Verdens største 3d-printede rakettmotor

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 21 februar 2019
Prototype av Prime-raketten. Foto: Orbex

Det skotske romfartselskapet Orbex viste nylig en prototype av totrinnsraketten Prime. Med verdens største 3d-printede motor skal raketten få nok kraft til å kunne utplassere satellitter i rommet.

Det er ingen nyhet at 3d-printing er en anvendelig produksjonemetode innen romfarten. Nylig leverte også skottene et bevis på dette da selskapet Orbex åpnet dørene til et nytt fabrikkanlegg i det skotske høylandet, hvor de skal utvikle nye raketter. Foruten å ta en titt på lokalene fikk bransjefolk innen romfart mulighet til å sjekke ut selskapets nyeste innovasjon, totrinnsraketten Prime. Med verdens største 3d-printede rakettmotor skal raketten få nok kraft til å kunne utplassere satellitter i rommet.

Rakettmotoren er utført i lettvektig karbonfiber (aluminium og karbonfiber) og er i dag verdens største i sitt slag. Ifølge Orbex er raketten 30 prosent lettere og 20 prosent mer effektiv sammenliknet med andre rakettmotorer. Hva klimaspørsmålet angår så er motoren utviklet for å drives av biopropan – et brennstoff som er fremstilt av biologiske råvarer. Biopropan slipper ut 90 prosent mindre karbondioksyd, i forhold til motorer som drives med fossile brennstoffer.

For å 3d-printe rakettmotoren tok selskapet imot hjelp av tyske SLM Solutions. Vanligvis benyttes sveising som en måte å kople sammen rakettmotorens ulike deler på. Men med 3d-printing kan man unngå disse «svake områdene», som er ekstra utsatte under ekstreme temperaturer og trykkfall og -økninger.

Skal levere satellitter
Rakettens hovedsakelige oppgave kommer til å være å sette ut små satellitter i jordens omløpsbane.

– Siden offentliggjøringen i juli 2018 om at vi hadde blitt utstyrt for å starte fra Sutherlands romportal, har Orbex vært på en utrolig reise. I stor utstrekning bak kulissene, sier Chris Larmour, administrerende direktør for Orbex og forklarer:

– Dette endres i dag, som vi offentlig avslører selskapets tekniske og kommersielle fremskritt. Ikke bare at vi har en komplett konstruksjonsprototype av hele andre trinn i Prime-raketten, men også en voksende liste over kunder som håper å være blant de første som lanserer satellitter fra Skottland.

Orbex har fått godkjennelse fra Storbritannias romfartsmyndighet til å gjøre oppskytinger ved en base i Sutherland på det skotske høylandet. Foto: Orbex

Oppskytningen av Prime er planlagt til 2021 fra en ny oppskytningsrampe i Sutherland, nordre Skottland. Først kommer raketten til å bære med seg utstyr for testrunder, og deretter skal den hjelpe sveitsiske Astrocast SA med å spre 64 nanosatellitter for Internet of Things.

– Vi ser frem til neste steg i vår utvikling fra vårt nye hjem i Skottland, avslutter Chris Larmour.

Videokilde: Sky News.

Les mer

Nano Dimension kjøper Markforged

I fjor sommer annonserte Nano Dimension at selskapet kjøper Desktop Metal. Nå åpner Nano Dimension igjen lommeboken for å skaffe seg en annen stor aktør i bransjen: Markforged.
Mf_Shai_Terem-1-1024x683

Formnext står sterkt også i dårligere tider

Det nærmer seg igjen et av årets høydepunkter i AM-bransjen: Formnext-messen i Frankfurt. Knappe to måneder før dørene åpner har 820 utstillere kjøpt standplass.
Formnext-entre-ny-1024x683

Space X kjøper Velo 3D-lisens

Elon Musks Space Exploration Technologies Corp (Space X) har inngått en lisens- og supportavtale med Velo 3D med en prislapp på 8 millioner dollar.
SpaceX-Velo3D

nTop inngår partnerskap med NVIDIA for GPU-drevet design for AM

Programvareprodusenten nTop har annonsert et interessant samarbeid med skjermprodusenten NVIDIA.
ntop-nvidia-rendering-cover

Siste nytt

Nano Dimension kjøper Markforged

I fjor sommer annonserte Nano Dimension at selskapet kjøper Desktop Metal. Nå åpner Nano Dimension igjen lommeboken for å skaffe seg en annen stor aktør i bransjen: Markforged.
Mf_Shai_Terem-1-1024x683

Formnext står sterkt også i dårligere tider

Det nærmer seg igjen et av årets høydepunkter i AM-bransjen: Formnext-messen i Frankfurt. Knappe to måneder før dørene åpner har 820 utstillere kjøpt standplass.
Formnext-entre-ny-1024x683

Intamsys presenterer industriell desktop-printer

En ultrarask FFF-modell 3D-skriver for industrielle applikasjoner. Slik beskriver Intamsys nye FUNMAT Pro 310 NEO, som ble lansert på et digitalt arrangement 26. september.
Intamsys-1

Krones printer deler og reservedeler med Ultimaker

Krones er en ledende produsent av komplette systemer for bryggerier, drikkevareprodusenter og matprodusenter. De har teamet opp med Ultimaker for å 3D-printe både deler og reservedeler til sine produksjonslinjer. På forespørsel printer de også deler lokalt for sine kunder.
krones1