Benbrytende fremskritt

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 25 april 2019
Student Sean Bittner holder i et 3d-printet byggestativ som er lagd for å hjelpe til med leging av ostekondrale skader. Foto: Jeff Fitlow/Rice University

Bioforskere ved Rice University og University of Maryland meddeler at de har lykkes med å utvikle en løsning som likner menneskelig benmateriale med hjelp av 3d-utskrift.

I Rice Universitys laboratorium har forskere funnet en løsning for å lage replika av menneskelig hardben som omgis av brusk. For idrettsutøvere er dette et viktig fremskritt da mange skader ofte kan stikke kjepper i hjulene for deres karrierer. Uansett om det er små sprekker eller at benet brekker så kan det være veldig smertefullt.

Nøkkelen er etterliknende vev som gradvis vender seg fra brusk ved overflaten til benet nedenfor, skriver Rice University på sitt nettsted og fortsetter:

Biomaterials Lab at Rice trykte en byggstativ med tilpassede blandinger av en polymer for brusken og en keramikk for benmassen med innebygde porer som skulle gjøre det mulig for pasientens egne celler og blodkar å infiltrere implantatet. Og etter hvert la det bli en del av det naturlige ben og brusk.

Kilde: Rice University

 

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683