Å erstatte plastkopper med plastformer høres kanskje snålt ut, men det er nettopp dette som er idéen til et firma i Brooklyn, New York. Kaffekoppene er plantebaserte og kan med god samvittighet kastes etter bruk. Råmaterialet dyrker du selv!
Det høres kanskje rart ut å løse ett av plastproblemene med å plaststøpe, men CRÈME – et Brooklyn-basert kreativt designfirma – har utviklet et konsept som gjør nettopp det. Firmaets ide er å bruke 3d-printede krus for å lage 100% biologisk nedbrytbar og kompostabel servise laget av frukten kalebass.
Jun Aizaki, eieren og direktør for CRÈME, opprinnelig fra Japan, hentet inspirasjon fra forfedrenes bruk av disse kjøttfulle, uthulte fruktene som væskebeholdere. Kombinert med den japanske praksisen med å dyrke firkantede vannmeloner (for å gjøre dem mer transportvennlige) lagde Aizaki HyO-Cup – kaffekoppen du kan kaste fra deg uten dårlig samvittighet.
Dyrk din egen kaffekopp
Ifølge CRÈME brukte Starbucks i 2006 intet mindre enn 2,6 milliarder kopper i sine kaféer. Under produksjonen av hver papirbasert kopp ble ca 0,24 kg CO2 sluppet ut. Enn videre er disse koppene vanligvis fôret med ikke gjenvinnbar plastpolyetylen, noe som dessuten gir ytterligere 100 gram karbondioksid.
-Take-away kopper og emballasje er standard i hverdagen, men de produserer en utrolig mengde avfall som ender opp i avfallsdeponier og forurenser våre dyrebare vannveier og landskaper, mener CRÈME-teamet.
Firmaet visste om allsidigheten av kalebasser, da disse fruktene er i stand til å vokse raskt (ca. fem måneder) og bære robuste frukter i hvilken årstid som helst, med et sterkt ytre skall og fiberaktig indre fruktkjøtt. Når kalebassene er tørket, er de harde nok til å holde væsker uten at de dermed mykner.
Med 3d-printing kan man dermed lage støpeformer som kan tvinge fruktens vekst til en hvilken som helst form – fra krus til flasker. lamper og vaser. Når de har vokst seg så store at de fyller støpeformen høstes de og fruktkjøttet skrapes ut og det ytre skallet tørkes. Etter bruk er det bare å kaste de på komposthaugen.
Bionedbrytbar 3d-print
Aizaki og hans team dyrket først HyO-krusene utendørs, men for å massprodusere koppene og eliminere trusselfaktorer som uventet fuktighet, skadedyr og flom, blir de nå dyrket i et beholderlaboratorium. Dette muliggjør et mer konsistent produkt som senere kan stables for pakking.
3d-printformene laget av CRÈME-teamet er gjenbrukbare, noe som gir dem noen poeng for bærekraft. Det kan imidlertid være mer fordelaktig for prosessen hvis formene også ble laget av en bionedbrytbar plast, det vil si avledet fra avfallsprodukter eller tre.
Kilde: 3D Printing Industry