Dyrk din egen kaffekopp med 3d-printing

Bionedbrytbare kaffekopper lagd av kalebasser. Foto via CREME.

Å erstatte plastkopper med plastformer høres kanskje snålt ut, men det er nettopp dette som er idéen til et firma i Brooklyn, New York. Kaffekoppene er plantebaserte og kan med god samvittighet kastes etter bruk. Råmaterialet dyrker du selv!

Det høres kanskje rart ut å løse ett av plastproblemene med å plaststøpe, men CRÈME – et Brooklyn-basert kreativt designfirma – har utviklet et konsept som gjør nettopp det. Firmaets ide er å bruke 3d-printede krus for å lage 100% biologisk nedbrytbar og kompostabel servise laget av frukten kalebass.

Kalebasser. Foto via CRÈME

Jun Aizaki, eieren og direktør for CRÈME, opprinnelig fra Japan, hentet inspirasjon fra forfedrenes bruk av disse kjøttfulle, uthulte fruktene som væskebeholdere. Kombinert med den japanske praksisen med å dyrke firkantede vannmeloner (for å gjøre dem mer transportvennlige) lagde Aizaki HyO-Cup – kaffekoppen du kan kaste fra deg uten dårlig samvittighet.

Dyrk din egen kaffekopp

Ifølge CRÈME brukte Starbucks i 2006 intet mindre enn 2,6 milliarder kopper i sine kaféer. Under produksjonen av hver papirbasert kopp ble ca 0,24 kg CO2 sluppet ut. Enn videre er disse koppene vanligvis fôret med ikke gjenvinnbar plastpolyetylen, noe som dessuten gir ytterligere 100 gram karbondioksid.

-Take-away kopper og emballasje er standard i hverdagen, men de produserer en utrolig mengde avfall som ender opp i avfallsdeponier og forurenser våre dyrebare vannveier og landskaper, mener CRÈME-teamet.

Firmaet visste om allsidigheten av kalebasser, da disse fruktene er i stand til å vokse raskt (ca. fem måneder) og bære robuste frukter i hvilken årstid som helst, med et sterkt ytre skall og fiberaktig indre fruktkjøtt. Når kalebassene er tørket, er de harde nok til å holde væsker uten at de dermed mykner.

Den ferdige koppformede kalebassen her vist inni plastformen den har vokst frem i. Foto via CRÈME

Med 3d-printing kan man dermed lage støpeformer som kan tvinge fruktens vekst til en hvilken som helst form – fra krus til flasker. lamper og vaser. Når de har vokst seg så store at de fyller støpeformen høstes de og fruktkjøttet skrapes ut og det ytre skallet tørkes. Etter bruk er det bare å kaste de på komposthaugen.

Bionedbrytbar 3d-print

Aizaki og hans team dyrket først HyO-krusene utendørs, men for å massprodusere koppene og eliminere trusselfaktorer som uventet fuktighet, skadedyr og flom, blir de nå dyrket i et beholderlaboratorium. Dette muliggjør et mer konsistent produkt som senere kan stables for pakking.

Stilken må selvsagt også fjernes. Foto via CRÈME

3d-printformene laget av CRÈME-teamet er gjenbrukbare, noe som gir dem noen poeng for bærekraft. Det kan imidlertid være mer fordelaktig for prosessen hvis formene også ble laget av en bionedbrytbar plast, det vil si avledet fra avfallsprodukter eller tre.

Kilde: 3D Printing Industry

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Re-arrangerer celler for bioprinting

Forskere ved universitetet i North Carolina har utviklet en metode for å arrangere rekkefølgen på cellene i 3d-bioprintede geleer. Med denne metoden er hensikten å forbedre samsvaret mellom kunstig lagd cellevev og sine tilsvarende biologiske vev. Formålet er at disse vevene deretter kan benyttes til å behandle vanlige skader.

Publisert av: 

Protolabs lanserer tjeneste for 3d-printede kobberdeler

Protolabs har lansert en 3d-printing tjeneste for kobber, som nå tilbyr kobberdeler som er dels additivt tilvirket og dels maskinelt bearbeidet. Ved å tilby denne tjenesten forsøker Protolabs å fylle et behov i markedet for tilbydere av kobberdeler, som ofte prototypes eller produseres rent maskinelt på subtraktive måter.

Publisert av: 

Formlabs slipper to nye printere

Formlabs har lansert to nye 3d-printere for industriell bruk, Form 3 og Form 3L. – De benytter seg av en ny unik SLA-teknikk som kalles LFS, sier Daniel Ljungstig, adm dir for 3DVerkstan som er Formlabs svenske forhandler.

Publisert av: 

Pantone-sertifisering til to Stratasys-printere

To av PolyJet 3d-printerne fra Stratasys har blitt validert av Pantone, som er global autoritet og standardiseringsekspert på farger for designindustrien. Med dette har Stratasys integrert Pantone sitt fargestyringssystem inn i arbeidsflyten til modellene J735 og J750, noe som gjøre prosessen for å lage prototyper fargeekte.

Publisert av: 

3d-printer skal lokke skiltmakere

Den japanske printerprodusenten Mimaki lanserte sin første 3d-printer i slutten av 2017. Det var en maskin basert på en inkjet-teknikk. Nå har selskapet funnet tiden inne til å lansere ytterligere en maskin, denne gangen i bordmodell med en annen type teknologi.

Publisert av: 

Spytt og urin – basis for fremtidens sushi?

Sugen på sushi? Det japanske selskapet Open Meals har kommet på et helt nytt konsept for å kombinere vitenskap med menneskenes individuelle behov. Med hjelp av 3d-print skal foretaket skreddersy sushi basert på biologiske prøver som for eksempel spytt, urin eller avføring.

Publisert av: 

Ikea gjør det lettere med 3d-print

Ikea har lansert en produktserie for personer med funksjonsvariasjoner. Noen av disse produktene kan man laste ned CAD-filene til og selv foreta 3d-printingen.

Publisert av: 

Arkitektur med ny tankegang

For arkitekter er det flere fordeler med å ta i bruk additiv tilvirking. Ifølge det tyske bygge- og teknologiforetaket Aectual som 3d-printer for arkitekter, begynner printing i de større formatene å forlate sin eksperimentelle fase og entre den virkelige verden.

Publisert av: 

Årets Wohlers Report er her

Nå er 2019-utgaven av den ledende rapporten om 3d-printbransjen her. Wohlers Report viser at additiv tilvirkning fortsetter som en trend med mange nye aktører, og et marked med investeringer som omfatter flere hundre millioner dollar.

Publisert av: 

Dyrk din egen kaffekopp med 3d-printing

Å erstatte plastkopper med plastformer høres kanskje snålt ut, men det er nettopp dette som er idéen til et firma i Brooklyn, New York. Kaffekoppene er plantebaserte og kan med god samvittighet kastes etter bruk. Råmaterialet dyrker du selv!

Publisert av: 

Student fikk firma til å satse på 3d-printing

Nenad Dordevic valgte å ta skrittet og studerte til 3d-printingspesialist. På hans arbeidsplass Alfdex i Landskrona i Sverige har han med hjelp av 3d-printing vist ledelsen hvordan produksjonen kan bli mer effektiv.

Publisert av: