Her er verdens første 3d-printede hjerte

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 25 april 2019
Verdens første lille 3d-printede hjerte. Foto:Reuters

Et forskerteam i Israel har 3d-printet et menneskehjerte basert på en pasients egne celler og biologisk blekk. Ifølge professor Tal Dvir, som har ledet prosjektet er det første gang at et hjerte med celler, blodkar, ventrikler og kammere har blitt 3d-printet.

For pasienter som har alvorlig hjertesvikt kan en hjertetransplantasjon være eneste redning. Et forskerteam i Israel håper å kunne minske ventetiden for disse pasientene ved i fremtiden å kunne tilby 3d-printede hjerter.

Nå presenteres det første vellykkede resultatet i tidskriftet Advanced Science. Det er et forskerteam fra Tel Aviv University i Israel som har 3d-printet en miniversjon av et menneskehjerte. I motsetning til tidligere studier har man denne gangen kunnet inkludere både celler og blodkar – noe som er avgjørende for at hjertet skal kunne fungere i en menneskekropp.

Fra biopsi til printet hjerte
Først tok man en biopsi av fettvev fra en pasient. Siden separerte man cellene i vevet og endret de til å bli pluripotente stamceller. Et tredimensjonalt nettverk av det som er utenfor cellene, som kollagen og glykoproteiner, ble bearbeidet til en personlig hydrogel. Dette, sammen med biologisk blekk ble materialet man printet fra.

Hittil har hjertet kun blitt printet i en miniversjon, men forkerne mener at dette skal man også kunne gjøre i en større skala i fremtiden. Dette er noe som kan komme til å redde flere liv, ettersom det betyr at ventelistekøen for en transplantasjon går fortere. Arbeidet videre kommer imidlertid til å ta sin tid, og først skal man gjennomgå forsøk med dyr samt forsøk på mennesker.

Kilde: jpost.com

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683