Verdens største 3d-printede rakettmotor

Prototype av Prime-raketten. Foto: Orbex

Det skotske romfartselskapet Orbex viste nylig en prototype av totrinnsraketten Prime. Med verdens største 3d-printede motor skal raketten få nok kraft til å kunne utplassere satellitter i rommet.

Det er ingen nyhet at 3d-printing er en anvendelig produksjonemetode innen romfarten. Nylig leverte også skottene et bevis på dette da selskapet Orbex åpnet dørene til et nytt fabrikkanlegg i det skotske høylandet, hvor de skal utvikle nye raketter. Foruten å ta en titt på lokalene fikk bransjefolk innen romfart mulighet til å sjekke ut selskapets nyeste innovasjon, totrinnsraketten Prime. Med verdens største 3d-printede rakettmotor skal raketten få nok kraft til å kunne utplassere satellitter i rommet.

Rakettmotoren er utført i lettvektig karbonfiber (aluminium og karbonfiber) og er i dag verdens største i sitt slag. Ifølge Orbex er raketten 30 prosent lettere og 20 prosent mer effektiv sammenliknet med andre rakettmotorer. Hva klimaspørsmålet angår så er motoren utviklet for å drives av biopropan – et brennstoff som er fremstilt av biologiske råvarer. Biopropan slipper ut 90 prosent mindre karbondioksyd, i forhold til motorer som drives med fossile brennstoffer.

For å 3d-printe rakettmotoren tok selskapet imot hjelp av tyske SLM Solutions. Vanligvis benyttes sveising som en måte å kople sammen rakettmotorens ulike deler på. Men med 3d-printing kan man unngå disse «svake områdene», som er ekstra utsatte under ekstreme temperaturer og trykkfall og -økninger.

Skal levere satellitter
Rakettens hovedsakelige oppgave kommer til å være å sette ut små satellitter i jordens omløpsbane.

– Siden offentliggjøringen i juli 2018 om at vi hadde blitt utstyrt for å starte fra Sutherlands romportal, har Orbex vært på en utrolig reise. I stor utstrekning bak kulissene, sier Chris Larmour, administrerende direktør for Orbex og forklarer:

– Dette endres i dag, som vi offentlig avslører selskapets tekniske og kommersielle fremskritt. Ikke bare at vi har en komplett konstruksjonsprototype av hele andre trinn i Prime-raketten, men også en voksende liste over kunder som håper å være blant de første som lanserer satellitter fra Skottland.

Orbex har fått godkjennelse fra Storbritannias romfartsmyndighet til å gjøre oppskytinger ved en base i Sutherland på det skotske høylandet. Foto: Orbex

Oppskytningen av Prime er planlagt til 2021 fra en ny oppskytningsrampe i Sutherland, nordre Skottland. Først kommer raketten til å bære med seg utstyr for testrunder, og deretter skal den hjelpe sveitsiske Astrocast SA med å spre 64 nanosatellitter for Internet of Things.

– Vi ser frem til neste steg i vår utvikling fra vårt nye hjem i Skottland, avslutter Chris Larmour.

Videokilde: Sky News.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printer hjem for folk med lav inntekt

Denne sommeren er det et prosjekt som skal realiseres i Latin-Amerika, der man skal skape «verdens første 3d-printede samfunn» for å avhjelpe hjemløshet hos fattige.

Publisert av: 

Henkel kjøper amerikanske Molecule for å styrke materialsiden

Den tyske kjemigiganten Henkel har kjøpt opp det amerikanske selskapet Molecule Corp, som driver innen 3d-printing og industriell inkjet-printing. Dette er en indikasjon på at Henkel styrker sin portefølje med materialer for 3d-printing, og er et skritt i retning av foretakets mål om å bli det ledende selskapet i sektoren.

Publisert av: 

ABB og Rise har tro på roboter

ABB og Riso har et prosjekt sammen hvor robotarmer overtar 3d-printjobben. Det tar 20 minutter å programmere roboten og dette har fremtiden for seg, mener samrbeidspartnerne.

Publisert av: 

Grafen i fokus for nytt prosjekt

Markedet for metallpulver vokser med mer enn 20 prosent hvert år. Nå skal det svenske forskningsinstituttet Swerim sammen med Uppsala universitet og industripartneren Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing og Quintus Technologies, undersøke hvordan industrikomponenter kan gjøres sterkere ved å tillsette grafenpulver.

Publisert av: 

3d-printede kreasjoner inntok den røde løperen

Den amerikanske motedesigneren Zac Posen har i samarbeid med GE Additive og Protolabs designet en ny kleskolleksjon med 3d-printede elementer. På Met-gallaens røde løper den 6. mai ble det vist en rekke plagg og tilbehør for omverdenen.

Publisert av: 

Større satsing på 3d-printede organer i rommet

For å unngå at tyngdekraft ødelegger sensitive bioprintede deler har det vært foretatt en rekke eksperimenter med printing av organer og annet biomateriale ombord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Publisert av: 

HP lanserer ny serie med industrielle 3D-printere

I dag er en stor dag for HPs 3d- og digitale produksjonssatsning. Sammen med Siemens lettet de på sløret til den nye HP Jet Fusion 5200-serien med 3d-print-løsninger. I tillegg viste de frem et nytt sertifisert TPU-materiale, ideell for elastiske deler. De introduserte også «HP Digital Manufacturing Network», et globalt nettverk for 3D-delleverandører.

Publisert av: 

Designguide for 3d-printing med metall

Hvis man ikke forstår de grunnleggende prinsippene som ligger bak 3d-printing i metall og teknologiens begrensninger kan det føre til ikke-fungerende deler og bortkastet tid og ressurser.

Publisert av: 

EOS feirer 30 år med 3d-print

EOS feirer 30 år innen den additive tilvirkningsbransjen. De har gått fra additiv tilvirkning av plast til også å levere metallsystemer og i dag har de over 1200 ansatte over hele verden. Men hvordan tenker de å takle den stadig større konkurransen på markedet i fremtiden?

Publisert av: