Verdens største 3d-printede rakettmotor

Prototype av Prime-raketten. Foto: Orbex

Det skotske romfartselskapet Orbex viste nylig en prototype av totrinnsraketten Prime. Med verdens største 3d-printede motor skal raketten få nok kraft til å kunne utplassere satellitter i rommet.

Det er ingen nyhet at 3d-printing er en anvendelig produksjonemetode innen romfarten. Nylig leverte også skottene et bevis på dette da selskapet Orbex åpnet dørene til et nytt fabrikkanlegg i det skotske høylandet, hvor de skal utvikle nye raketter. Foruten å ta en titt på lokalene fikk bransjefolk innen romfart mulighet til å sjekke ut selskapets nyeste innovasjon, totrinnsraketten Prime. Med verdens største 3d-printede rakettmotor skal raketten få nok kraft til å kunne utplassere satellitter i rommet.

Rakettmotoren er utført i lettvektig karbonfiber (aluminium og karbonfiber) og er i dag verdens største i sitt slag. Ifølge Orbex er raketten 30 prosent lettere og 20 prosent mer effektiv sammenliknet med andre rakettmotorer. Hva klimaspørsmålet angår så er motoren utviklet for å drives av biopropan – et brennstoff som er fremstilt av biologiske råvarer. Biopropan slipper ut 90 prosent mindre karbondioksyd, i forhold til motorer som drives med fossile brennstoffer.

For å 3d-printe rakettmotoren tok selskapet imot hjelp av tyske SLM Solutions. Vanligvis benyttes sveising som en måte å kople sammen rakettmotorens ulike deler på. Men med 3d-printing kan man unngå disse “svake områdene”, som er ekstra utsatte under ekstreme temperaturer og trykkfall og -økninger.

Skal levere satellitter
Rakettens hovedsakelige oppgave kommer til å være å sette ut små satellitter i jordens omløpsbane.

– Siden offentliggjøringen i juli 2018 om at vi hadde blitt utstyrt for å starte fra Sutherlands romportal, har Orbex vært på en utrolig reise. I stor utstrekning bak kulissene, sier Chris Larmour, administrerende direktør for Orbex og forklarer:

– Dette endres i dag, som vi offentlig avslører selskapets tekniske og kommersielle fremskritt. Ikke bare at vi har en komplett konstruksjonsprototype av hele andre trinn i Prime-raketten, men også en voksende liste over kunder som håper å være blant de første som lanserer satellitter fra Skottland.

Orbex har fått godkjennelse fra Storbritannias romfartsmyndighet til å gjøre oppskytinger ved en base i Sutherland på det skotske høylandet. Foto: Orbex

Oppskytningen av Prime er planlagt til 2021 fra en ny oppskytningsrampe i Sutherland, nordre Skottland. Først kommer raketten til å bære med seg utstyr for testrunder, og deretter skal den hjelpe sveitsiske Astrocast SA med å spre 64 nanosatellitter for Internet of Things.

– Vi ser frem til neste steg i vår utvikling fra vårt nye hjem i Skottland, avslutter Chris Larmour.

Videokilde: Sky News.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: