Plast fra havet blir til materiale for 3d-printing

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 2 mai 2019
Konkylieskulpturer lagd av resirkulerte fiskegarn i plast fra havet. Foto via The New Raw

Rotterdam-baserte The New Raw har tatt plastgjenstander fra havet, kvernet de opp og lagd skulpturer av dem. Nå driver de med bymøbler lagd av resirkulerte plastflasker.

I jakten på løsninger på de globale klimaendringene skylder man gjerne på masseproduksjonen. Mange selskaper har derfor igangsatt miljøbevisste tiltak og endringer i produksjonen. 3d-printing ses allerede på som en mer økovennlig produksjonsmetode enn tradisjonelle subtraktive prosesser. I mange tilfeller genererer 3d-printing mindre avfall enn de tradisjonelle prosessene, for eksempel er noen PLA-materialer lagd fra fornybare ressurser.

I lys av den oppmerksomheten det forhøyede nivået av plast i verdenshavene er det spesielt ett 3d-print prosjekt som skiller seg ut. Det Rotterdam-baserte designstudioet The New Raw, og deres Zero Waste Lab i Thessaloniki, Hellas, gjør plast fra havet om til 3d-printet bestikk, skulpturer og møbler. For å øke oppmerksomheten mot det økovennlige perspektivet hos alternative produksjonsmetoder stilte de ut noen av sine siste produkter via prosjektet Second Nature.

–Plast er en av de største bidragsyterne til forsøpling og forurensing i havene. Vi som bor i urbane omgivelser har en tendens til å glemme hvor avhengige vi er av sjøen når det gjelder mat og oksygentilførsel, sier Panos Sakkas og Foteini Setaki, grunnleggerne av The New Raw i en felles uttalelse. –Med Second Nature ønsker vi å gi denne plasten nytt liv.

Syntetiske fiskegarn blir ofte kastet i havet etter å ha blitt skåret av eller tapt av fiskefartøy. Disse «spøkelsesnettene» er regnet for å være det dødeligste av gjenstander i sjøen og en hovedtrussel for miljøet.

Gjennom Second Nature prosjektet, var The New Raw sitt formål å «Nytenke et økosystem hvor plast fra sjøen er råmaterialet for en ny økonomi som bruker teknologisk og kulturell innovasjon til å skape sosial endring».

I kontrast mellom skjønnheten til det naturlige marine miljøet og skadevirkningene av spøkelsesnettene og annen plastforsøpling lagde teamet først en kolleksjon av 3d-printede objekter, blant annet en serie skjell og konkylieskulpturer fra gjenvunnet plast fra slike garn.

For å lage filamenter for denne prosessen klassifiserte teamet spøkelsesnett i forskjellige materialtyper: nett, rep, bøyer (flytere) og vekter. Materialene fra disse typene ble kjørt gjennom en kvern og ekstrudert til fargerike og teksturerte filamenter på deres Zero Waste Lab.

Her er en film som tar deg gjennom prosessen fra fiskegarn til ferdige produkter.

Etter dette prosjektet har The New Raw i det siste også konsentrert seg om Print Your City prosjektet. Dette i samarbeid med brusfabrikanten Coca-Cola, og prosjektet dreier seg om å omgjøre plastflasker til gatemøbler (benker og potter til beplantning) som er til offentlig bruk i Rotterdam, Thessaloniki og nå sist galleriet Rossana Orlandi i Milano.

Gatebenk fra resirkulerte plastflasker. Foto via The New Raw

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt