søndag 10 desember – uke 49
3d-teknikkleverandøren Protech var på plass under Plastteknik Nordic i Malmø den 8 – 9. mai for å møte kunder og diskutere hvilken retning bransjen tar. – Flere og flere ser på å 3d-printe reservedeler, jigger, fiksturer og målguider, sier Evald Ottosson, salgsansvarlig for Protech.
På standen viste Protech frem Makerbot Method og Stratasys F370 FDM-printere. Samt en hel del printede objekter som de besøkene kunne ta og føle på. En nyhet som ble presentert er den nyeste Stratasys FDM-printeren F120.
– Stratasys F120 er som modellen F170 men uten materialmagasin og ekstraboks, noe som senker prisen. Tråden mates i stedet inn fra ferdige kartonger på baksiden. Forskjellen er at du kun kan printe med ABS og ASA. De mykere materialene er bare mulig å benytte i en 170-modell og oppover.
Bruksområdene er mange. Her er en modell av “Emmas” hjerte som har blitt benyttet i forberedelsene til en hjerteoperasjon.
Bruksområder som øker
– Flere og flere ser på å 3d-printe reservedeler, jigger, fiksturer og målguider. På for eksempel et foretak som Volvo som skal montere en frontlyktinnsats inn i et bilkarosseri trengs det av og til en måleguide som umiddelbart kan se hva som er feil om målet ikke stemmer. Et slikt verktøy kan de selv lage og om det skulle gå i stykker kan de printe ut et nytt, forteller Evald Ottosson, salgsansvarlig hos Protech.
Dette innebærer at i stedet for å investere i utstyr som skal benyttes i en produksjon kan enklere deler printes på stedet. Da kan de dessuten tilpasses etter personen som skal bruk dem. Ifølge Evald er det denne måten å benytte teknikken på som begynner å synke inn hos kunden.
Investeringer i profesjonell teknikk
Den siste prognosen Evald leste viser at salget av 3d-printere til privatpersoner har sunket med 20 prosent. En ganske tydelig pekepinn på hvor utviklingen er på vei – inn i industrien.
– Jeg tror at den største veksten akkurat nå er blant de foretakene som tidligere har kjøpt en enklere 3d-printer og som nå skal gå videre til en profesjonell.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige