Re-arrangerer celler for bioprinting

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 11 april 2019
Printhodene til BioAssemblyBot robot-armen. Foto via Advanced Solutions Inc.

Forskere ved universitetet i North Carolina har utviklet en metode for å arrangere rekkefølgen på cellene i 3d-bioprintede geleer. Med denne metoden er hensikten å forbedre samsvaret mellom kunstig lagd cellevev og sine tilsvarende biologiske vev. Formålet er at disse vevene deretter kan benyttes til å behandle vanlige skader.

Rohan Shirwaiker er professoren ved North Carolina som har skrevet forskningsrapporten hvor resultatene diskuteres, forklarer : –Vi hår nådd det punktet hvor vi er i stand til å lage medisinske produkter, så som kneimplantater, ved å printe levende celler. Utfordringen har vært å organisere cellene som printes slik at det kunstige vevet reproduserer naturlig vev mer nøyaktig. Vi har nå utviklet en teknikk vi kaller ultralyd-assistert biofabrikasjon (Ultrasound-assisted biofabrication – UAB) som lar oss sette opp celler i en tredimensjonal matrise under bioprint-prosessen.

Forskerne utviklet UAB metoden ved å bruke en BioAssemblyBot direkte blekkskrivende (DIW) 3D bioprinter. Den er stilt til veie av Advanced Solutions Inc. og drives ved hjelp av en 6-akslet robotarm.

Inne i byggekammeret installerte forskergruppen et ultralyd kammer. Ved å reflektere ultrasoniske bølger gjennom kammeret, genererer dette en «stående ultralydbølge» som er i stand til å interagere med levende celler. Denne bølgen fungerer da som en slags usynlig linjeguide som liner opp cellene i rekker. Ved å kontrollere frekvensen og forsterkningen av bølgene er det mulig å presist kontrollere cellenes rekkefølge slik at man kan lage spesifikke mønstre og orienteringer.

I et eksperiment for å bevise konseptet, klarte teamet å lage en vellykket menisk ved denne UAB metoden. Dette krevde en bøyd organisering av cellene langs retningen av kneets strekk.

–Vi var i stand til å kontrollere oppstablingen av celler etter hvert som de ble printet, lag for lag gjennom vevet, kommenterer Shirwaiker.

I ytterligere eksperimenter, legger han til: –Vi har også vist evnen til å stille opp celler på måter som er spesielt viktig for andre ortopediske myke vev, så som leddbånd og sener.

Les mer

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683

Printede keramikkstrukturer renser vann for PFAS

En 3D-printet keramisk nettstruktur kan absorbere mer enn 75 prosent av skadelige PFAS-stoffer i forurenset vann. Det viser forskning fra det engelske universitetet i Bath.
monolit

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Siste nytt

Shining 3D slipper ny Pro-modell

Shining 3D presenterer FreeScan UE Pro2, en trådløs, håndholdt laser 3D-skanner for en rekke bruksområder og inspeksjoner ute i felten.
Freescan-Pro2-bild-2-1024x682

Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
First_metal_part_3D_printed_in_space-1024x683

Stratasys slipper oppfølgeren Origin Two

Etter Origin One kommer Origin Two, en DLP-skriver for mindre produksjonsserier hvor produsenten lover nøyaktighet, repeterbarhet og fin overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.
Origin_Cure_Image_1-e1725614264366-1024x583

92 prosent kortere ledetider med AM

Stadig flere store industribedrifter oppdager fordelene med AM-teknologi. Den siste i rekken er det svenske konsernet Atlas Copco Group, som med additiv produksjon har kunnet redusere både kostnader og ledetider.
Atlas-Copco_team-1024x683