Plast fra havet blir til materiale for 3d-printing

Konkylieskulpturer lagd av resirkulerte fiskegarn i plast fra havet. Foto via The New Raw

Rotterdam-baserte The New Raw har tatt plastgjenstander fra havet, kvernet de opp og lagd skulpturer av dem. Nå driver de med bymøbler lagd av resirkulerte plastflasker.

I jakten på løsninger på de globale klimaendringene skylder man gjerne på masseproduksjonen. Mange selskaper har derfor igangsatt miljøbevisste tiltak og endringer i produksjonen. 3d-printing ses allerede på som en mer økovennlig produksjonsmetode enn tradisjonelle subtraktive prosesser. I mange tilfeller genererer 3d-printing mindre avfall enn de tradisjonelle prosessene, for eksempel er noen PLA-materialer lagd fra fornybare ressurser.

I lys av den oppmerksomheten det forhøyede nivået av plast i verdenshavene er det spesielt ett 3d-print prosjekt som skiller seg ut. Det Rotterdam-baserte designstudioet The New Raw, og deres Zero Waste Lab i Thessaloniki, Hellas, gjør plast fra havet om til 3d-printet bestikk, skulpturer og møbler. For å øke oppmerksomheten mot det økovennlige perspektivet hos alternative produksjonsmetoder stilte de ut noen av sine siste produkter via prosjektet Second Nature.

–Plast er en av de største bidragsyterne til forsøpling og forurensing i havene. Vi som bor i urbane omgivelser har en tendens til å glemme hvor avhengige vi er av sjøen når det gjelder mat og oksygentilførsel, sier Panos Sakkas og Foteini Setaki, grunnleggerne av The New Raw i en felles uttalelse. –Med Second Nature ønsker vi å gi denne plasten nytt liv.

Syntetiske fiskegarn blir ofte kastet i havet etter å ha blitt skåret av eller tapt av fiskefartøy. Disse “spøkelsesnettene” er regnet for å være det dødeligste av gjenstander i sjøen og en hovedtrussel for miljøet.

Gjennom Second Nature prosjektet, var The New Raw sitt formål å “Nytenke et økosystem hvor plast fra sjøen er råmaterialet for en ny økonomi som bruker teknologisk og kulturell innovasjon til å skape sosial endring”.

I kontrast mellom skjønnheten til det naturlige marine miljøet og skadevirkningene av spøkelsesnettene og annen plastforsøpling lagde teamet først en kolleksjon av 3d-printede objekter, blant annet en serie skjell og konkylieskulpturer fra gjenvunnet plast fra slike garn.

For å lage filamenter for denne prosessen klassifiserte teamet spøkelsesnett i forskjellige materialtyper: nett, rep, bøyer (flytere) og vekter. Materialene fra disse typene ble kjørt gjennom en kvern og ekstrudert til fargerike og teksturerte filamenter på deres Zero Waste Lab.

Her er en film som tar deg gjennom prosessen fra fiskegarn til ferdige produkter.

Etter dette prosjektet har The New Raw i det siste også konsentrert seg om Print Your City prosjektet. Dette i samarbeid med brusfabrikanten Coca-Cola, og prosjektet dreier seg om å omgjøre plastflasker til gatemøbler (benker og potter til beplantning) som er til offentlig bruk i Rotterdam, Thessaloniki og nå sist galleriet Rossana Orlandi i Milano.

Gatebenk fra resirkulerte plastflasker. Foto via The New Raw

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Prodways integrerer 3DExperience

Den franske industrielle 3D-printerleverandøren Prodways Group har kunngjort integrasjon av Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE- plattform, samt anskaffelse av en minoritetsandel i sin nordamerikanske partner, XD Innovation.

Publisert av: 

Jomfrutur med 300 3D-printede deler i motoren

GE Aviation har kunngjort at den amerikanske multinasjonale luftfartsgiganten Boeing har fullført den første flyvningen på sin 777X jet, drevet av to GE9X-motorer. Disse motorene er utstyrt med over 300 3D-printede deler.

Publisert av: 

Ny driver forbedrer Mimakis maskiner

Med den nye printerdriveren Cuttlefish får brukerne av Mimakis fullfarge 3D-printer bedre kontroll over geometri, farger og materialoverganger.

Publisert av: 

3D-printing uten manuell programmering

ABB Robotics, robotdivisjonen til det sveitsisk-svenske multinasjonale elektronikkfirmaet ABB har introdusert 3D-print programvare for sitt robotsimuleringsprogram.

Publisert av: 

Optimaliserer smykkeproduksjonen

Den amerikanske 3D-printerprodusenten 3D Systems har kunngjort en ny smykkeproduksjonsløsning for sin Figur 4 3D-utskriftsplattform. Figure 4 Jewelry, designet for det 3D-printede smykkemarkedet, består av 3D Systems maskinvare, programvare og materialer optimalisert for å gi høy nøyaktighet, rike detaljer og glatte overflater.

Publisert av: 

Mindre plast – flere brett

Et fransk selskap som heter Hexa Surfboard har investert helhjertet i design og 3D-printing av miljøvennlige surfebrett. Målet er å redusere plasten i verdenshavene.

Publisert av: 

Postnord kjøper HP 3D-printer

I Sverige 3D-printer Postnord deler og reservedeler for kunder på forespørsel. Nå styrker de sin 3D-printvirksomhet med en ny HP 3D-printer. -Med denne teknologien kan vi effektivisere hele forsyningskjeden og kutte hele distribusjonsstadier, sier Tomas Lundström, sjef for 3D i Postnord Strålfors.

Publisert av: 

PLM Group satser på programvare

PLM Group, forhandler av HP, 3D Systems og Markforged i det nordiske markedet, investerer nå ytterligere i programvare. Derfor inngår de et samarbeid med den belgiske utvikleren Materialize.

Publisert av: 

Snart kan du spise 3D-printet fisk til middag

Magasinet San Diego Union-Tribune skrev nylig om Foodtech-selskapet BlueNalu i San Diego, USA, og har lyktes med 3D-utskriftslaborert fisk. Noe som kan være på markedet i løpet av to år.

Publisert av: 

Reguleringer for 3D-printing av kroppsdeler

Artikkelen tar for seg fremskrittene til 3D-printing og dens avlegger bioprinting innen feltet medisin, og stiller spørsmål om lovreguleringer som finnes, og andre som kanskje bør komme på plass før utviklingen løper fra lovgiverne.

Publisert av: 

Bransjeekspertene spår om 2020

3D Printing Industry har spurt 80 insidere i ledende firmaer innen additiv tilvirkning om hva de tror kommer til å skje i 2020. Vi viderebringer her et utvalg av svarene, oversatt til norsk.

Publisert av: