Plast fra havet blir til materiale for 3d-printing

Konkylieskulpturer lagd av resirkulerte fiskegarn i plast fra havet. Foto via The New Raw

Rotterdam-baserte The New Raw har tatt plastgjenstander fra havet, kvernet de opp og lagd skulpturer av dem. Nå driver de med bymøbler lagd av resirkulerte plastflasker.

I jakten på løsninger på de globale klimaendringene skylder man gjerne på masseproduksjonen. Mange selskaper har derfor igangsatt miljøbevisste tiltak og endringer i produksjonen. 3d-printing ses allerede på som en mer økovennlig produksjonsmetode enn tradisjonelle subtraktive prosesser. I mange tilfeller genererer 3d-printing mindre avfall enn de tradisjonelle prosessene, for eksempel er noen PLA-materialer lagd fra fornybare ressurser.

I lys av den oppmerksomheten det forhøyede nivået av plast i verdenshavene er det spesielt ett 3d-print prosjekt som skiller seg ut. Det Rotterdam-baserte designstudioet The New Raw, og deres Zero Waste Lab i Thessaloniki, Hellas, gjør plast fra havet om til 3d-printet bestikk, skulpturer og møbler. For å øke oppmerksomheten mot det økovennlige perspektivet hos alternative produksjonsmetoder stilte de ut noen av sine siste produkter via prosjektet Second Nature.

–Plast er en av de største bidragsyterne til forsøpling og forurensing i havene. Vi som bor i urbane omgivelser har en tendens til å glemme hvor avhengige vi er av sjøen når det gjelder mat og oksygentilførsel, sier Panos Sakkas og Foteini Setaki, grunnleggerne av The New Raw i en felles uttalelse. –Med Second Nature ønsker vi å gi denne plasten nytt liv.

Syntetiske fiskegarn blir ofte kastet i havet etter å ha blitt skåret av eller tapt av fiskefartøy. Disse “spøkelsesnettene” er regnet for å være det dødeligste av gjenstander i sjøen og en hovedtrussel for miljøet.

Gjennom Second Nature prosjektet, var The New Raw sitt formål å “Nytenke et økosystem hvor plast fra sjøen er råmaterialet for en ny økonomi som bruker teknologisk og kulturell innovasjon til å skape sosial endring”.

I kontrast mellom skjønnheten til det naturlige marine miljøet og skadevirkningene av spøkelsesnettene og annen plastforsøpling lagde teamet først en kolleksjon av 3d-printede objekter, blant annet en serie skjell og konkylieskulpturer fra gjenvunnet plast fra slike garn.

For å lage filamenter for denne prosessen klassifiserte teamet spøkelsesnett i forskjellige materialtyper: nett, rep, bøyer (flytere) og vekter. Materialene fra disse typene ble kjørt gjennom en kvern og ekstrudert til fargerike og teksturerte filamenter på deres Zero Waste Lab.

Her er en film som tar deg gjennom prosessen fra fiskegarn til ferdige produkter.

Etter dette prosjektet har The New Raw i det siste også konsentrert seg om Print Your City prosjektet. Dette i samarbeid med brusfabrikanten Coca-Cola, og prosjektet dreier seg om å omgjøre plastflasker til gatemøbler (benker og potter til beplantning) som er til offentlig bruk i Rotterdam, Thessaloniki og nå sist galleriet Rossana Orlandi i Milano.

Gatebenk fra resirkulerte plastflasker. Foto via The New Raw

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *