Her er verdens første 3d-printede hjerte

Verdens første lille 3d-printede hjerte. Foto:Reuters

Et forskerteam i Israel har 3d-printet et menneskehjerte basert på en pasients egne celler og biologisk blekk. Ifølge professor Tal Dvir, som har ledet prosjektet er det første gang at et hjerte med celler, blodkar, ventrikler og kammere har blitt 3d-printet.

For pasienter som har alvorlig hjertesvikt kan en hjertetransplantasjon være eneste redning. Et forskerteam i Israel håper å kunne minske ventetiden for disse pasientene ved i fremtiden å kunne tilby 3d-printede hjerter.

Nå presenteres det første vellykkede resultatet i tidskriftet Advanced Science. Det er et forskerteam fra Tel Aviv University i Israel som har 3d-printet en miniversjon av et menneskehjerte. I motsetning til tidligere studier har man denne gangen kunnet inkludere både celler og blodkar – noe som er avgjørende for at hjertet skal kunne fungere i en menneskekropp.

Fra biopsi til printet hjerte
Først tok man en biopsi av fettvev fra en pasient. Siden separerte man cellene i vevet og endret de til å bli pluripotente stamceller. Et tredimensjonalt nettverk av det som er utenfor cellene, som kollagen og glykoproteiner, ble bearbeidet til en personlig hydrogel. Dette, sammen med biologisk blekk ble materialet man printet fra.

Hittil har hjertet kun blitt printet i en miniversjon, men forkerne mener at dette skal man også kunne gjøre i en større skala i fremtiden. Dette er noe som kan komme til å redde flere liv, ettersom det betyr at ventelistekøen for en transplantasjon går fortere. Arbeidet videre kommer imidlertid til å ta sin tid, og først skal man gjennomgå forsøk med dyr samt forsøk på mennesker.

Kilde: jpost.com

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: 

EOS utvider materialporteføljen

Fire nye pulvere for metallprint. Det er hva den tyske 3d-teknikkleverandøren EOS nå utvider produktporteføljen sin med.

Publisert av: