mandag 16 mai – uke 20
Additiv tilvirkning i metall er populært, men flere sluttbrukere nøler med å starte opp med egen produksjon av 3d-printede metalldeler i eget hus. Dette er en fordel for servicebyråer som spesialiserer seg på å 3d-printe på oppdrag for andre. Denne artikkelen peker på fem faktorer som gjør at enkelte servicebyråer planlegger å doble antallet metallprintere i år (2019), ifølge SmarTech.
1: Metallprinting kan være problemfylt
I fremtiden kan det se ut som om det er et dalende marked for servicebyråer som satser fullt på 3d-printing med polymer, der kundene deres i stigende grad begynner å kjøpe inn utstyr for egenproduksjon av slike objekter. Samtidig er det økende interesse for metallprinting, men her er det en høyere terskel, spesielt når det gjelder kompetanse. Additiv tilvirkning med polymerer er mer brukervennlig enn metallprinting og sluttbrukere kan lettere lære seg 3d-printing med plastbaserte materialer. Derfor flytter denne typen produksjon seg mer og mer inn i selskapenes egne lokaler og med eget personale. Når det gjelder 3d-printing i metall er det langt flere prosessparametre og ekspertise som skal til for å produsere. Også på mediesiden er det nye metaller som kan kreve spesielle teknikker som det ikke er så lett å mestre. Dette betyr at fremtidsrettede servicebyråer bør satse mer på metallbasert 3d-printing og mindre på polymerbasert. Etter hvert blir jo også metallprinting enklere og mer kostnadseffektivt.
3d-printere for metall kommer til å gå ned i pris i løpet av de neste få årene – vi har allerede sett hvordan dette kan skje med de siste HP og Desktop Metal produktene. Uansett sier analysen fra SmarTech Analysis at kombinasjonen av servicebyråenes kunnskap, effektiv ordrekjede og høye kapitalkostnader vil gjøre at byråene vil være konkurransedyktige i overskuelig fremtid.
2: Effekten av å være et “hett tema”
Det nåværende høye nivået av publisitet rundt metallprinting gjør denne type av produksjon automatisk mer interessant for servicebyråene. Jo mer blest om denne typen produksjon og potensialet for produktene, jo mer interessert vil kundene være i å teste ut mulighetene som ligger i 3d-printede metalldeler. “Hete temaer” er per definisjon av øyeblikkelig viktighet, men nyhetens interesse kjølner også relativt raskt. Det er forventet at additiv metallproduksjon kommer til å bli mindre hett etter hvert som det modnes og vil til slutt bli nok en type additiv prosess i ingeniørenes verktøykasse. Likevel betyr ikke mindre oppmerksomhet at markedet slutter å vokse, bare at investorers entusiasme kan komme til å minske.
3: Mangel på kapital og overskudd (ROI)
En klassisk pådriver for selskaper til å ikke 3d-printe i eget hus er at noen selskaper rett og slett ikke har investeringsvillig kapital tilgjengelig. Etterspørselen etter 3d-printede materialer vil nok intensiveres i fremtiden uansett, etter hvert som flere og flere selskaper vil innse at de har behov for metallprintede deler uten at de kan forsvare investeringen.
Og noen selskaper som har slik kapital tilgjengelig kan bedømme at grunnet fluktuasjoner i markedet og usikkerhet rundt hvorvidt investeringen vil kaste mer av seg enn kostnaden (ROI – Return of investment) så vil man fortsette å benytte servicebyråer i hvert fall i en periode. Dermed kan selskapet teste markedet en stund for å verifisere verdien av å printe i metall før de eventuelt investerer i eget utstyr og kompetanse.
4: Størrelse, kompleksitet og servicebyråer
Servicebyråer kan være i stand til å håndtere store og komplekse deler mer effektivt enn selskapene har mulighet til i eget hus. Det å være i stand til å prosessere større deler vil gi servicebyråer tilleggsverdi. A ta inn metallprinting i eget hus er allerede vanskelig nok fra før av, det å legge til større, dyrere utstyr forsterker kompleksiteten.
Endelig kan det å forstå forskjellige materialer, prosessmuligheter og hvordan komplekse egenskaper kan endre et design være erfaringer servicebyråene burde ha som vil forhindre eller utsette at firmaer flytter denne produksjonen inn under eget tak. Enkle designkonsepter, etterarbeid og selv del-orientering kan være med på å forbedre et produkt.
5: Bransjefokus hjelper
Ekspertise på et særskilt felt gir servicebyråer konkurransefortrinn. Det setter servicebyrået bedre i stand til å forstå kundene og til at både servicebyrået og kundefirmaene kan interagere med hverandre mer effektivt. Som et resultat av dette har noen servicebyråer spesialisert seg på kunder fra f.eks. romfartindustrien eller fra medisin. Man forventer også at servicebyråer som spesialiserer seg på kjøretøyindustrien vil begynne å dukke opp i nær fremtid.
Disse kommentarene er også sterke når det gjelder additiv produksjon med polymerer såvel som metall, men vi noterer oss at de byråer som henvender seg til bilindustri og romfart nok vil ha størst orientering mot metallproduksjon. Servicebyråer som inkluderer metallproduksjon og som forstår behov, metodikk og tradisjonene fra de store metallforbrukende bransjene vil være i en bedre posisjon for å vinne nye kunder enn de som ikke satser på dette.
Kilde: 3d-print.com
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige