Verdens største 3d-printede rakettmotor

Prototype av Prime-raketten. Foto: Orbex

Det skotske romfartselskapet Orbex viste nylig en prototype av totrinnsraketten Prime. Med verdens største 3d-printede motor skal raketten få nok kraft til å kunne utplassere satellitter i rommet.

Det er ingen nyhet at 3d-printing er en anvendelig produksjonemetode innen romfarten. Nylig leverte også skottene et bevis på dette da selskapet Orbex åpnet dørene til et nytt fabrikkanlegg i det skotske høylandet, hvor de skal utvikle nye raketter. Foruten å ta en titt på lokalene fikk bransjefolk innen romfart mulighet til å sjekke ut selskapets nyeste innovasjon, totrinnsraketten Prime. Med verdens største 3d-printede rakettmotor skal raketten få nok kraft til å kunne utplassere satellitter i rommet.

Rakettmotoren er utført i lettvektig karbonfiber (aluminium og karbonfiber) og er i dag verdens største i sitt slag. Ifølge Orbex er raketten 30 prosent lettere og 20 prosent mer effektiv sammenliknet med andre rakettmotorer. Hva klimaspørsmålet angår så er motoren utviklet for å drives av biopropan – et brennstoff som er fremstilt av biologiske råvarer. Biopropan slipper ut 90 prosent mindre karbondioksyd, i forhold til motorer som drives med fossile brennstoffer.

For å 3d-printe rakettmotoren tok selskapet imot hjelp av tyske SLM Solutions. Vanligvis benyttes sveising som en måte å kople sammen rakettmotorens ulike deler på. Men med 3d-printing kan man unngå disse «svake områdene», som er ekstra utsatte under ekstreme temperaturer og trykkfall og -økninger.

Skal levere satellitter
Rakettens hovedsakelige oppgave kommer til å være å sette ut små satellitter i jordens omløpsbane.

– Siden offentliggjøringen i juli 2018 om at vi hadde blitt utstyrt for å starte fra Sutherlands romportal, har Orbex vært på en utrolig reise. I stor utstrekning bak kulissene, sier Chris Larmour, administrerende direktør for Orbex og forklarer:

– Dette endres i dag, som vi offentlig avslører selskapets tekniske og kommersielle fremskritt. Ikke bare at vi har en komplett konstruksjonsprototype av hele andre trinn i Prime-raketten, men også en voksende liste over kunder som håper å være blant de første som lanserer satellitter fra Skottland.

Orbex har fått godkjennelse fra Storbritannias romfartsmyndighet til å gjøre oppskytinger ved en base i Sutherland på det skotske høylandet. Foto: Orbex

Oppskytningen av Prime er planlagt til 2021 fra en ny oppskytningsrampe i Sutherland, nordre Skottland. Først kommer raketten til å bære med seg utstyr for testrunder, og deretter skal den hjelpe sveitsiske Astrocast SA med å spre 64 nanosatellitter for Internet of Things.

– Vi ser frem til neste steg i vår utvikling fra vårt nye hjem i Skottland, avslutter Chris Larmour.

Videokilde: Sky News.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny 3d-printer for dentalbransjen

Den amerikanske 3d-printerleverandøren Stratasys slapp nylig et hint om deres kommende 3d-printer for dentalbransjen på sitt nettsted. J720 skal ifølge Stratasys komme til å kunne 3d-printe realistiske modeller.

Publisert av: 

Fem grunner til at firmaene velger å benytte servicebyråer

Additiv tilvirkning i metall er populært, men flere sluttbrukere nøler med å starte opp med egen produksjon av 3d-printede metalldeler i eget hus. Dette er en fordel for servicebyråer som spesialiserer seg på å 3d-printe på oppdrag for andre. Denne artikkelen peker på fem faktorer som gjør at enkelte servicebyråer planlegger å doble antallet metallprintere i 2019.

Publisert av: 

Intervju: Kvinner i 3d-printing

For fem år siden grunnla Nora Touré organisasjonen Women in 3D Printing som arbeider for mangfold i den additive tilvirkningsindustrien.

Publisert av: 

Ny storformatprinter fra Massivit

Produsenten av storformat 3d-printere Massivit lanserer en ny modell. Massivit 1800 Pro er en oppgradert utgave av deres tidligere Massivit 1800.

Publisert av: 

3d-print i Oscarvinnende film

3d-printing ble benyttet under kostymedesignet for den Oscarbelønnede amerikanske filmen Black Panther. Kostymet har også høstet priser på andre gallaer.

Publisert av: 

Sikrer seg med sertifiseringer

Digital Metal kan meddele at deres binder jetting metallsystem, DM P2500, UL-sertifiseres. Og i tillegg lanserer de for tiden to nye legeringer som tåler høye temperaturer.

Publisert av: 

USA: Hær og marine tar i bruk 3d-printing i felten

Den amerikanske hær og marine tar ombord 3d-printing for å sette fart på sine operasjoner. Over en 28-måneders periode skal marinens USS George HW Bush (CVN 77) hangarskip oppgraderes med både konvensjonelle og 3d-printede deler.

Publisert av: 

Vant pris for verktøystål

En 3d-printet ståltype, som er i stand til å produsere verktøy som kan skjære gjennom titan, har vunnet en pris på $15 tusen australske dollar for en doktorgradskandidat på RMIT Universitetet i Melbourne.

Publisert av: 

Svenskene satser videre på utdanning

Siden 2016 har nærmere et 40-talls 3d-printingspesialister fått utdannelse i Esløv i Sverige i et prøveprosjekt. Nå forlenges tilbudet i nye to år. – Det skal finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i sin utdanningsplan.

Publisert av: