Arkitektur med ny tankegang

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 28 mars 2019
Prosjektet Tiny Bauhaus kommer man til å kunne se rundt om i Europa i 2019.

For arkitekter er det flere fordeler med å ta i bruk additiv tilvirking. Ifølge det tyske bygge- og teknologiforetaket Aectual som 3d-printer for arkitekter, begynner printing i de større formatene å forlate sin eksperimentelle fase og entre den virkelige verden.

 

Hedwig Heinsman

– Aectual tilbyr en smidig digital produksjonsledelse som går fra design til printproduksjon til installasjon på stedet, sier Hedwig Heinsman.

– Vi anvender vår egen innebygde software- og hardwareteknikk som muliggjør en meget strømlinjeformet design- og byggeprosess, forteller Hedwig Heinsman, medgrunder og informasjonssjef hos Aectual til 3dp.

DUS Architects, et arkitektforetak som la grunnen for det mer tekniske innrettede foretaket Aectual, designet nylig en mindre versjon av den tyska designstilen Bauhaus. Dette siden det var 100 år siden stilen startet. Med hjelp av Aectual kunne prosjektet dekoreres med unike 3d-printede delar.

– DUS var ansvarlig for den arkitektoniske utformingen. Aectual gjorde det enklere med den digitale plattformen som bygningen ble konstruert på, og som innbefatter et digitalt produkt som tilpasser verktøy, robotprinteren og materialet samt monteringen av de trykte bygningsdelene.

Hvilke trender ser dere akkurat nå innenfor deres område?

– Vi elsker at XL arkitektonisk 3d-printing er på vei ut av den eksperimentelle fasen og entrer den virkelige verden. Vi ser store forskjeller i printkvalitet og foretak som i første rekke fokuserer på printing, mens vi skiller oss ut gjennom å inneha en fullstendig one-stop-shop-løsning.

Er det noen spesielle materialer som deres kunder er mer interesserte i akkurat nå?

– Vi arbeider med en rekke plastmaterialer med stort fokus på holdbarhet. Våre plastmaterialer er enten biobaserte, lagd av plantevekster eller gjenvunnet plast. Det holdbare aspektet er også det som våre kunder virkelig verdsetter, sier Hedwig og fortsetter:

– Dessuten kombinerer vi ofte våre plastmaterialer med tradisjonelle materialer som terrazzo, hvilket skaper meget rike og taktile produkter.

Hvordan ser designprosessen ut?

– Vi tilbyr muligheten for at de printede elementene også produseres i miniatyr før vi starter opp med printing i de store formatene, forteller Hedwig.

Selskapet benytter en tilpasset robotarm for å tilvirke de særegne delene til ulike arkitekturprosjekter.

I prosjektet med DUS viste det seg at 3d-teknikken var veldig anvendelig og et pålitelig verktøy for å tilvirke mange deler.

– Bauhaus ledet til modernisering av arkitektur, standardisering og masseproduksjon, og nå går vi inn ​​i en ny æra med skreddersydd masseproduksjon, sier Aectuals administrerende direktør Hans Vermeulen og fortsetter:

– Vi oppfordrer arkitekter å lage virkelig skreddersydde mønstre.

Den dekorerte Bauhaus-bygningen kommer til å reise på turné rundt om i Europa i 2019, og skal blant annet besøke Barcelona, Budapest, Rotterdam og flere andre byer.

Her kan du lese mer om dette prosjektet.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683