Her er verdens første 3d-printede hjerte

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 25 april 2019
Verdens første lille 3d-printede hjerte. Foto:Reuters

Et forskerteam i Israel har 3d-printet et menneskehjerte basert på en pasients egne celler og biologisk blekk. Ifølge professor Tal Dvir, som har ledet prosjektet er det første gang at et hjerte med celler, blodkar, ventrikler og kammere har blitt 3d-printet.

For pasienter som har alvorlig hjertesvikt kan en hjertetransplantasjon være eneste redning. Et forskerteam i Israel håper å kunne minske ventetiden for disse pasientene ved i fremtiden å kunne tilby 3d-printede hjerter.

Nå presenteres det første vellykkede resultatet i tidskriftet Advanced Science. Det er et forskerteam fra Tel Aviv University i Israel som har 3d-printet en miniversjon av et menneskehjerte. I motsetning til tidligere studier har man denne gangen kunnet inkludere både celler og blodkar – noe som er avgjørende for at hjertet skal kunne fungere i en menneskekropp.

Fra biopsi til printet hjerte
Først tok man en biopsi av fettvev fra en pasient. Siden separerte man cellene i vevet og endret de til å bli pluripotente stamceller. Et tredimensjonalt nettverk av det som er utenfor cellene, som kollagen og glykoproteiner, ble bearbeidet til en personlig hydrogel. Dette, sammen med biologisk blekk ble materialet man printet fra.

Hittil har hjertet kun blitt printet i en miniversjon, men forkerne mener at dette skal man også kunne gjøre i en større skala i fremtiden. Dette er noe som kan komme til å redde flere liv, ettersom det betyr at ventelistekøen for en transplantasjon går fortere. Arbeidet videre kommer imidlertid til å ta sin tid, og først skal man gjennomgå forsøk med dyr samt forsøk på mennesker.

Kilde: jpost.com

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683