Plast fra havet blir til materiale for 3d-printing

Konkylieskulpturer lagd av resirkulerte fiskegarn i plast fra havet. Foto via The New Raw

Rotterdam-baserte The New Raw har tatt plastgjenstander fra havet, kvernet de opp og lagd skulpturer av dem. Nå driver de med bymøbler lagd av resirkulerte plastflasker.

I jakten på løsninger på de globale klimaendringene skylder man gjerne på masseproduksjonen. Mange selskaper har derfor igangsatt miljøbevisste tiltak og endringer i produksjonen. 3d-printing ses allerede på som en mer økovennlig produksjonsmetode enn tradisjonelle subtraktive prosesser. I mange tilfeller genererer 3d-printing mindre avfall enn de tradisjonelle prosessene, for eksempel er noen PLA-materialer lagd fra fornybare ressurser.

I lys av den oppmerksomheten det forhøyede nivået av plast i verdenshavene er det spesielt ett 3d-print prosjekt som skiller seg ut. Det Rotterdam-baserte designstudioet The New Raw, og deres Zero Waste Lab i Thessaloniki, Hellas, gjør plast fra havet om til 3d-printet bestikk, skulpturer og møbler. For å øke oppmerksomheten mot det økovennlige perspektivet hos alternative produksjonsmetoder stilte de ut noen av sine siste produkter via prosjektet Second Nature.

–Plast er en av de største bidragsyterne til forsøpling og forurensing i havene. Vi som bor i urbane omgivelser har en tendens til å glemme hvor avhengige vi er av sjøen når det gjelder mat og oksygentilførsel, sier Panos Sakkas og Foteini Setaki, grunnleggerne av The New Raw i en felles uttalelse. –Med Second Nature ønsker vi å gi denne plasten nytt liv.

Syntetiske fiskegarn blir ofte kastet i havet etter å ha blitt skåret av eller tapt av fiskefartøy. Disse «spøkelsesnettene» er regnet for å være det dødeligste av gjenstander i sjøen og en hovedtrussel for miljøet.

Gjennom Second Nature prosjektet, var The New Raw sitt formål å «Nytenke et økosystem hvor plast fra sjøen er råmaterialet for en ny økonomi som bruker teknologisk og kulturell innovasjon til å skape sosial endring».

I kontrast mellom skjønnheten til det naturlige marine miljøet og skadevirkningene av spøkelsesnettene og annen plastforsøpling lagde teamet først en kolleksjon av 3d-printede objekter, blant annet en serie skjell og konkylieskulpturer fra gjenvunnet plast fra slike garn.

For å lage filamenter for denne prosessen klassifiserte teamet spøkelsesnett i forskjellige materialtyper: nett, rep, bøyer (flytere) og vekter. Materialene fra disse typene ble kjørt gjennom en kvern og ekstrudert til fargerike og teksturerte filamenter på deres Zero Waste Lab.

Her er en film som tar deg gjennom prosessen fra fiskegarn til ferdige produkter.

Etter dette prosjektet har The New Raw i det siste også konsentrert seg om Print Your City prosjektet. Dette i samarbeid med brusfabrikanten Coca-Cola, og prosjektet dreier seg om å omgjøre plastflasker til gatemøbler (benker og potter til beplantning) som er til offentlig bruk i Rotterdam, Thessaloniki og nå sist galleriet Rossana Orlandi i Milano.

Gatebenk fra resirkulerte plastflasker. Foto via The New Raw

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printet stoff mykt som huden

Ingeniører fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet nye, fleksible, 3d-printbare nett-materialer som støtter mykere vev som muskler og sener. Slike materialer kan brukes til å lage medisinske enheter, bærbare støtter og enheter som kan implanteres.

Publisert av: 

Samarbeider for 3d-print i Norden

Målet er å spre 3d-printing i Norden. Derfor inngår nå Postnord ytterligere et samarbeid, denne gangen med e-handelsfirmaet Cdon.

Publisert av: 

Svensk metallpulver står for 25 prosent av markedet

I dag er det Sverige som står for 25 prosent av det globale markedet for metallpulver som brukes i additiv tilvirkning. Men det er kun få deler som hittil er i produksjon, og potensialet er betydelig større, mener Annika Strondl fra forskningsinstituttet Swerim.

Publisert av: 

Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

HP åpner senter for 3d-printing i Barcelona

I Barcelona lanserte HP deres nye «3D Printing and Digital Manufacturing Center of Excellence» på nesten 14.000 kvadratmeter den 12. juni. Med denne åpningen etablerer HP ett av verdens største og mest avanserte utviklingsanlegg, og samler samtidig hundrevis av verdens ledende eksperter innen 3d-printing og utvikling under samme tak.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: 

EOS utvider materialporteføljen

Fire nye pulvere for metallprint. Det er hva den tyske 3d-teknikkleverandøren EOS nå utvider produktporteføljen sin med.

Publisert av: