 har nærmere et 40-talls 3d-printingspesialister fått utdannelse i Esløv i Sverige i et prøveprosjekt. Nå forlenges tilbudet i nye to år. – Det skal finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i sin utdanningsplan.

3d-printingspesialist med inretning mot design, konstruksjon og produksjon. Det heter utdanningen som siden for tre år siden drives av Esløvs kommunes yrkeshøyskoleutdanning. I beskrivelsen av utdanningen skriver man blant annet at Næringsdepartementet, samt bransjeorganisasjonen Teknikföretaget, regner med at gjennombruddet for 3d-printing kommer til å skje i løpet av 3–5 år.

– Derfor utdanner Yrkeshøyskolen i Esløv siden 2016 3d-printingspesialister på nivået over videregående skole. Når ulike bransjer for alvor begynner å søke etter nye medarbeidere med 3d-printingkompetanse, skal det finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – og ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i utdanningsplanen.

Helhetsperspektiv på 3d-printing
Under utdanningen inngår kursmomenter som 3d-printing sett fra et helhetsperspektiv, 3d-skanning, digital design, 3d-modellering og programvare, forberedelse, materiallære, forbedringsarbeid med mer. Teknikken, og potensielle jobber finnes for eksempel innen kjøretøy, fly, verksted, plast- og gummi, næringsmidler, forsvaret, medisin, dental, arkitektur, hjelpemidler, kultur og utdanning.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny 3d-printer for dentalbransjen

Den amerikanske 3d-printerleverandøren Stratasys slapp nylig et hint om deres kommende 3d-printer for dentalbransjen på sitt nettsted. J720 skal ifølge Stratasys komme til å kunne 3d-printe realistiske modeller.

Publisert av: 

Fem grunner til at firmaene velger å benytte servicebyråer

Additiv tilvirkning i metall er populært, men flere sluttbrukere nøler med å starte opp med egen produksjon av 3d-printede metalldeler i eget hus. Dette er en fordel for servicebyråer som spesialiserer seg på å 3d-printe på oppdrag for andre. Denne artikkelen peker på fem faktorer som gjør at enkelte servicebyråer planlegger å doble antallet metallprintere i 2019.

Publisert av: 

Intervju: Kvinner i 3d-printing

For fem år siden grunnla Nora Touré organisasjonen Women in 3D Printing som arbeider for mangfold i den additive tilvirkningsindustrien.

Publisert av: 

Ny storformatprinter fra Massivit

Produsenten av storformat 3d-printere Massivit lanserer en ny modell. Massivit 1800 Pro er en oppgradert utgave av deres tidligere Massivit 1800.

Publisert av: 

3d-print i Oscarvinnende film

3d-printing ble benyttet under kostymedesignet for den Oscarbelønnede amerikanske filmen Black Panther. Kostymet har også høstet priser på andre gallaer.

Publisert av: 

Sikrer seg med sertifiseringer

Digital Metal kan meddele at deres binder jetting metallsystem, DM P2500, UL-sertifiseres. Og i tillegg lanserer de for tiden to nye legeringer som tåler høye temperaturer.

Publisert av: 

USA: Hær og marine tar i bruk 3d-printing i felten

Den amerikanske hær og marine tar ombord 3d-printing for å sette fart på sine operasjoner. Over en 28-måneders periode skal marinens USS George HW Bush (CVN 77) hangarskip oppgraderes med både konvensjonelle og 3d-printede deler.

Publisert av: 

Vant pris for verktøystål

En 3d-printet ståltype, som er i stand til å produsere verktøy som kan skjære gjennom titan, har vunnet en pris på $15 tusen australske dollar for en doktorgradskandidat på RMIT Universitetet i Melbourne.

Publisert av: 

Svenskene satser videre på utdanning

Siden 2016 har nærmere et 40-talls 3d-printingspesialister fått utdannelse i Esløv i Sverige i et prøveprosjekt. Nå forlenges tilbudet i nye to år. – Det skal finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i sin utdanningsplan.

Publisert av: