Vant pris for verktøystål

Det prisvinnende LMD 3d-printede verktøyet. Foto via RMIT University

En 3d-printet ståltype, som er i stand til å produsere verktøy som kan skjære gjennom titan, har vunnet en pris på $15 tusen australske dollar for en doktorgradskandidat på RMIT Universitetet i Melbourne.

Prosjektet har vært gjort i samarbeid med det australske teknologisenteret for forsvarsmateriell (Australian Defence Materials Technology Centre – DMTC) og produsent av industrielle skjæreverktøy Sutton Tools, og ble ledet av Jimmy Toton, fra Mechanical and Manufacturing Engineering på RMIT. Ved å demonstrere hvor effektivt det 3d-printede stålet kan være, vant Toton «Avalon International Airshow’s 2019 Young Defence Innovator Award».

–Denne utviklingen kan potensielt skape signifikante forbedringer i produktivitet og derfor redusere kostnader for høykvalitets-, komplekse komponenter i romfarts- og forsvarsindustrien, sa Toton til #D Printing Industry etter å ha vunnet prisen.

Å lage et bedre verktøystål

Totons prosjekt, som ble gjennomført under oppsyn av Professor Milan Brandt på RMIT, gikk ut på å effektivt prosessere og lage verktøy fra en type mareldingstål via laser metal deposition (LMD). Den spesifikke typen stål det var fokus på var et karbonfritt jern, kobolt, molybendum (FeCoMo) basert legering “med egenskaper” forklarer Toton, “overlegne høyfartsstål (HSS)” som vanligvis benyttes til å lage verktøy for å kutte i metall. Spesifikt har det FeCoMo-baserte stålet bedre hardhet oppvarmet og motstandsdyktighet mot termisk mykning, noe som gjorde det ideelt for å bearbeide titan og rustfritt stål. Til tross for at legeringen har et antall attraktive egenskaper har det vært en utfordring å 3d-printe med, grunnet en tendens til sprekkdannelse.

TRUMPF TruLaser Cell 7020 på RMIT. Foto via Advanced Manufacturing Precinct/RMIT University

Arbeidet ble utført på en TruLaser Cell 7020 fra den tyske maskinverktøyleverandøren TRUMPF.  TruLaser Cell 7020 er et stort industrielt system som kan konfigureres som man ønsker til å foreta kutting, sveising og LMD. Universitetet RMIT har en av disse maskinene på laboratoriet for avansert produksjon.

Reduserer kostnader for forsvar og romfart

Sammenliknet med stålverktøy som er produsert med konvensjonelle produksjonsmetoder tangerte de 3d-printede verktøyene, og i enkelte tilfeller overgikk evnen til å skjære og kutte i titanlegeringer – en utvikling man mener er «den første overbevisende demonstrasjonen» i sitt slag.

–Nå som vi har vist hva som er mulig, kan man begynne å ta i bruk det fulle potensialet for 3d-printing på dette området, hvor det kan forbedre produktivitet og verktøyenes holdbarhet samtidig som kostnadene reduseres, kommenterer Toton.

Additiv teknologi er på fremvekst globalt og Jimmys prosjekt setter fokus på et marked hvor det kan benyttes nettopp på grunn av fordelene denne teknologien tilbyr over konvensjonelle produksjonsmetoder, konkluderer Totons overvåker Professor Brandt.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny 3d-printer for dentalbransjen

Den amerikanske 3d-printerleverandøren Stratasys slapp nylig et hint om deres kommende 3d-printer for dentalbransjen på sitt nettsted. J720 skal ifølge Stratasys komme til å kunne 3d-printe realistiske modeller.

Publisert av: 

Fem grunner til at firmaene velger å benytte servicebyråer

Additiv tilvirkning i metall er populært, men flere sluttbrukere nøler med å starte opp med egen produksjon av 3d-printede metalldeler i eget hus. Dette er en fordel for servicebyråer som spesialiserer seg på å 3d-printe på oppdrag for andre. Denne artikkelen peker på fem faktorer som gjør at enkelte servicebyråer planlegger å doble antallet metallprintere i 2019.

Publisert av: 

Intervju: Kvinner i 3d-printing

For fem år siden grunnla Nora Touré organisasjonen Women in 3D Printing som arbeider for mangfold i den additive tilvirkningsindustrien.

Publisert av: 

Ny storformatprinter fra Massivit

Produsenten av storformat 3d-printere Massivit lanserer en ny modell. Massivit 1800 Pro er en oppgradert utgave av deres tidligere Massivit 1800.

Publisert av: 

3d-print i Oscarvinnende film

3d-printing ble benyttet under kostymedesignet for den Oscarbelønnede amerikanske filmen Black Panther. Kostymet har også høstet priser på andre gallaer.

Publisert av: 

Sikrer seg med sertifiseringer

Digital Metal kan meddele at deres binder jetting metallsystem, DM P2500, UL-sertifiseres. Og i tillegg lanserer de for tiden to nye legeringer som tåler høye temperaturer.

Publisert av: 

USA: Hær og marine tar i bruk 3d-printing i felten

Den amerikanske hær og marine tar ombord 3d-printing for å sette fart på sine operasjoner. Over en 28-måneders periode skal marinens USS George HW Bush (CVN 77) hangarskip oppgraderes med både konvensjonelle og 3d-printede deler.

Publisert av: 

Vant pris for verktøystål

En 3d-printet ståltype, som er i stand til å produsere verktøy som kan skjære gjennom titan, har vunnet en pris på $15 tusen australske dollar for en doktorgradskandidat på RMIT Universitetet i Melbourne.

Publisert av: 

Svenskene satser videre på utdanning

Siden 2016 har nærmere et 40-talls 3d-printingspesialister fått utdannelse i Esløv i Sverige i et prøveprosjekt. Nå forlenges tilbudet i nye to år. – Det skal finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i sin utdanningsplan.

Publisert av: