Vant pris for verktøystål

Det prisvinnende LMD 3d-printede verktøyet. Foto via RMIT University

En 3d-printet ståltype, som er i stand til å produsere verktøy som kan skjære gjennom titan, har vunnet en pris på $15 tusen australske dollar for en doktorgradskandidat på RMIT Universitetet i Melbourne.

Prosjektet har vært gjort i samarbeid med det australske teknologisenteret for forsvarsmateriell (Australian Defence Materials Technology Centre – DMTC) og produsent av industrielle skjæreverktøy Sutton Tools, og ble ledet av Jimmy Toton, fra Mechanical and Manufacturing Engineering på RMIT. Ved å demonstrere hvor effektivt det 3d-printede stålet kan være, vant Toton «Avalon International Airshow’s 2019 Young Defence Innovator Award».

–Denne utviklingen kan potensielt skape signifikante forbedringer i produktivitet og derfor redusere kostnader for høykvalitets-, komplekse komponenter i romfarts- og forsvarsindustrien, sa Toton til #D Printing Industry etter å ha vunnet prisen.

Å lage et bedre verktøystål

Totons prosjekt, som ble gjennomført under oppsyn av Professor Milan Brandt på RMIT, gikk ut på å effektivt prosessere og lage verktøy fra en type mareldingstål via laser metal deposition (LMD). Den spesifikke typen stål det var fokus på var et karbonfritt jern, kobolt, molybendum (FeCoMo) basert legering “med egenskaper” forklarer Toton, “overlegne høyfartsstål (HSS)” som vanligvis benyttes til å lage verktøy for å kutte i metall. Spesifikt har det FeCoMo-baserte stålet bedre hardhet oppvarmet og motstandsdyktighet mot termisk mykning, noe som gjorde det ideelt for å bearbeide titan og rustfritt stål. Til tross for at legeringen har et antall attraktive egenskaper har det vært en utfordring å 3d-printe med, grunnet en tendens til sprekkdannelse.

TRUMPF TruLaser Cell 7020 på RMIT. Foto via Advanced Manufacturing Precinct/RMIT University

Arbeidet ble utført på en TruLaser Cell 7020 fra den tyske maskinverktøyleverandøren TRUMPF.  TruLaser Cell 7020 er et stort industrielt system som kan konfigureres som man ønsker til å foreta kutting, sveising og LMD. Universitetet RMIT har en av disse maskinene på laboratoriet for avansert produksjon.

Reduserer kostnader for forsvar og romfart

Sammenliknet med stålverktøy som er produsert med konvensjonelle produksjonsmetoder tangerte de 3d-printede verktøyene, og i enkelte tilfeller overgikk evnen til å skjære og kutte i titanlegeringer – en utvikling man mener er «den første overbevisende demonstrasjonen» i sitt slag.

–Nå som vi har vist hva som er mulig, kan man begynne å ta i bruk det fulle potensialet for 3d-printing på dette området, hvor det kan forbedre produktivitet og verktøyenes holdbarhet samtidig som kostnadene reduseres, kommenterer Toton.

Additiv teknologi er på fremvekst globalt og Jimmys prosjekt setter fokus på et marked hvor det kan benyttes nettopp på grunn av fordelene denne teknologien tilbyr over konvensjonelle produksjonsmetoder, konkluderer Totons overvåker Professor Brandt.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printer hjem for folk med lav inntekt

Denne sommeren er det et prosjekt som skal realiseres i Latin-Amerika, der man skal skape «verdens første 3d-printede samfunn» for å avhjelpe hjemløshet hos fattige.

Publisert av: 

Henkel kjøper amerikanske Molecule for å styrke materialsiden

Den tyske kjemigiganten Henkel har kjøpt opp det amerikanske selskapet Molecule Corp, som driver innen 3d-printing og industriell inkjet-printing. Dette er en indikasjon på at Henkel styrker sin portefølje med materialer for 3d-printing, og er et skritt i retning av foretakets mål om å bli det ledende selskapet i sektoren.

Publisert av: 

ABB og Rise har tro på roboter

ABB og Riso har et prosjekt sammen hvor robotarmer overtar 3d-printjobben. Det tar 20 minutter å programmere roboten og dette har fremtiden for seg, mener samrbeidspartnerne.

Publisert av: 

Grafen i fokus for nytt prosjekt

Markedet for metallpulver vokser med mer enn 20 prosent hvert år. Nå skal det svenske forskningsinstituttet Swerim sammen med Uppsala universitet og industripartneren Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing og Quintus Technologies, undersøke hvordan industrikomponenter kan gjøres sterkere ved å tillsette grafenpulver.

Publisert av: 

3d-printede kreasjoner inntok den røde løperen

Den amerikanske motedesigneren Zac Posen har i samarbeid med GE Additive og Protolabs designet en ny kleskolleksjon med 3d-printede elementer. På Met-gallaens røde løper den 6. mai ble det vist en rekke plagg og tilbehør for omverdenen.

Publisert av: 

Større satsing på 3d-printede organer i rommet

For å unngå at tyngdekraft ødelegger sensitive bioprintede deler har det vært foretatt en rekke eksperimenter med printing av organer og annet biomateriale ombord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Publisert av: 

HP lanserer ny serie med industrielle 3D-printere

I dag er en stor dag for HPs 3d- og digitale produksjonssatsning. Sammen med Siemens lettet de på sløret til den nye HP Jet Fusion 5200-serien med 3d-print-løsninger. I tillegg viste de frem et nytt sertifisert TPU-materiale, ideell for elastiske deler. De introduserte også «HP Digital Manufacturing Network», et globalt nettverk for 3D-delleverandører.

Publisert av: 

Designguide for 3d-printing med metall

Hvis man ikke forstår de grunnleggende prinsippene som ligger bak 3d-printing i metall og teknologiens begrensninger kan det føre til ikke-fungerende deler og bortkastet tid og ressurser.

Publisert av: 

EOS feirer 30 år med 3d-print

EOS feirer 30 år innen den additive tilvirkningsbransjen. De har gått fra additiv tilvirkning av plast til også å levere metallsystemer og i dag har de over 1200 ansatte over hele verden. Men hvordan tenker de å takle den stadig større konkurransen på markedet i fremtiden?

Publisert av: