Plast fra havet blir til materiale for 3d-printing

Konkylieskulpturer lagd av resirkulerte fiskegarn i plast fra havet. Foto via The New Raw

Rotterdam-baserte The New Raw har tatt plastgjenstander fra havet, kvernet de opp og lagd skulpturer av dem. Nå driver de med bymøbler lagd av resirkulerte plastflasker.

I jakten på løsninger på de globale klimaendringene skylder man gjerne på masseproduksjonen. Mange selskaper har derfor igangsatt miljøbevisste tiltak og endringer i produksjonen. 3d-printing ses allerede på som en mer økovennlig produksjonsmetode enn tradisjonelle subtraktive prosesser. I mange tilfeller genererer 3d-printing mindre avfall enn de tradisjonelle prosessene, for eksempel er noen PLA-materialer lagd fra fornybare ressurser.

I lys av den oppmerksomheten det forhøyede nivået av plast i verdenshavene er det spesielt ett 3d-print prosjekt som skiller seg ut. Det Rotterdam-baserte designstudioet The New Raw, og deres Zero Waste Lab i Thessaloniki, Hellas, gjør plast fra havet om til 3d-printet bestikk, skulpturer og møbler. For å øke oppmerksomheten mot det økovennlige perspektivet hos alternative produksjonsmetoder stilte de ut noen av sine siste produkter via prosjektet Second Nature.

–Plast er en av de største bidragsyterne til forsøpling og forurensing i havene. Vi som bor i urbane omgivelser har en tendens til å glemme hvor avhengige vi er av sjøen når det gjelder mat og oksygentilførsel, sier Panos Sakkas og Foteini Setaki, grunnleggerne av The New Raw i en felles uttalelse. –Med Second Nature ønsker vi å gi denne plasten nytt liv.

Syntetiske fiskegarn blir ofte kastet i havet etter å ha blitt skåret av eller tapt av fiskefartøy. Disse «spøkelsesnettene» er regnet for å være det dødeligste av gjenstander i sjøen og en hovedtrussel for miljøet.

Gjennom Second Nature prosjektet, var The New Raw sitt formål å «Nytenke et økosystem hvor plast fra sjøen er råmaterialet for en ny økonomi som bruker teknologisk og kulturell innovasjon til å skape sosial endring».

I kontrast mellom skjønnheten til det naturlige marine miljøet og skadevirkningene av spøkelsesnettene og annen plastforsøpling lagde teamet først en kolleksjon av 3d-printede objekter, blant annet en serie skjell og konkylieskulpturer fra gjenvunnet plast fra slike garn.

For å lage filamenter for denne prosessen klassifiserte teamet spøkelsesnett i forskjellige materialtyper: nett, rep, bøyer (flytere) og vekter. Materialene fra disse typene ble kjørt gjennom en kvern og ekstrudert til fargerike og teksturerte filamenter på deres Zero Waste Lab.

Her er en film som tar deg gjennom prosessen fra fiskegarn til ferdige produkter.

Etter dette prosjektet har The New Raw i det siste også konsentrert seg om Print Your City prosjektet. Dette i samarbeid med brusfabrikanten Coca-Cola, og prosjektet dreier seg om å omgjøre plastflasker til gatemøbler (benker og potter til beplantning) som er til offentlig bruk i Rotterdam, Thessaloniki og nå sist galleriet Rossana Orlandi i Milano.

Gatebenk fra resirkulerte plastflasker. Foto via The New Raw

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printer hjem for folk med lav inntekt

Denne sommeren er det et prosjekt som skal realiseres i Latin-Amerika, der man skal skape «verdens første 3d-printede samfunn» for å avhjelpe hjemløshet hos fattige.

Publisert av: 

Henkel kjøper amerikanske Molecule for å styrke materialsiden

Den tyske kjemigiganten Henkel har kjøpt opp det amerikanske selskapet Molecule Corp, som driver innen 3d-printing og industriell inkjet-printing. Dette er en indikasjon på at Henkel styrker sin portefølje med materialer for 3d-printing, og er et skritt i retning av foretakets mål om å bli det ledende selskapet i sektoren.

Publisert av: 

ABB og Rise har tro på roboter

ABB og Riso har et prosjekt sammen hvor robotarmer overtar 3d-printjobben. Det tar 20 minutter å programmere roboten og dette har fremtiden for seg, mener samrbeidspartnerne.

Publisert av: 

Grafen i fokus for nytt prosjekt

Markedet for metallpulver vokser med mer enn 20 prosent hvert år. Nå skal det svenske forskningsinstituttet Swerim sammen med Uppsala universitet og industripartneren Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing og Quintus Technologies, undersøke hvordan industrikomponenter kan gjøres sterkere ved å tillsette grafenpulver.

Publisert av: 

3d-printede kreasjoner inntok den røde løperen

Den amerikanske motedesigneren Zac Posen har i samarbeid med GE Additive og Protolabs designet en ny kleskolleksjon med 3d-printede elementer. På Met-gallaens røde løper den 6. mai ble det vist en rekke plagg og tilbehør for omverdenen.

Publisert av: 

Større satsing på 3d-printede organer i rommet

For å unngå at tyngdekraft ødelegger sensitive bioprintede deler har det vært foretatt en rekke eksperimenter med printing av organer og annet biomateriale ombord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Publisert av: 

HP lanserer ny serie med industrielle 3D-printere

I dag er en stor dag for HPs 3d- og digitale produksjonssatsning. Sammen med Siemens lettet de på sløret til den nye HP Jet Fusion 5200-serien med 3d-print-løsninger. I tillegg viste de frem et nytt sertifisert TPU-materiale, ideell for elastiske deler. De introduserte også «HP Digital Manufacturing Network», et globalt nettverk for 3D-delleverandører.

Publisert av: 

Designguide for 3d-printing med metall

Hvis man ikke forstår de grunnleggende prinsippene som ligger bak 3d-printing i metall og teknologiens begrensninger kan det føre til ikke-fungerende deler og bortkastet tid og ressurser.

Publisert av: 

EOS feirer 30 år med 3d-print

EOS feirer 30 år innen den additive tilvirkningsbransjen. De har gått fra additiv tilvirkning av plast til også å levere metallsystemer og i dag har de over 1200 ansatte over hele verden. Men hvordan tenker de å takle den stadig større konkurransen på markedet i fremtiden?

Publisert av: