Her er verdens første 3d-printede hjerte

Verdens første lille 3d-printede hjerte. Foto:Reuters

Et forskerteam i Israel har 3d-printet et menneskehjerte basert på en pasients egne celler og biologisk blekk. Ifølge professor Tal Dvir, som har ledet prosjektet er det første gang at et hjerte med celler, blodkar, ventrikler og kammere har blitt 3d-printet.

For pasienter som har alvorlig hjertesvikt kan en hjertetransplantasjon være eneste redning. Et forskerteam i Israel håper å kunne minske ventetiden for disse pasientene ved i fremtiden å kunne tilby 3d-printede hjerter.

Nå presenteres det første vellykkede resultatet i tidskriftet Advanced Science. Det er et forskerteam fra Tel Aviv University i Israel som har 3d-printet en miniversjon av et menneskehjerte. I motsetning til tidligere studier har man denne gangen kunnet inkludere både celler og blodkar – noe som er avgjørende for at hjertet skal kunne fungere i en menneskekropp.

Fra biopsi til printet hjerte
Først tok man en biopsi av fettvev fra en pasient. Siden separerte man cellene i vevet og endret de til å bli pluripotente stamceller. Et tredimensjonalt nettverk av det som er utenfor cellene, som kollagen og glykoproteiner, ble bearbeidet til en personlig hydrogel. Dette, sammen med biologisk blekk ble materialet man printet fra.

Hittil har hjertet kun blitt printet i en miniversjon, men forkerne mener at dette skal man også kunne gjøre i en større skala i fremtiden. Dette er noe som kan komme til å redde flere liv, ettersom det betyr at ventelistekøen for en transplantasjon går fortere. Arbeidet videre kommer imidlertid til å ta sin tid, og først skal man gjennomgå forsøk med dyr samt forsøk på mennesker.

Kilde: jpost.com

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *