For å unngå at tyngdekraft ødelegger sensitive bioprintede deler har det vært foretatt en rekke eksperimenter med printing av organer og annet biomateriale ombord på den internasjonale romstasjonen ISS.
Et samarbeid mellom et russisk bio-teknisk forskningslaboratorium, 3D Bioprinting Solutions, og forskere fra Israel og USA har ført til økt fokus på bioprinting om bord på den internasjonale romstasjonen, ISS. I fjor ble det levert en 3d-bioprinter av modellen Organaut til ISS og etter dette har de hatt suksessrike tester.
Blant annet har de lykkes med å printe en skjoldbruskkjertel til en mus. Men hvorfor skal man utføre slike tester i rommet? Fordelene med å printe organer i rommet er at gravitasjonen ikke tynger ned og ødelegger de ømtålige objektene. Dette gjør at sjansene for å lykkes med et print som ikke synker sammen er meget større.
Resultatene fra de prosjektene som foreløpig har lykkes er det meningen at skal sendes tilbake til jorden i løpet av 2019. Forhåpningen er at forskerne på lengre sikt skal kunne studere hvordan levende organismer påvirkes av langtidsflygninger i rommet. Nytt materiale i form av muskelvev er planlagt levert romstasjonen i september 2019.
Kilde: all3dp.com