Her er verdens første 3d-printede hjerte

Verdens første lille 3d-printede hjerte. Foto:Reuters

Et forskerteam i Israel har 3d-printet et menneskehjerte basert på en pasients egne celler og biologisk blekk. Ifølge professor Tal Dvir, som har ledet prosjektet er det første gang at et hjerte med celler, blodkar, ventrikler og kammere har blitt 3d-printet.

For pasienter som har alvorlig hjertesvikt kan en hjertetransplantasjon være eneste redning. Et forskerteam i Israel håper å kunne minske ventetiden for disse pasientene ved i fremtiden å kunne tilby 3d-printede hjerter.

Nå presenteres det første vellykkede resultatet i tidskriftet Advanced Science. Det er et forskerteam fra Tel Aviv University i Israel som har 3d-printet en miniversjon av et menneskehjerte. I motsetning til tidligere studier har man denne gangen kunnet inkludere både celler og blodkar – noe som er avgjørende for at hjertet skal kunne fungere i en menneskekropp.

Fra biopsi til printet hjerte
Først tok man en biopsi av fettvev fra en pasient. Siden separerte man cellene i vevet og endret de til å bli pluripotente stamceller. Et tredimensjonalt nettverk av det som er utenfor cellene, som kollagen og glykoproteiner, ble bearbeidet til en personlig hydrogel. Dette, sammen med biologisk blekk ble materialet man printet fra.

Hittil har hjertet kun blitt printet i en miniversjon, men forkerne mener at dette skal man også kunne gjøre i en større skala i fremtiden. Dette er noe som kan komme til å redde flere liv, ettersom det betyr at ventelistekøen for en transplantasjon går fortere. Arbeidet videre kommer imidlertid til å ta sin tid, og først skal man gjennomgå forsøk med dyr samt forsøk på mennesker.

Kilde: jpost.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printing lyser opp verden

3D-printede lys lyser opp verden. Stearinlysbedrifter bruker nå 3D-printteknologi for å utvikle nye og forbedrede lysproduksjonsprosesser, i tillegg til produkttesting.

Publisert av: 

Skal 3D-printe rekkehus i betong

ConcretePrint har klart å 3D-printe en sylinder bestående av doble vegger i betong. – Målet er å 3D-printe rekkehus sensommeren og høsten 2021, sier administrerende direktør Tobias Haslingen.

Publisert av: 

3D-printing av deler til landbruksmaskiner

HİDROMEK, som er en tyrkisk produsent av industrielle kjøretøy benytter seg av LOOP PRO 3D printeren for å produsere sluttbrukerdeler for deres landbruksmaskiner.

Publisert av: 

Materiale for de fine detaljer

Protolabs lanserer nytt materiale for detaljerte prototypedeler – Microfine Grey. I følge selskapet kan dette bidra til å redusere utviklingstiden for nye komponenter betydelig.

Publisert av: 

Forskere med bio-robot

Ved å kombinere et 3D-printet hydrogel skjelett med ryggmargen fra en rotte har forskere ved universitetet i Illinois lagd en “gående” bio-robot.

Publisert av: 

De lager steriliserbare visirer

Protolabs har hjulpet Michelin med å utvikle steriliserbare ansiktsvisirer for helsetjenesten.
– Stroppen, visiret og den nedre armeringen er alle laget av polykarbonat. Skjermene kan derfor steriliseres uten å bli skadet, sier Frédéric Pialot, Senior Fellow Processes hos Michelin.

Publisert av: 

Nedgang for metallprinting

GE (General Electric) er i ferd med å si opp 13000 medarbeidere grunnet nedgang i etterspørselen etter 3D-printede metalldeler, spesielt i flyindustrien.

Publisert av: 

3D-printing og månelanding

Astronauter skal igjen opp og vandre på månen. Der har det ikke vært folk siden Apollo-17 i 1972. På landingsfartøyet benyttes det denne gangen 3D-printede deler.

Publisert av: 

SINTEF med i EU-prosjekt for rensing av vaksiner

Den norske forskningsorganisasjonen SINTEF deltar i et EU prosjekt der 3D-printing benyttes for å rense vaksiner, noe som er kostnadsreduserende og føre til at vaksiner lettere kan komme trengende i utviklingsland til gode.

Publisert av: