
Det begynte som en blogg for å lufte egne opplevelser av den additive tilvirkningsindustrien. Men det ble hurtig så mye mer og det som en gang var en blogg er i dag en organisasjon. 3dp intervjuet grunderen av Women in 3D Printing, Nora Touré for å få vite mer om deres arbeid for mangfold i den additive tilvirkningsindustrien.
Hvor kom drivkraften fra, å sette søkelyset på kvinner som jobber med 3d-printing?
– Starten for Women in 3D Printing er knyttet til min personlige reise i bransjen. Jeg var heldig som gjennom min daværende arbeidsplass Sculpteo fikk muligheten til å flytte fra Paris, Frankrike, til San Francisco i USA i 2013, for å starte opp foretakets første internasjonale kontor, forteller Nora og fortsetter:
– De påfølgende to årene var veldig givende og lærerike, men også ganske skremmende: Foruten å navigere meg i en teknisk industri uten å ha ingeniørbakgrunn, å ikke ha fylt 25 år ennå, aldri tidligere bodd utenlands og dessuten – noe jeg ikke hadde innsett i begynnelsen: Jeg var en kvinne i en mannsdominert bransje. Særlig det siste punktet tok det meg et par måneder å innse.
Etter noen mindre hyggelige opplevelser, som Nora fikk oppleve når hun befant seg på arrangementer eller i kundemøter, og etter diskusjoner med andre kvinner i bransjen valgte hun å akseptere sin nye virkelighet.
– Additiv tilvirkning er i sin natur, ettersom det er et produksjonsverktøy, ment å skulle benyttes i mange forskjellige bransjer. Derfor tror jeg at denne bransjen burde berikes mer av de forskjellige bakgrunnene en personalstyrke kan bestå av. Dessverre innser jeg at ettersom det ligger i grenseland mellom teknologi og produksjon, så er den fortsatt mannsdominert.
En bransje i endring
Women in 3D Printing bygger i dag fortfsatt på det som la grunnen for organisasjonen, det vil si tekster som setter fokus på forskjellige kvinner i betydningsfulle stillinger i bransjen. I tillegg til dette organiserer de nå for tiden også treff gjennom lokale ambassadører samt lager egne rapporter med statistikk som har med bransjen å gjøre. Tilbakemeldingene de har fått har vært meget positive, både fra kvinner og menn i og utenfor bransjen, sier Nora.
Hvordan har bransjen endret seg etter at du startet opp Women in 3D Printing?
– Jeg tror at vi nettopp er ved startpunktet for denne diskusjonen og de store spørsmålene stilles nå, som «Hvor finner jeg kvinnelige foredragsholdere å ha med på arrangement?», «Hvor finner jeg kvinnelige talenter å ansette i mitt firma?» og så videre.
Nora anser ikke at hun har vært tilstrekkelig lenge i bransjen for å se en tydelig forandring. Derimot har hennes kollegaer som gjesteskriver nå og da på nettstedet sett positive forandringer. For de kommende 2–3 årene ser Nora at nettstedet fortsatt løfter frem stammer fra kvinnene i bransjen og at mangfoldet får oss til å tenke utenfor boksen.
– Gjennombruddet for additiv tilvirkning kommer fra mennesker som tenker ”utenfor boksen”, og vi kan ikke nå dit uten mangfold (i alle dets former).
Hva kreves av bransjen for å lokke til seg flere kvinner?
– Det er det store spørsmålet! Mindre foretak har vanligvis en fleksibilitet til å fatte raske, bevisste beslutninger om hva slags folk de ansetter og påse at de har tilstrekkelig mangfold, om da dette skulle være å ansette kvinner og/eller fargede personer på hvert nivå og hver avdeling i organisasjonen sier Nora og presiserer:
– I større strukturer kan det ta lengre tid, selv om jeg må innse at noen av de større foretakene i vår bransje har overrasket meg i de seneste diskusjonene jeg har hatt med dem. Det virker virkelig som om de prioriterer mangfoldet i derest strukturer. Med det sagt må de fortsatt gjøre en real innsats for å ha større mangfold i sine styrerom og i deres beslutningsteam. Mangfold lokker mangfold.