Svenskene satser videre på utdanning

Elevene får spesialistkompetanse innen 3d-printing.

Siden 2016 har nærmere et 40-talls 3d-printingspesialister fått utdannelse i Esløv i Sverige i et prøveprosjekt. Nå forlenges tilbudet i nye to år. – Det skal finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i sin utdanningsplan.

3d-printingspesialist med inretning mot design, konstruksjon og produksjon. Det heter utdanningen som siden for tre år siden drives av Esløvs kommunes yrkeshøyskoleutdanning. I beskrivelsen av utdanningen skriver man blant annet at Næringsdepartementet, samt bransjeorganisasjonen Teknikföretaget, regner med at gjennombruddet for 3d-printing kommer til å skje i løpet av 3–5 år.

– Derfor utdanner Yrkeshøyskolen i Esløv siden 2016 3d-printingspesialister på nivået over videregående skole. Når ulike bransjer for alvor begynner å søke etter nye medarbeidere med 3d-printingkompetanse, skal det finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – og ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i utdanningsplanen.

Helhetsperspektiv på 3d-printing
Under utdanningen inngår kursmomenter som 3d-printing sett fra et helhetsperspektiv, 3d-skanning, digital design, 3d-modellering og programvare, forberedelse, materiallære, forbedringsarbeid med mer. Teknikken, og potensielle jobber finnes for eksempel innen kjøretøy, fly, verksted, plast- og gummi, næringsmidler, forsvaret, medisin, dental, arkitektur, hjelpemidler, kultur og utdanning.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Markedet peker oppover igjen

Additiv produksjon med polymerer og metaller går mot historiske høyder. Det viser en ny rapport fra det amerikanske markedsanalyseselskapet SmarTech Analysis. Tall fra andre kvartal 2021 viser nivåer som er høyere enn før pandemien.

Publisert av: