Flere ser på å 3d-printe reservedeler

Evald Ottosson, salgssjef hos Protech ved siden av skrivebordmodellen Makerbot Method.

3d-teknikkleverandøren Protech var på plass under Plastteknik Nordic i Malmø den 8 – 9. mai for å møte kunder og diskutere hvilken retning bransjen tar. – Flere og flere ser på å 3d-printe reservedeler, jigger, fiksturer og målguider, sier Evald Ottosson, salgsansvarlig for Protech.

På standen viste Protech frem Makerbot Method og Stratasys F370 FDM-printere. Samt en hel del printede objekter som de besøkene kunne ta og føle på. En nyhet som ble presentert er den nyeste Stratasys FDM-printeren F120.

– Stratasys F120 er som modellen F170 men uten materialmagasin og ekstraboks, noe som senker prisen. Tråden mates i stedet inn fra ferdige kartonger på baksiden. Forskjellen er at du kun kan printe med ABS og ASA. De mykere materialene er bare mulig å benytte i en 170-modell og oppover.

Bruksområdene er mange. Her er en modell av «Emmas» hjerte som har blitt benyttet i forberedelsene til en hjerteoperasjon.

Bruksområder som øker
– Flere og flere ser på å 3d-printe reservedeler, jigger, fiksturer og målguider. På for eksempel et foretak som Volvo som skal montere en frontlyktinnsats inn i et bilkarosseri trengs det av og til en måleguide som umiddelbart kan se hva som er feil om målet ikke stemmer. Et slikt verktøy kan de selv lage og om det skulle gå i stykker kan de printe ut et nytt, forteller Evald Ottosson, salgsansvarlig hos Protech.

Dette innebærer at i stedet for å investere i utstyr som skal benyttes i en produksjon kan enklere deler printes på stedet. Da kan de dessuten tilpasses etter personen som skal bruk dem. Ifølge Evald er det denne måten å benytte teknikken på som begynner å synke inn hos kunden.

Investeringer i profesjonell teknikk
Den siste prognosen Evald leste viser at salget av 3d-printere til privatpersoner har sunket med 20 prosent. En ganske tydelig pekepinn på hvor utviklingen er på vei – inn i industrien.

– Jeg tror at den største veksten akkurat nå er blant de foretakene som tidligere har kjøpt en enklere 3d-printer og som nå skal gå videre til en profesjonell.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


MakerBot lanserer Method X

Makerbot lanserer 3d-printeren Method X. Ifølge produsenten skal den nye maskinen gjøre det mulig å printe i ABS – på ekte.

Publisert av: 

3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: