Flere ser på å 3d-printe reservedeler

Evald Ottosson, salgssjef hos Protech ved siden av skrivebordmodellen Makerbot Method.

3d-teknikkleverandøren Protech var på plass under Plastteknik Nordic i Malmø den 8 – 9. mai for å møte kunder og diskutere hvilken retning bransjen tar. – Flere og flere ser på å 3d-printe reservedeler, jigger, fiksturer og målguider, sier Evald Ottosson, salgsansvarlig for Protech.

På standen viste Protech frem Makerbot Method og Stratasys F370 FDM-printere. Samt en hel del printede objekter som de besøkene kunne ta og føle på. En nyhet som ble presentert er den nyeste Stratasys FDM-printeren F120.

– Stratasys F120 er som modellen F170 men uten materialmagasin og ekstraboks, noe som senker prisen. Tråden mates i stedet inn fra ferdige kartonger på baksiden. Forskjellen er at du kun kan printe med ABS og ASA. De mykere materialene er bare mulig å benytte i en 170-modell og oppover.

Bruksområdene er mange. Her er en modell av “Emmas” hjerte som har blitt benyttet i forberedelsene til en hjerteoperasjon.

Bruksområder som øker
– Flere og flere ser på å 3d-printe reservedeler, jigger, fiksturer og målguider. På for eksempel et foretak som Volvo som skal montere en frontlyktinnsats inn i et bilkarosseri trengs det av og til en måleguide som umiddelbart kan se hva som er feil om målet ikke stemmer. Et slikt verktøy kan de selv lage og om det skulle gå i stykker kan de printe ut et nytt, forteller Evald Ottosson, salgsansvarlig hos Protech.

Dette innebærer at i stedet for å investere i utstyr som skal benyttes i en produksjon kan enklere deler printes på stedet. Da kan de dessuten tilpasses etter personen som skal bruk dem. Ifølge Evald er det denne måten å benytte teknikken på som begynner å synke inn hos kunden.

Investeringer i profesjonell teknikk
Den siste prognosen Evald leste viser at salget av 3d-printere til privatpersoner har sunket med 20 prosent. En ganske tydelig pekepinn på hvor utviklingen er på vei – inn i industrien.

– Jeg tror at den største veksten akkurat nå er blant de foretakene som tidligere har kjøpt en enklere 3d-printer og som nå skal gå videre til en profesjonell.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *